Kako se zaštititi od koronavirusa ako imate dijabetes?

Zbog upozorenja o koronavirusu, mnoge osobe sa dijabetesom i osobe koje ih paze moraju poduzeti preventivne mjere. Pandemija COVID-19 je trenutno, a postoji još puno toga što još uvijek ne znamo. Stoga ćemo ovdje razgovarati o tome kako se zaštititi od koronavirusa ako imate dijabetes.

dijabetes

Dijabetes

Za sada nema točnih podataka o tome kako se širi, načinu djelovanja, patofiziologiji i još mnogo toga. Međutim, postoje određene rizične skupine, poput starijih osoba, osoba oslabljenog imunološkog sustava i dijabetičara.

Iako koronavirus (COVID-19) ne izaziva smrtnost u normalnim okolnosima, ove skupine imaju ozbiljnije komplikacije i može biti dosta opasniji. Ovdje želimo posebno razgovarati o jednoj grupi: osobe koje imaju dijabetes.

Prevencija od koronavirusa ako imate dijabetes

Advertisement

Osobe sa dijabetesom, kao i svi drugi, trebali bi prati ruke kako bi spriječili širenje koronavirusa. Iako virus može živjeti na nekim površinama, prema mišljenju stručnjaka, osjetljiv je na sapun, vodu i alkohol.

Stoga je važno često prati ruke. Također, dezinficirajte stvari koje često korisite, uključujući mobilne telefone. Pored toga, najbolje je ne izlaziti iz kuće i izbjegavati kontakt s drugima.

Bitno je da ste udaljeni 2 metra od druge osobe i to bi trebao biti dovoljan da se spriječi širenje virusa iz kapljica sline kad se govori ili kašlje.

Nema istraživanja koja pokazuju da hrana širi bolest. No, najbolje je u potpunosti kuhati hranu kako biste izbjegli moguće rizike.

Kako se nositi s koronavirusom ako imate dijabetes

Odlazak u bolnicu nije dobra ideja ako nemate ozbiljnih simptoma. Stoga je najbolje planirati i spriječiti. Uz to, pripazite da imate pri ruci telefonske brojeve liječnika.

Važno je imati dovoljno hrane kod kuće, tako da možete preživjeti dok razdoblje inkubacije i zaraze virusom ne završi. Također, morate imati opremu za nadzor šećera u krvi, kao i lijekove za kontrolu.

Ako netko s dijabetesom dobije koronavirus, najbolje je odmah kontaktirati svog liječnika kako biste znali koliko često kontrolirati glukozu. Također, ne smijete prestati uzimati lijekove ako vam ne kaže liječnik.

Postoje stručnjaci koji misle da sredstva protiv bolova kompliciraju napredovanje ove bolesti. Međutim, nijedna studija nije dokazala da je to istina. Stoga je najbolje da se ne liječite na svoju ruku. Slijedite navedene preporuke doktora.

Prehrana protiv upale i koronavirusa

Koronavirus stvara upalu pluća koja može ugroziti život ljudi. Stoga je hrana uvijek dobra za smanjenje upale. Studije pokazuju da određena hrana, poput češnjaka(pomaže samo u jačanju imuniteta, češnjak ne pomaže protiv koronavirusa) ili lisnatog zelenog povrća, imaju protuupalna svojstva. Stoga vam preporučujemo da ih jedete kako biste se ojačali svoj imunološki sustva ako imate dijabetes.

Osim toga, nova istraživanja sugeriraju da kurkuma može pomoći u prevenciji i poboljšanju stanja pluća. Zahvaljujući antioksidacijskim i protuupalnim sposobnostima, sjajno pomaže u borbi protiv upala.

Savjeti za sprečavanje koronavirusa ako imate dijabetes

Budući da doktori i medicinski stručnjaci još uvijek ne znaju puno o koronavirusu, važno je biti oprezan ako imate dijabetes ili neku drugu bolest. Također, budite što čistiji i držite do higijene. Na taj način možete izbjeći da se razbolite. Osim toga, ne izlazite vani ako to zaista nije neophodno.

Ljudi u rizičnim skupinama češće trpe teške simptome. Iz tog razloga moraju znati što učiniti ako pokažu simptome. Konačno, važno je spriječiti kolaps zdravstvenog sustava. Zbog toga ne idite u bolnicu osim ako to nije izuzetno važno. Obavijestite svog liječnika ako počnete pokazivati simptome koronavirusa ili mislite da ste već bolesni.

Advertisement