Cikorija – Ljekovitost – zašto je dobra kafa i nuspojave

Cikorija je zeljasta biljka koja ima obilje zdravstvenih prednosti. Cikorija je još poznata kao vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, konjogriz, sunčevo cvijeće. Zdravstvene prednosti cikorije uključuje sposobnost olakšavanja probavnih problema, sprečavanje žgaravice, smanjenje boli od artritisa, detoksikaciju jetre i žučnog mjehura, sprečavanje bakterijskih infekcija, jačanje imunološkog sustava i smanjenje šansi za dijabetes. Također je prirodni sedativ koji se može boriti protiv bubrežnih kamenaca i pomaže u mršavljenj. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak svakoj prehrani.

Cikorija

Cikorija

Cikorija rast obično uz puteve. Listovi, pupoljci i korijeni imaju određene korisneljekovite prednosti, a lišće se koristi na sličan način kao i špinat u mnogim kulturama. Korijen cikorije se često samelje u prah i koristi se kao zamjena za kavu. Koristi se stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti i još uvijek dokazuje svoju vrijednost danas.

U smislu nutritivne vrijednosti cikorija je veliki izvor vitamina i minerala, uključujući cink, magnezij, mangan, kalcij, željeznu folnu kiselinu i kalij , kao i vitamin A , B6, C, E i K. To su glavna sredstva iza svih zdravstvenih prednosti koje dolaze iz cikorije, što je objašnjeno u nastavku.

Cikorija – za šta je dobra

Advertisement

Cikorija pomaže u probavi

Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u prehranu je poboljšati različite funkcije probavnog sustava. Cikorija sadrži inulin, što je snažan probiotik. Probiotici su klasifikacija bakterija koje daju prednosti domaćinu, a ne bolesti, što je obično povezano s bakterijama. Inulin se koristi za suzbijanje brojnih crijevnih i probavnih problema, uključujući bolesti refluksa kiseline, probavne smetnje i žgaravicu jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija smanjuje rizik od bolesti srca

Advertisement

Inulin nije samo koristan za probavni sustav, također je pokazano da smanjuje razinu “lošeg” LDL kolesterola u tijelu. Ovaj kolesterol je jedan od glavnih uzroka ateroskleroze i visokog krvnog tlaka jer blokira protok krvi kada se taloži na zidove arterija i vena. Također može pridonijeti mogućnosti srčanog udara i moždanog udara. Zanimljivo je da kemijski put koji inulin funkcionira za smanjenje prisutnosti LDL kolesterola rijetko je aktivan ako osoba ne konzumira visoku razinu ugljikohidrata, pa ta korist ima nešto manji raspon učinaka.

Međutim, još se provodi istraživanje o tome kako cikorija može pomoći zdravlju srca na druge načine.

Cikorija kafa (kava)

Cikorija kafa, poznata i kao cikorija kava, popularan je zamjenski napitak za kavu koji se dobiva od prženih i mljevenih korijena cikorije, biljke koja pripada obitelji glavočika. Evo nekoliko ključnih informacija o cikorija kafi:

Postupak proizvodnje:

Korijeni cikorije se peku i melju kako bi se dobila prah sličan kavi.
Nakon toga, prah se može koristiti samostalno ili pomiješati s pravom kavom radi poboljšanja okusa.

Okus i aroma:

Cikorija kafa ima svoj karakterističan okus koji može biti blago gorak, sličan okusu prave kave.
Ima bogatu, punu aromu koja može podsjećati na pravu kavu, ali s nešto zemljanim ili orašastim notama.

Zdravstvene koristi:

Cikorija kafa često se ističe zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Smatra se da cikorija može imati antioksidativna svojstva i poticati probavu.
Neke studije sugeriraju da cikorija može imati blagotvoran učinak na smanjenje upala i poticanje imunološkog sustava.

Bez kofeina:

Jedna od prednosti cikorija kafe je što je bez kofeina. To je idealna opcija za ljude koji žele uživati u toplom napitku sličnom kavi, ali izbjegavaju kofein.

Raznolikost proizvoda:

Cikorija kafa dolazi u različitim varijantama, uključujući instant prah, filtrirane vrećice ili tekuće koncentrate. Također se može kombinirati s drugim sastojcima poput ječma, zobi ili lješnjaka radi različitih okusa.

Priprema:

Priprema cikorija kafe slična je pripremi prave kave. Jednostavno stavite odgovarajuću količinu praha ili filtriranu vrećicu u šalicu, dodajte vruću vodu, promiješajte i uživajte.

Zaključak:

Cikorija kafa je popularna alternativa pravoj kavi koja nudi sličan okus i aromu, ali bez kofeina. Osim toga, može imati neke potencijalne zdravstvene koristi i dolazi u različitim varijantama, što je čini pristupačnom opcijom za ljude koji traže raznolikost u svojim napitcima.

Cikorija – Nuspojave – Oprez

Iako postoje jasno mnoge prednosti korištenja cikorije za vaše zdravlje, ne biste trebali koristiti niti konzumirati cikoriju u bilo kojem obliku ako ste trudni jer postoji mogućnost da može potaknuti menstruaciju i eventualno dovesti do pobačaja. Također, žene ne bi trebale konzumirati cikoriju tijekom dojenja, budući da nema dovoljno istraživanja o uticaju između majke i djeteta kroz majčino mlijeko .

Ova biljka je usko povezana s nevenom, tako da alergijske reakcije nisu neuobičajene, posebno, ako ste već alergični na neven. Preporučljivo je da se posavjetujte sa svojim liječnikom kad god dodate nešto novo u prehrani ili koristite kao prirodan lijek. Konačno, ako imate žučne kamence, previše cikorije može pogoršati problem, stoga svakako razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste u prošlosti imali problema sa ovim satanjem.

Osim toga, uživajte u ekstraktu cikorije u vašoj hrani, kavi ili bilo na koji drugi način koja vam donosi sve te zdravstvene prednosti!

Advertisement