Ulje šafranike – Prednosti – Mršavljenje – Za Kosu

Zdravstvene prednosti ulja šafranike uključuju sposobnost snižavanja razina kolesterola, kontrolu šećera u krvi, pomoći u mršavljenju, pomoć pri njezi kose, pomoć u njezi kože, smanjenja simptoma PMS-a, kontrole kontrakcija mišića i poboljšanja imunološkog sustava.

Šafranika

Šafranika

Šafranika

Advertisement

Šafranika (latinski naziv:Carthamus tinctorius) je jednogodišnja biljka, iz porodice biljaka Čička,a njenoj ljekovitoj upotrebi malo se zna. Najviše u ljekovite svrhe se koristi ulje šafranike. Srećom, ovo ulje je iznimno vrijedno i izvađeno iz sjemena. U prošlosti su sjemenke šafranike obično korištene za boje, no tijekom proteklih nekoliko godina imale su širok raspon upotrebe. Bila je važna biljka za kulturu koja datira iz Grka i Egipćana.

U svijetu ima oko 60 zemalja koje uzgajaju ovu biljku, ali ukupni prinos je prilično mali, svega oko 600.000 tona godišnje širom svijeta. U suvremenoj povijesti, biljno ulje koje se vadi iz sjemenja je najvrjedniji element biljke, a većina proizvodnje se koristi za tu svrhu. Ulje šafranike je, međutim, dobra zamjena za druga, manje zdrava biljna ulja koja su naširoko korištena pa tržište i dalje raste diljem svijeta.

Zdravstvene prednosti ulja šafranike

Zdravstvene prednosti ovog ulja ćemo vam navesti u nastavku članka:

Štiti zdravlje srca

Dokazano je da ulje šafranike ima vrlo visok sadržaj omega-6 masnih kiselina, što je koristan oblik masnih kiselina koje naše tijelo treba. Druga je poznata kao linolna kiselina. Ova kiselina može pomoći tijelu da zadrži zdravu ravnotežu kolesterola, što smanjuje šanse za razvoj ateroskleroze, kao i druge zdravstvene probleme, kao što su srčani i moždani udar, koji su često posljedica ovoga stanja.

Sprječava dijabetes

Advertisement

Pokazalo se da omega-6 masna kiselina upravlja razinama šećera u krvi, čime pomažu dijabetičarima da zadrže šećer u krvi u normali. To također može spriječiti razvoj dijabetesa.

Mršavljenje

Odavno poznato kao je ulje šafranike dobar izbor za ljude koji pokušavaju smršaviti na zdrav način. Omega-6 masna kiselina, kojom je bogato ulje šafranike, pomaže tijelu da troši više masnoća, umjesto da ga pohrani. Zato je ulje šafranike vrlo vrijednim, budući da se biljno ulje koristi u mnogim pripremama za kuhanje, a ljudi koji su pretili mogu izgubiti težinu, a da pritom ne moraju previše mijenjati svoju prehranu.

Njega kose

Ulje šafranike je također bogato oleinskom kiselinom, što je vrlo korisno za kožu i kosu. Ovaj vitamin povećava cirkulaciju na koži, potiče rast kose i jača folikule. Također može pomoći da kosu bude sjajna, pa se često koristi u kozmetičkim tretmanima. Međutim, isto tako radi isto ako se konzumira kao hrana.

Njega kože

Visok sadržaj linoleinske kiseline u ulju šafranike, čini ga idealnim za povećanje kvalitete i izgled vaše kože. Linoleinska kiselina može se kombinirati sa sebumom kako bi uklonio pore i smanjio mitesere, kao i akne, što je posljedica stvaranja sebuma ispod kože. Nadalje, linoleinska kiselina potiče regeneraciju novih stanica kože koje pomažu u uklanjanju ožiljaka i drugih nečistoća s površine kože, što savršeno njeguje vašu kožu.

Ublažava simptome PMS

Tijekom menstruacije žene često imaju užasne bolove i nelagode. Linoleinska kiselina u ulju šafranike regulira prostaglandine u tijelu, što uzrokuje ravnotežu hormona i ublažavanjes simptoma menstruacije. Stoga, ulje šafranike može smanjiti ozbiljnost simptoma PMS i može također regulirati menstrualne cikluse, baš kao i hormonski dodaci, bez opasnih nuspojava.

Jača imunološki sustav

Iako reguliraju funkciju prostaglandina, ulje šafranike također doprinosi formiranju omega-6 masnih kiselina koje stvaraju prostaglandine. To su hormonske tvari koje pomažu tijelu da normalno funkcionira, uključujući procese imunološkog sustava, ostavljajući naše tijelo više zaštićeno.

Ostale prednosti

Ako imate problema sa krvnim ugrušcima, koristite ulje šafranike jer može usporiti zgrušavanje krvi jer dijeluje kao razrjeđivač krvi.

Ulje šafranike – Mjere opreza – Nuspojave – Alergija

Ako imate alergiju na biljke iz porodice čička, izbjegavajte ulje šafranike, budući da je iz iste botaničke obitelji i može izazvati alergijske reakcije različite težine.

Advertisement