Čičkovo ulje – Prednosti – Priprema – Za kosu – Nuspojave

Čičkovo ulje je ekstremno korisno i pruža mnoge zdravstvene prednosti već generacijama. Međutim, prije nego što počnete koristiti čičkovo ulje za zdravlje,ljepotu i njegu, najbolje je razumjeti što sadrži, kao i potencijalne prednosti i rizike.

Čičak

Čičak

Šta je Čičkovo ulje?

Advertisement

Čičkovo ulje je vrlo moćno ulje dobiveno od korijenja i lišća biljke čičaka, koja se sastoji od brojnih vrsta unutar roda Arctium. Nakon što se ulje izvuče iz biljke, može se koristiti za niz medicinskih primjena. Dok se svaki dio biljke koristi na neki način, ulje je možda najviše tražena, osobito zbog svog potencijala za kozmetičke tretmane.

Čičkovo ulje je visoko koncentrirani izvor različitih tanina, flavonoida, fitosterola i vlakana. Ima umjerenu razinu vitamina A, vitamina B, vitamina E, željeza, cinka, magnezija, kalija i “dobrih” masti. Dok korijen čička ponekad može biti konzumiran kao hrana, čičkovo ulje primarno se koristi u lokalno. Postoje neki medicinski tretmani koji uključuju potrošnju malih količina ovog ulja, ali to treba učiniti vrlo pažljivo, pod strogim smjernicama obučenog medicinskog stručnjaka.

Čičkovo ulje – Zdravstvene prednosti

Najvažnije zdravstvene prednosti čičkova ulja odnose se na njegovu sposobnost njege kože i poboljšanja kvaliteta kose, ubrzava liječenje, smanjuje upalu, sprečava određene vrste raka i promaže u mršavljenju.

Za njegu kože

Jedna od najvažnijih načina korištenja čičkovog ulja je za njegu kože, zbog puna zdravih masti, vitamina E i raznih antioksidansa. Može se nanijeti na kožu, malo umasirati kako bi se smanjile bore i poboljšao izgled vaše kože.

Za njegu kose

Advertisement

A na svoju kosu naneste malo čičkovog ulja prije pranja, može vam pomoći da poboljšate svokupni izgled vaše kose, vratiti joj sjaj a ujedno čisti vaše tijeme i poboljšava zdravlje folikula.

Upale

Ako nanesite ovo ulje na akutne ozljede, upaljene zglobove i bolne mišiće, to može brzo smanjiti oticanje i ublažiti bol.

Sprječava rak

S sterolima, flavonoidima, taninima i drugim antioksidansima ovo čičkovo ulje je izvrsna preventivna mjera za kožu i mnoge druge vrste raka. Ali opet, potrošnja ovog ulja rijetko se preporučuje.

Ubrzava iscjeljivanje

Istraživanja su pokazala da koncentrirani minerali i antioksidansi koji se nalaze u čičakovu ulju ne samo da ubrzavaju proces ozdravljenja na mjestu rane, već također štite od zaraze tijekom perioda ozdravljenja.

Tretira respiratorne probleme

Možete dodati malo ovog ulja u uređaj za aromaterapiju i iskoristiti protuupalnu i umirujuću prirodu ovog moćnog ulja. To može ukloniti zagušenja, smanjiti grlobolju i smanjiti pritisak od bolnih sinusa.

Upotreba Čičkovog ulja

Upotreba čičkovog ulja uključuje njegovu primjenu za njegu kose, piling, čašica, ili kao sastojak drugih medicinskih ili kozmetičkih proizvoda. Većina tretmana može se pripremiti kod kuće i možete kupiti čičkovo ulje u biljnim apotekama. Kao što je gore spomenuto, drugi dijelovi biljke se koriste u različitim oblicima, ali koncentrirani ekstrakt čičkovog ulja treba pažljivo koristiti.

Čičkovo ulje – Nuspojave

Unatoč prednostima čičkovog ulja, postoje neke potencijalne nuspojave kada se koristi nepropisno ili prekomjerno, uključujući fluktuirajući šećer u krvi, alergije na koži i komplikacije u trudnoći. Neki ljudi su alergični na čičkovo ulje i doživjet će crvenilo, iritaciju ili oticanje kada se prvi put koristi. Nadalje, u rijetkim slučajevima kada se uzima interno, može uzrokovati fluktuaciju šećera u krvi, što je opasno za pacijente s dijabetesom. Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje čičkovog ulja zbog snažnih učinaka koje može imati na tijelu, kao i nedostatka istraživanja o specifičnom utjecaju koji može imati.

Kako napraviti čičkovo ulje?

Ako želite želite napraviti čičkovo ulje kod kuće, sve što trebate je malo strpljenja, maslinovog ulja i nekoliko korijena čička.

  • Korak 1 – Nakon sušenja korijena čička 1 do 2 dana, isjeckajte ga u male komadiće ili zgnječite.
  • Korak 2 – Stavite korijen čička u hermetički zdjelu i napunite ga maslinovim uljem.
  • Korak 3 – Stavite staklenku na tamno, hladno mjesto za 4-6 tjedana, istodobno otvarajući staklenku jednom tjedno kako biste oslobodili mjehuriće zraka koji se nakupljaju.
  • Korak 4 – Procijedite ulje kako bi uklonili komada korijena i pohranite ulje u jantarnu bocu na hladnom, tamnom mjestu između upotrebe.
Advertisement