Zašto trebate ukloniti šećer iz prehrane?

Šećer je stoljećima roba i kultiviran je u Indiji još od davnih vremena. Grcima i Rimljanima bio je poznat kao indijski med. Izvoz i rafiniranje šećerne trske nije bilo nepoznato ni Kinezima koji su od antikviteta obrađivali šećernu trske. Jeste li znali da se svi ugljikohidrati koji se lako otapaju u vodi mogu nazvati šećerima? Oni su bezbojni, bez mirisa, normalno kristalizirani i svi imaju slatki okus. Šećer je vrlo zarazna tvar, poput droga i pogađa naša tijela Nakon konzumiranja šećera, imunološki sustav oslabljen je i osjetljiviji na bakterije i viruse šest sati. Šećer smanjuje našu želju da jedemo hranjivu hranu kao što je povrće što dovodi do nutritivnih nedostataka. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći eliminirati šećer iz svoje prehrane za vaše dobro.

Šećer – Foto:Pixabay

Previše šećera?

Advertisement

Prekomjerna konzumacija šećera glavni je uzrok većine bolesti koje se razvijaju u našem tijelu; šećer koji svakodnevno konzumirimo umjetni i stoga ne sadrži vitamine i minerale potrebne našim tijelima.

Šećer ne donosi ništa na hranu nutricionistički. Naprotiv, smanjuje u tijelu minerale i vitamine. Ovo pogađa metaboličke procese tijela. Višak šećera ima mnoge posljedice na naše zdravlje (jedan od najpoznatijih je dijabetes ).

Razlozi za uklanjanje šećera iz vaše prehrane

  • Šećer može stvoriti ovisnost, prema dr. Robertu Lustwigu (endokrinologu). Dr. Mehmet Oz piše da kada konzumirate šećer potiče oslobađanje dopamina, neurotransmiter koji je odgovoran za osjećaj užitka.
  • Stalno i veliko konzumiranje šećera povećava rizik od raka, budući da pretilost i povećana razina inzulina uzrokuju reprodukciju stanica raka.
  • Konzumiranje šećera je štetno za vaše srce. Kada ste na dijeti, možda mislite da je sve što jedete zdravo, ali slatka hrana može biti štetna. Neke studije sugeriraju da prehrana u kojoj ima dosta šećera ili hrana koja je bogata umjetnim šećerom povezane su s većim rizikom od razvoja bolesti srca. Višak šećera je uzrok povećanja triglicerida u krvi, budući da su to vrste masnoća koje tijelo stvara za pohranu viška kalorija iz šećera.
  • Šećer može biti štetan za jetru, najveći i jedan od najsloženijih organa u tijelu. Kada jedete slatku hranu ili pijete slatka piće, razina šećera u krvi raste i tijelo izlučuje inzulin. Jetra reagira na inzulin pretvarajući šećer u krv u glikogen. Konačno, jetra obrađuje sve pohranjene glikogene u mast.
  • Šećer može naškoditi vašem mozgu. Neke preliminarne studije pokazuju da su visoke razine šećera u krvi povezane s atrofijom na područjima mozga odgovorne za memoriju.
  • Prekomjerna potrošnja šećera može uzrokovati akne. Veza između prehrane i akni je kontroverzna, ali studije su pokazale da postoji veza između prehrane s visokim razinama šećera i akni. Prehrana koja sadrži puno šećera, koji potiču oslobađanje hormona koji uzrokuju da se akne pogoršavaju.
  • Kada konzumiraju puno šećera, bakterije u ustima napreduju, a to povećava rizik za vaše zube.

Ukratko

Imate popis razloga zašto biste trebali eliminirati ili ukloniti šećer iz svoje prehrane. Izbjegavanje šećera će sačuvati vaše zdravlje i pomoći vam da izbjegnete bolest uzrokovanu ovom ovisnom tvari.

Prije svega, ne zaboravite pažljivije pogledati hranu i napitke koje konzumirate i provjeriti koliko sadrže šećera, da li je to zdravo za vas.

Advertisement