Ulje nima – Prednosti – Upotreba – Nuspojave

Ulje nima ima impresivan popis zdravstvenih prednosti, uključujući i njegovu sposobnost pružanja njege kose i njege kože, zaštite imunološkog sustava, detoksikacije tijela, usporavanja rasta tumora, poboljšava oralno zdravlje, protiv insekata, povećanja apetita, ublažavanja upale i dobro dijeluje na srce.

ulje nima

Azadirachta indica

Ulje nima – Dobivanje – Opće informacije

Advertisement

Ulje nima dobiveno je od sjemena i plodova neem stabla ( latinski naziv Azadirachta indica ), koja je u Indiji i visoko cijenjena u toj zemlji široko se koristi za medicinske i poljoprivredne svrhe . Nimbin i azadirachtin su dva od ključnih aktivnih antioksidansa u ulju nima što daje ulju svoje antiseptičke, antifungalne, antipiretike i antihistaminske svojstva. Ovisno o načinu ekstrakcije, poput hladno prešanja, destilacije pare ili ekstrakcije otapalom, jačina ovog ulja može varirati. Boja ulja može se na sličan način mijenjati, od blijedo žute do smeđe, zelene i crvene boje.

Ulje nima – Prednosti

Ulje nima djelotvorno je u liječenju mnogih zdravstvenih stanja, a neke od važnih prednosti ulja nima opisane su u nastavku.

Ulje nima za njegu kose

Što se tiče zdravlja kose, ulje nima je uobičajeni sastojak maski za kosu, prirodnih šampona, sredstava i tretmana za sve, od kovrčave kose do prhuti. Hidratantna, antibakterijska i hranjiva svojstva ulja čini ga idealnim za optimiziranje zdravlja kose.

Njega kože – Ulje nima

Advertisement

Ulje nima može se koristiti za kožu na različite načine. Može vas zaštititi i liječiti različite gljivične infekcije na koži i noktima, istovremeno eliminirajući upalu i smanjujući izgled staraćkih pjega. Može smanjiti težinu opeklina , osigurati hidrataciju na koži, smanjiti pojavu akni (zahvaljujući antibakterijskom djelovanju) i promicati rast zdravih novih stanica.

Smanjuje upalu

Od artritisa i glavobolja do bolesti refluksa kiseline i psorijaze, moćni protuupalni spojevi pronađeni u ulju nima čine ovo legendarno sredstvo za brojne zajedničke zdravstvene probleme.

Detoksikaciju tijela

Neki ljudi koriste ulje nima zbog svojih diuretskih svojstava, koji pomažu poticati mokrenje, a time i uklanjanje višak toksina, soli , masti i vode iz tijela. To olakšava rad bubrege i imunološki sustav.

Potiče apetit

Tradicionalno, ulje nima propisano je ljudima nakon dugotrajne bolesti, ozljede ili operacije, jer pomaže stimulirati apetit i pomaže u povećanju težine(debljanju). Ovo je također izvrstan lijek za ljude koji se bore s poremećajem prehrane ili metaboličkim problemima koji uzrokuju gubitak težine.

Oralno zdravlje

Značajna antibakterijska i antiseptička svojstva ulja nima učinila su ga popularnim lijekom za gingivitis, pyorrhea i druge infekcije koje mogu utjecati na desni i zube. Možete primijeniti male količine izravno na desni za brzo olakšanje, kao i svjež dah.

Kontrolira crijevni ulkus

Crijevni ulkusi rezultat su neuravnoteženih pH vrijednosti u želucu. Kiselost je uzrokovana prekomjernom izlučivanjem želučanih sokova, što u konačnici uzrokuje ulkus. Poznato je da Nim ima snažne gastro-zaštitne i antiulceričke učinke. Vraća pH vrijednosti i smanjuje kiselost u želucu.

Poboljšava zdravlje srca

Ovo ulje je puno masnim kiselinama, uključujući alfa-linolensku kiselinu, linolensku kiselinu i oleinsku kiselinu, kao i palmitinsku i stearinsku kiselinu. U odgovarajućim količinama, ove masti su bitne za tijelo, a mogu čak i pomoći u ravnoteži ravnoteže razine kolesterola u tijelu. Istraživanja su pokazala da ulje nima može smanjiti krvni tlak, normalizirati palpitiranje srca, smanjiti razinu kolesterola i ukloniti upalu u krvnim žilama i arterijama, što dovodi do nižeg rizika od ateroskleroze, srčanih udara i moždanog udara.

Jača imunološki sustav

Antibakterijska i antifungalna djelovanja ovog ulja čine ga popularnim izborom za one koji žele pojačati imunološki sustav i zaštititi od različitih infekcija. Aktivni sastojak u ulju nima, azadirachtin, poznat je da razgrađuje stanične zidove bakterija i neutralizira ih prije nego što se mogu širiti, pružajući brzu olakšanje od raznih bakterijskih infekcija.

Sprječava rak

Postoji ekstremna koncentracija antioksidansa u ovom korisnom ulju, što može pomoći u neutralizaciji aktivnosti slobodnih radikala u cijelom tijelu. Uz smanjenje rizika od kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularna bolest, dijabetes i reumatoidni artritis, čak je poznato da liječi nekoliko oblika raka. Zapravo, studije o ulju nima pokazale su da on može spriječiti, usporiti, pa čak i preokrenuti maligne tumore. Posebno je djelotvoran protiv raka dojke i prostate .

Sprječava dijabetes

Ovo ulje dobro je poznato da snižava razinu šećera u krvi, što je presudna korist za svakoga tko pati od dijabetesa. Regulirajući razinu inzulina i glukoze, može spriječiti visoke razine šećera u krvi, koji također štiti zdrave osobe od razvoja dijabetesa.

Ulje nima – Upotreba

Ulje nima se ne koristi samo u raznim kozmetičkim i osobnim proizvodima za njegu, nego se pronalazi i u različitim industrijama. U nastavku je popis upotrebe ulja nima:

 • Poljoprivredni proizvodi: Ulje nima je prirodni fungicid, germicid i pesticid koji pronalazi svoju primjenu u raznim poljoprivrednim proizvodima. On napada različite insekte, prekida njihov životni ciklus i ograničava njihov rast. Kvaliteta usjeva tretiranih s uljem nima bolja je od onih tretiranih kemikalijama.
 • Proizvodi za njegu kućnih ljubimaca: Spriječite svoje kućne ljubimce da napadaju krpelji, buhe i novčići prskanjem ulja nima na njihovom najomiljenijem kutu kuće. Ovo ulje je poput ayurvedske medicine za svoje ljubljene kućne ljubimce. Također pomaže u izlječenju njihovih osipa , rane i drugih poremećaja kože.
 • Reaktanti protiv komaraca: Spriječite dosadne komarce primjenom nekoliko kapi ulja nima na odjeću. Ovo ulje se koristi u raznim repelentama protiv komaraca jer njezin miris i kemijski sastav ubija komarce. Nekoliko kapi ovog ulja u stajaćoj vodi bi se pobrinulo protiv komaraca.
 • Proizvodi za osobnu njegu: Ulje nima je naširoko koristi u velikom broju proizvoda za osobnu njegu, uključujući kozmetiku i proizvode za njegu kose kao što su ulje za kosu, šamponi i regeneratori.
 • Insekticidi: Ne samo komarci, ulje nima djelotvorno je odbijajući bube, žohare, mrave i termite. To ga čini kućnim insekticidom. Čekaj, to nije sve. Također odbacuje vrtne insekte.

Gdje kupiti ulje nima i kako ga čuvati?

Najbolje je kupiti organsko ulje nima, budući da će kontaminirani ili pomiješano, manje potentni, štetni i imaju ograničene primjene. Stoga, pročitajte detalje na naljepnicama, uz isticanje njihovog datuma isteka. Ulje je najprikladnije za upotrebu sve do dvije godine od proizvodnje i u prozirnoj bocu, ulje nima treba biti žuto. Izbjegavanje kupnje njegovih ekstrakata jer imaju manje zdravstvene prednosti.

Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, vjerojatno u hladnjaku. Može se stvrdnuti. Ipak, držanje boca u mlakoj vodi vratilo bi ga u tekućem obliku. Važno je napomenuti da kipuća voda razbija najosnovniju komponentu azadirachtina. Zbog toga je preporučljivo samo mlaka voda.

Ulje nima – Nuspojave

Korištenje neem ulja dolazi s rizikom od određenih nuspojava koje uključuju sljedeće:

 • Autoimuna bolest – Kao rezultat imunostimulirajuće prirode ulja nima, ne preporučuje se uporaba ljudima s autoimunim bolestima , jer to može pogoršati te stanje.
 • Alergijske reakcije – Neki ljudi, posebno oni s osjetljivom kožom, mogu imati ozbiljne nuspojave koje uključuju crvenilo, svrbež, otekline i iritaciju. Gutanje ovog ulja također može utjecati na respiratorni sistem.
 • Gastrointestinalni poremećaj – Unos ulja nima u velikim količinama i duže od 2,5 mjeseca može uzrokovati gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, povraćanje, proljev, grčevi i nadutost.
 • Hipoglikemija – Iako ovo ulje može biti korisno za osobe s dijabetesom ili onima s visokim rizikom, može također uzrokovati da šećer u krvi padne na opasno nisku razinu, osobito ako se koristi zajedno s lijekovima namijenjenim snižavanju šećera u krvi.
 • Trudnoća – Ovo ulje može djelovati kao emmenagog i abortifacijalno, zbog čega se tradicionalno koristi kao oblik kontracepcije. Korištenje ovog ulja se ne preporučuje tijekom trudnoće jer može potaknuti menstruaciju ili pobačaj.
 • Plodnost – U rijetkim slučajevima, ovo ulje može utjecati na razine spermija kod muškaraca, što rezultira smanjenom razinom plodnosti. Ako imate nizak broj spermija ili pokretljivost, najbolje je izbjegavati korištenje ovog ulja.
Advertisement