Zdrave namirnice za čišćenje arterija i vena

Nutricionizam je uvijek igrao važnu ulogu u zdravlju, za bolje ili za još gore. Tijekom vremena, neki elementi mogu uzrokovati blokade u vašim arterijama, uzrokujući probleme cirkulacije i druge kardiovaskularne bolesti koje čak mogu uzrokovati smrt. S druge strane, postoje namirnice koje pomažu očistiti vaše arterije i vene; uključujući ove namirnice u vašu prehranu može vam pomoći da spriječite širok raspon bolesti.

Češnjak – Bijeli luk

Prema istraživanjima, arterioskleroza je jedna od bolesti koja svake godine uzrokuje najviše smrtnih slučajeva širom svijeta. Ova bolest je vrlo ozbiljna jer uzrokuje, između ostalog, pacijenta da doživljava slab imunološki sustav, infekciju. Osim arterioskleroze, blokirane arterije i vene obično pate od hipertenzije i bolesti srca.

Budući da je vaša prehrana takav važan dio sprječavanja svih gore spomenutih bolesti, u ovom ćemo članku pokazati 10 namirnica koje možete jesti kako biste očistili arterije i vene.

Češnjak

Advertisement

Češnjak je broj jedan kada se radi o hrani koja pomaže u čišćenju arterija, jer ima vrlo snažna antioksidativna svojstva koja se mogu boriti protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, istovremeno pomažući smanjenju razine lošeg kolesterola i povećanju dobrog kolesterola. Ova ogromna prednost poboljšava protok krvi i pomaže u borbi protiv hipertenzije.

Zobena kaša

Posebno preporučujemo ovu namirnicu kao dio vašeg doručka jer, uz promicanje dobre probave, daje vam energiju tijekom dana. Neke od prednosti jedenja zobene kaše uključuju smanjenje sposobnosti kolesterola da se zadrži na zidovima arterija, čime se sprječava razvoj arterioskleroze i drugih srčanih problema.

Jabuke

Jabuke sadrže supstancu nazvanu pektin koji, prema Liz Applegate, Ph.D., član fakulteta i ravnatelj sportske prehrane na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu, je vlakno koje se povezuje s kolesterolom. Jabuke imaju flavonoide, što može smanjiti postotak pojave srčanih bolesti za 50%

Riba

Riba je veliki izvor omega-3 masnih kiselina, također poznate kao “dobre masti”, koje naše tijelo treba da bi ispravno funkcioniralo i očistilo arterije. Najbolje ribe za postizanje tog cilja su: losos, skuša, tuna, pastrva, haringa i sardine.

Kurkuma

Jedna od glavnih sastojaka kurkume je kurkumin, koji je imao sjajne rezultate kao zaštitnik srca. Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući ovom sastojku, kurkuma može spriječiti oštećenje arterije koja je obično povezana sa njihovim začepljenjem.

Špinat

Špinat je bogato vitaminima A i C, koji, prema brojnim studijama, mogu pomoći u sprečavanju oksidacije kolesterola i problema poput arterioskleroze.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi također su odlična pomoći tijelu da spriječi blokadu arterija, kao i poticanje procesa čišćenja u vašim venama. Ova velika svojstva rezultat su mono-zasićenog sadržaja masti, kao i omega 3 masnih kiselina pronađenih u orašastim plodovima , koji su ključni za zdravlje arterija. Neki od najboljih orašasti plodova: lješnjaci, bademi i kikiriki.

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima širok raspon dobrih svojstava za zdravlje, a među njima je i mogućnost spriječiti bolest srca. Ovaj proizvod je mono-zasićena mast koja je manje vjerojatno da će se oksidirati, što sprečava kolesterol da se nakuplja na zidovima arterija.

Rajčice

Rajčice su važan izvor likopena, koji je antioksidant koji sprečava loš kolesterol iz zidova arterija. Prema studijama, dnevna konzumacija rajčice značajno smanjuje rizik od stvaranja plaka unutar vaših arterija.

Sok od nara

Znanstveno je dokazano da sok od nara ima više razine antioksidansa od ostalih sokova, uključujući kupine, borovnice i sokove od naranče. Zahvaljujući ovom svojstvu, prema istraživanju provedenom na štakorima, sok od nara pokazao se vrlo dobar u liječenju oštećenih arterija, poznatoj kao arterioskleroza.

Advertisement