Srčani udar – Prevencija – Savjeti

Ima li vaša obitelj povijest srčanih udara? Znaš li kako ih spriječiti? Vrlo je važno poduzeti korake kako bi se spriječio srčani udar, s obzirom na činjenicu da je srčane bolesti jedan od vodećih uzroka smrti diljem svijeta. Srčani udar nastaje kada je jedna od arterija koja opskrbljuje srce sa kisikom bude blokirana. Srećom, prevencija srčanog udara je jednostavna, ali zahtijeva promjenu načina života ako do sada niste vodili zdrav način života.

Srčani udar prevencija – Foto:Pixabay

Jedite uravnoteženu prehranu

Advertisement

Trebate jesti uravnoteženu prehranu ako stvarno želite spriječiti srčani udar. Uraditi ovo:

  • Pokušajte ukloniti prerađene proizvode iz prehrane i zamijeniti ih svježom hranom.
  • Smanjite unos šećera i umjetnog zaslađivača. Ako želite nešto slatko, umjesto toga jedite komad voća.
  • Izbjegavajte trans masti, poput biljnih ulja ili margarina. Zamijenite ih sa zdravim mastima poput ulja avokada , kokosovog ulja ili maslaca nepasteriziranog.
  • Držite svoje tijelo hidratiziranim pijenjem dovoljno vode.
  • Jedite hranu bogatu omega 3, kao što je masnu ribu, barem jednom tjedno ili uzmite dodatke sa omega 3.
  • Jedite hranu bogatu vitaminima C, E i beta-karotenom. Ovi hranjivi tvari štite zidove arterija. Oni neutraliziraju slobodne radikale, usporavaju nakupljanje na zidovima aretija i snižavaju razinu lošeg kolesterola (LDL).

Vježbajte svaki dan

Već znate da je tjelovježba važna za vaše zdravlje, ali trebate imati na umu da samo odrežena vježba pomaže vašem srcu. Da biste spriječili srčani udar, najbolje je napraviti nekoliko treninga vježbi s visokim intenzitetom ne više od 30 minuta dnevno.

Da biste maksimalno iskoristili svoje vježbe, pokušajte se oporaviti i odvojite vrijeme da biste se ispravno odmorili između svake od njih. To će vam pomoći u održavanju dobrog zdravstvenog kardiovaskularnog zdravlja bez prekomjernog naprezanja srca srca ako imate povijest srčanih problema ili bolesti.

Smanjite unos soli kako biste spriječili srčani udar

Ljudi koji konzumiraju puno soli povećavaju šanse za razvoj bolesti srca ili srčanog udara u usporedbi s onima koji slijede uravnotežena ishrana.

  • Kada u krvi ima previše natrija, arterije se sužavaju i volumen tekućine koji teče kroz njih veći je u odnosu na njihovu veličinu.
  • To povećava pritisak u arterijama i može dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili hipertenzije.

Međutim, to ne znači da trebate prestati konzumirati sol u potpunosti, jer je vaše tijelo treba. Preporučujemo da se dodate sol u hranu. Također biste trebali izbjegavati prerađene proizvode jer imaju puno soli.

Pazite na gastrointestinalni trakt

Možda mislite da ono što se događa u želucu ima malo veze s prevencijom srčanog udara. Međutim, to nije slučaj. Istina je da ozbiljni problemi s crijevom, kao što je sindrom iritabilnog crijeva, mogu toliko promijeniti tvoje tijelo da bi vi mogli dobiti srčani udar ili moždani udar.

Uzimanje probiotika i jedenje fermentirane hrane svaki dan može spriječiti probleme srca promicanjem zdrave crijevne flore.

Naspavajte se dovoljno

Dovoljno sna je neophodno za normalnu razinu adrenalina i kortizola, što će vam pomoći u sprječavanju srčanog udara. Trebali biste imati najmanje sedam sati restorativnog sna po noći i paziti na bilo kakve poremećaje spavanja.

Na primjer, hrkanje nije samo neugodno. Također može biti smrtonosna ako je iz apneja u snu, jer ovaj poremećaj spavanja negativno utječe na vaše tijelo i može uzrokovati hipertenziju i srčane bolesti.

Također, trebali biste spavati i tokom dana ako se osjećate jako umorni.

Meditirajte i vježbajte jogu

Kada meditirate i vježbate jogu, opuštate svoje tijelo, um i energiju, što poboljšava cirkulaciju i protok krvi u srce.

  • Kada vaše tijelo i um budu opušteni, vaše srce bolje radi i to smanjuje rizik od srčanog udara.
  • Ne zaboravite da stres utječe na vaš živčani sustav, pa ako ste uvijek uzrujani ili ljuti, puno je vjerojatno da ćete dobiti srčani udar.

Predlažemo prakticiranje joge svaki dan oko 20 minuta. Pokušajte meditiaciju kada se probudite ili prije odlaska u krevet. Da, možda će vam biti tešo na početku. Ali na kraju se lakše i postupno ćete se naviknuti na to.

Advertisement