Životne navike koje su opasne po zdravlje

Iako mislite da vodite zdrav život, neke pogreške koje svakodnevno činite mogu loše utjecati na vas.

Šećer

Loša prehrana

Advertisement

Idealna tjelesna težina ne mora uvijek biti pokazatelj da se i zdravo hranite. Na dobru liniju utječe više faktora kao što su brz metabolizam, hormoni i količina hrane koju unosimo. Zato je potrebno da zastanete i razmislite o tome koliko puta tjedno posegnete za nekom brzom hranom, slatkišima ili gaziranim sokovima. Ukoliko gotovo svaki dan neki od obroka zamijenite pizzom, hamburgerom ili nekom drugom hranom male nutritivne vrijednosti, ali bogate šećerom i aditivima, možete u budućnosti osjetiti negativne utjecaje po zdravlje. Kako biste izbjegli povišen kolesterol, dijabetes ili rizik od srčanih i drugih oboljenja, za početak smanjite broj posjeta restoranima brze hrane na jednom tjedno. Počnite sami pripremati svoju hranu koristeći kvalitetne sastojke visoke nutritivne vrijednosti kao što su riba, povrće, žitarice … Pokušajte izbacite šećer iz prehrane i zamijeniti ga nekim od zdravih zaslađivača kao što su malteks ili stevija.

Previše izlazaka

Manjak sna, velike količine alkohola, zadimljene prostorije i zamjena dana za noć možda ne djeluju kao prijetnja po zdravlje kada imate 20 godina, ali ukoliko to postane dugogodišnji način života, može se dogoditi da počnete osjećate posljedice relativno brzo. Prvi problem koji se može javiti jesu akne zbog zadimljenog zraka u klubovima i teške šminke koju često ne skinete detaljno kada se kasno vratiti kući. Pore ostaju začepljene pa dolazi do prekomjernog mašćenja kože i stvaranja prištića. Zbog neispavanosti može doći i do povećanja tjelesne mase pošto ćete energiju, koja će vam zbog umora nedostajati, pokušati dobiti iz visokokalorične hrane. Također je poznato da alkohol sadrži veliku količinu kalorija, pa ako se umoru pridoda nekoliko čaša omiljenog koktela, vrlo brzo će vaga pokazivati neželjene brojke. Naravno da ne treba da se lišavate druženja s prijateljima i đuskanja uz glazbu, samo se potrudite da ne pretjerujete u tome.

Svakodnevni stres

Stres je jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti suvremenog doba. Zbog pretjerane izloženosti stresu povećava se rizik od srčanih bolesti. Također može doći do problema sa želucem i probavom, pojave astme i pada imunološkog sustava. Međutim, vrlo je teško izbjeći stres u vrijeme kada svaki posao u današnje vrijeme sa sobom nosi brojne probleme i nerviranje. Zato je bitno pronaći način kanalizirati negativnu energiju koja se nakuplja tijekom dana i da kada izađete s posla vrijeme posvetite aktivnostima u kojima uživate i koje vas opuštaju. Ako imate vremena i uvjeta, bavite se nekom fizičkom aktivnošću, provodite vrijeme u prirodi i okružite se ljudima koji vam prijaju.

Nezaštićeni seks

Ovo predstavlja jednu od najopasnijih navika koju možete imati, pogotovo ako niste u ozbiljnoj vezi i mijenjati često partnere. Osim HIV virusa koji je najopasnija bolest koja se prenosi seksualnim putem, tu su i brojne spolne bolesti kojima se izlažete ukoliko ne koristite kondom. Osim HIV-a, postoji rizik i od HPV virusa, genitalnog herpesa, hepatitisa A, B i C, klamidije, sifilisa … Svaka od ovih bolesti sa sobom nosi rizike, a neke ostavljaju i trajne posljedice. Tu je i rizik od neželjene trudnoće koja donosi ozbiljnu odgovornost bilo odlučiti da rodite dijete ili ne. Zato, prije nego što stupite u seksualni odnos, dobro razmislite o svom zdravlju i ne dopustite da trenutkom uživanja riskirate ostatak svog života.

Često uzimanje antibiotika

Nekada je status antibiotika bio bitno drugačiji nego danas. Koristili su se isključivo u situacijama životne ugroženosti, dok su se neka manja oboljenja liječila prirodnim lijekovima. Danas se situacija znatno promijenila i gotovo da ne postoji osoba koja bar jedanput godišnje ne posegne za antibiotikom kao rješenjem za zdravstvene tegobe. Njihovo često uzimanje, naročito na svoju ruku, može dovesti do poremećaja crijevne flore, gljivičnih infekcija i stvaranja otpornosti organizma na njih. Zato prije nego što odete u ljekarnu kupiti antibiotik, otiđite liječniku i konzultirajte se s njim o drugim, manje agresivnim načinima liječenja.
Izvor:cosmopolitan

Advertisement
Advertisement