Cikorija – Ljekovitost – Upotreba – Nuspojave

Cikorija je zeljasta biljka koja ima obilje zdravstvenih prednosti. Cikorija je još poznata kao vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, konjogriz, sunčevo cvijeće. Zdravstvene prednosti cikorije uključuje sposobnost olakšavanja probavnih problema, sprečavanje žgaravice, smanjenje boli od artritisa, detoksikaciju jetre i žučnog mjehura, sprečavanje bakterijskih infekcija, jačanje imunološkog sustava i smanjenje šansi za dijabetes. Također je prirodni sedativ koji se može boriti protiv bubrežnih kamenaca i pomaže u mršavljenj. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak svakoj prehrani.

Cikorija rast obično uz puteve. Listovi, pupoljci i korijeni imaju određene korisneljekovite prednosti, a lišće se koristi na sličan način kao i špinat u mnogim kulturama. Korijen cikorije se često samelje u prah i koristi se kao zamjena za kavu. Koristi se stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti i još uvijek dokazuje svoju vrijednost danas.

U smislu nutritivne vrijednosti cikorija je veliki izvor vitamina i minerala, uključujući cink, magnezij, mangan, kalcij, željeznu folnu kiselinu i kalij , kao i vitamin A , B6, C, E i K. To su glavna sredstva iza svih zdravstvenih prednosti koje dolaze iz cikorije, što je objašnjeno u nastavku.

Zdravstvene prednosti cikorije

Advertisement

Zdravstvene prednosti cikorije uključuju:

Cikorija pomaže u probavi

Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u prehranu je poboljšati različite funkcije probavnog sustava. Cikorija sadrži inulin, što je snažan probiotik. Probiotici su klasifikacija bakterija koje daju prednosti domaćinu, a ne bolesti, što je obično povezano s bakterijama. Inulin se koristi za suzbijanje brojnih crijevnih i probavnih problema, uključujući bolesti refluksa kiseline, probavne smetnje i žgaravicu jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija smanjuje rizik od bolesti srca

Advertisement

Inulin nije samo koristan za probavni sustav, također je pokazano da smanjuje razinu “lošeg” LDL kolesterola u tijelu. Ovaj kolesterol je jedan od glavnih uzroka ateroskleroze i visokog krvnog tlaka jer blokira protok krvi kada se taloži na zidove arterija i vena. Također može pridonijeti mogućnosti srčanog udara i moždanog udara. Zanimljivo je da kemijski put koji inulin funkcionira za smanjenje prisutnosti LDL kolesterola rijetko je aktivan ako osoba ne konzumira visoku razinu ugljikohidrata, pa ta korist ima nešto manji raspon učinaka.

Međutim, još se provodi istraživanje o tome kako cikorija može pomoći zdravlju srca na druge načine.

Cikorija je također u svome sastavu ima biljne fenole, koje su široko proučavane kao anti-trombotske i antiaritmijske tvari. Smatraju se antioksidansima, a studije su pokazale da kava na bazi cikorije, a ne normalna kava, može značajno poboljšati ravnotežu krvi i plazme u tijelu, što smanjuje šanse za kardiovaskularne bolesti.

Prevencija raka

Iako je istraživanje još uvijek u tijeku s obzirom na točan mehanizam prevencije, ekstrakt cikorije povezan je s smanjenjem rasta tumora u različitim istraživanjima vezanim sa stanice raka . Rano izvješće ukazuje da je to zbog fruktana unutar cikorije, koji imaju anti-tumorske osobine i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitokemikalije unutar cikorije također imaju pozitivan učinak na prevenciju raka različitih tipova, uključujući rak dojke i rak debelog crijeva.

Cikorija smanjuje bolove od artritisa

Cikorija se tradicionalno koristi kao tretman za artritis, a studije su pokazale da ima protuupalno svojstvo, zbog čega smanjuje bol u stanjima poput osteoartritisa. U studiji iz 2010. godine, 70% ispitanika koji su primili terapiju cikorije izvijestili su o vidljivom poboljšanju boli povezanih s njihovim osteoartritisnim stanjima. Cikorija se također može koristiti kao opće protuupalno sredstvo za bol, bol u mišićima i bol u zglobovima.

Pomaže u mršavljenju

Cikorija je dobar izvor oligofruktoze, a sam inulin je oblik prirodnog dijetalnog vlakna koji pomaže u upravljanju težinom i pomaže u mršavljenju. Ovo pomaže u regulaciji ghrelina, aminokiselina prvenstveno povezana s osjećajem gladi i ponašanja u hrani. Smanjenjem količine ghrelina, cikorija može smanjiti šanse prejedanja i daje vam osjećaj sitosti, čime se pomaže u gubitku težine.

Prirodan laksativ

Još jednom, uloga inulina kao prirodnog vlakna dolazi kao glavna prednost cikorije! Vlakno pomaže u povećanju pokreta crijeva i promoviraju peristaltske gibanja i izlučivanje želučanih sokova. U osnovi, to znači da se probavnja u cjelini poboljšava, a zatvor se također značajno smanjuje. Održavanjem glatkog i reguliranog probavnog procesa, ljudi mogu smanjiti šanse za niz gastrointestinalnih stanja i bolesti, uključujući rak želuca i debelog crijeva!

Cikorija pomaže u jačanju imuniteta

Cikorija ima brojne korisne osobine koje je čine odličnim za jačanje vašeg imunološkog sustava. Ona pokazuje jasne antibakterijske učinke na brojne opasne vrste bakterija, a već smo spomenuli prednosti polifenolnih spojeva u cikorije u smislu poticanja imunološkog sustava. Postoje i fitokemikalije u cikoriji koje djeluju kao antioksidanti, dalje brišući slobodne radikale iz krvotoka. To smanjuje šanse za razvoj brojnih bolesti ili stanja, uključujući bolesti srca i rak.

Smanjuje anksioznost

Cikorija ima sedativne osobine koje mogu smanjiti anksioznost i umiriti um, time smanjujući simptome stres i opasne posljedice koje mogu imati na tijelu. Ekstrakte korijena cikorije također se mogu koristiti kao pomoć za spavanje zbog ove osobine kao sedative i mnogo je zdraviji od mnogih tableta za spavanje na konvencionalnom tržištu. Oslobađanje od stresa i anksioznosti može također pomoći u smanjivanju šansi srčanih bolesti, hormonske neravnoteže, nesanice i prijevremenog starenja.

Liječenje nekih bolesti bubrega

Ekstrat korijena cikorije često se koriste kao diuretik, što povećava mokrenje. Česti mokrenje može pomoći u uklanjanju toksina koje tijelo pohranjuje u jetri i bubrezima i time spriječiti opasna stanja koji nastaju kada se toksinima dopušta da ostanu u tijelu. Također, učestalo mokrenje može ukloniti višak vode i čak smanjiti masno tkivo, budući da je 4% urina obično masnoća, koje bi inače bile pohranjene negdje drugdje u tijelu.

Cikorija – Moguće nuspojave – Oprez

Iako postoje jasno mnoge prednosti korištenja cikorije za vaše zdravlje, ne biste trebali koristiti niti konzumirati cikoriju u bilo kojem obliku ako ste trudni jer postoji mogućnost da može potaknuti menstruaciju i eventualno dovesti do pobačaja. Također, žene ne bi trebale konzumirati cikoriju tijekom dojenja, budući da nema dovoljno istraživanja o uticaju između majke i djeteta kroz majčino mlijeko .

Ova biljka je usko povezana s nevenom, tako da alergijske reakcije nisu neuobičajene, posebno, ako ste već alergični na neven. Preporučljivo je da se posavjetujte sa svojim liječnikom kad god dodate nešto novo u prehrani ili koristite kao prirodan lijek. Konačno, ako imate žučne kamence, previše cikorije može pogoršati problem, stoga svakako razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste u prošlosti imali problema sa ovim satanjem.

Osim toga, uživajte u ekstraktu cikorije u vašoj hrani, kavi ili bilo na koji drugi način koja vam donosi sve te zdravstvene prednosti!

Advertisement