Zeleni čaj – Prednosti – Mjere opreza

Zeleni čaj je prirodno piće koje je stotinama godina dio tradicionalne kineske medicine. Konzumiranje zelenog čaja se postupno proširila diljem Azije tijekom stoljeća. Sada se uzgaja u mnogim drugim mjestima na svijetu. Različite od ostalih vrsta čajeva, ovaj čaj ne prolazi kroz fermentacijske procese i zadržava cjelokupnost njegovih antioksidansa i polifenola. Te tvari su one čija dobra svojstva pomažu vašem zdravlju. Oni pomažu u kontroli težine, pa čak i prevenciji raka.

Zeleni Čaj

Zeleni Čaj

Postoje mnogi drugi razlozi za piti zeleni čaj u umjerenim količinama svaki dan. U ovom ćemo članku podijeliti najnevjerojatnije prednosti koje nam daje zeleni čaj i kada se ne smije konzumirati.

Pomoć kod mršavljenja

Advertisement

Visoka koncentracija polifenola u zelenom čaju povezana je s njegovom sposobnošću da poboljšava metabolizam i smanjuje težinu.

Te antioksidativne tvari povećavaju količinu potrošene energije i pomažu tijelu da izbjegne pohranu kalorija kao masnoća.

Sprječava dijabetes

Antioksidansi u zelenom čaju sudjeluju u kontroli razine glukoze u krvi i pomažu u sprečavanju dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Pijenje svakodnevno nakon jela sprječava povećanje šećera u krvi i čuvanje šećera kao masnoća.

Štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava

Jednašolja zelenog čaja svakodnevno može spriječiti različite vrste kardiovaskularnih bolesti, poput nakupljanja kolesterola i poremećaja cirkulacije.

Njegovi antioksidanti zaustavljaju nastajanje krvnih ugrušaka, čiste arterije i kontroliraju višak lipida u krvi.

Mnogi stručnjaci tvrde da njegove aktivne tvari smanjuju rizik od srčanih udara, moždanog udara i tromboze.

Sprječava probleme vida

Osim polifenola, zeleni čaj sadrži tvari poput vitamina C i E, luteina i zeaksantina koji se apsorbiraju različitim tkivima u oku. Ta tkiva uključuju mrežnicu na koju dijeluju, na način koji sprječava razvoj glaukoma i drugih bolesti vezanih za vid i oči.

Te tvari, uz snagu antioksidansa, smanjuju stres stanične oksidacije, što je glavni uzrok degeneracije vida.

Borite se protiv bradavica

Pijenje zelenog čaja svakodnevno je korisno protiv širenja ljudskog papiloma virusa (HPV), koji je odgovoran za bradavice. epigalokatehin galete, jedna od glavnih sastojaka zelenog čaja, inhibira stanični ciklus, što ga čini tako da se HPV može širiti.

Sprječava Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da spori štetu koju čine slobodni radikali, ovo prirodno piće daje pozitivne rezultate u prevenciji moždanog oštećenja i razvoju bolesti kao što su Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest.

Njegovi antioksidanti stvaraju zaštitnu barijeru protiv negativnih učinaka stanične degeneracije i stimulira neuralnu aktivnost.

Sprječava bubrežnog kamenca

Svaki dan malo zeleni čaj je način da spriječava stvaranje bubrežnog kamenca. Njegovi ekstrakti smanjuju proizvodnju i veličinu sedimenta kalcijevog oksalata. To su sedimenti koji su odgovorni za stvaranje bubrežnog kamenca.

Zdravlje grla

Katehini, vrsta kemijskog antioksidanta koji se nalaze u zelenom čaju, uništavaju viruse i bakteze koji uzrokuju infekcije u grlo, šupljine i druge zdravstvene probleme usne šupljine.

Kada ne trebate piti zelni čaj – Mjere opreza – Nuspojave

Važno je spomenuti neke posebne slučajeve u kojima ne biste trebali piti zeleni čaj. Nemojte piti više od dvije dvije šalice dnevno, jer višak može uzrokovati negativne učinke kao što su:

  • Glavobolje
  • Nervoza
  • Proljev
  • Poteškoće u spavanju
  • Razdražljivost
  • Povećana brzina otkucaja srca
  • Vrtoglavica

Također, ne biste trebali uzimati zeleni čaj kada uzimate lijekove ili alkoholna pića . To je zbog sadržaja kofeina koji, u kombinaciji s drugim tvarima, može izazvati neželjene reakcije.

Zeleni čaj se ne preporučuje trudnicama ili ženama koje doje jer može uzrokovati štetne učinke za dijete.

Osobe s visokim krvnim tlakom, anemija i probavni problemi također bi trebali izbjegavati piti zeleni čaj ili piti male količine pod medicinskim nadzorom.

Odgovorno konzumiranje zelenog čaja je ono što određuje je li korisno za vaše zdravlje ili ne. Mnogi čine pogrešku pijenja previše u svojoj želji da izgubiti težinu bez znajući da rade oštećenja na svoje tijelo.

Pazite da ne prelazite dvije šalice zelenog čaja dnevno. Otkrijte što zeleni čaj može učiniti za vašu dobrobit.

Advertisement