Zdrava dijeta za čišćenje organizma nakon praznika

Dijeta čišćenja organizma je namijenjena da se uklone štetne tvari, pa je pogodna poslije praznika i poslije ukusnih jela s mnogo kalorija. Takva dijeta može se primjenjuje nekoliko dana do čak nekoliko mjeseci, jer nutritivno sadrži sve tvari potrebne.

Dijeta za čišćenje organizma nakon praznika – Foto:Pixabay

Od namirnica se preporuča povećan unos voća i povrća da bi se unijela i dijetalna vlaknakoja imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Također se preporučuje konzumiranje žitarica od cijelog zrna, integralne riže, prosa i ječma koji potiču pokretljivost crijeva. Žitarice je poželjno jesti ujutro u obliku pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova i u sklopu drugih obroka, umjesto kruha.

Jabuke mogu dodatno pomoći u uklanjanju štetnih tvari, pa je preporuka da se dnevno pojede bar jednajabuka. Ostalo voće je preporučljivo. Povrće je bogato vlaknima, pa ga je poželjno unositi u velikim količinama, pripremati variva, umake, dinstati ili peći u foliji.

Ugljikohidrati za ručak, proteini za večeru

Također, potrebno je razlikovati namirnice po učinku ugljikohidrata i proteina, jer su preporuke da se tijekom dana unose namirnice bogate ugljikohidratima (doručak iručak), a za večeru da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Na taj način se osigurava energija tijekom dana koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata.

Od izvora bjelančevina preporučje se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega -3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, peradi, svježeg sira, soje i sojinih proizvoda. Namirnice bogate složenim ugljikohidratima su žitarice (pšenica, proso, raž, zob) i Proizvode od žitarica kao što su tjestenina, palenta, pšenični griz, kus kus, dok sepečena tijesta za pizzu ili kruh ne preporučuju.

Za vrijeme čišćenja organizma potrebno je unositi dovoljno tekućine da bi se izbegladehidratacija.
Od tekućine se preporučuje voda, biljni čajevi, nezaslađeni sokovi od voća i povrća, i kao juhe i variva.

Pošto je ova dijeta namijenjena za čišćenje organizma, poželjno je da i namirnice koje se koriste imaju što manje dodatnih tvari, aroma, konzervansa, pesticida pa se preporuča, ako je moguće, koristiti namirnice organskog porijekla.

Dijetom treba pripaziti naoptimalan energetski unostokom dana da ne bi došlo do prejedanja, i usprkos konzumiranju kvalitetnih namirnica, nagomilavanju kilograma.

Prednosti

Advertisement

Dijetom čišćenja organizma možete napraviti nove i kvalitetne prehrambene navike i njeno dugoročnije provođenje može imati samo pozitivne učinke na proces mršavljenja, ali i na zdravlje organizma.

Uz pridržavanje preporuka koje ova dijeta donosi i optimalan energetski unos, može se utječe na smanjenje pojave kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, karcinoma, a uz promjenu prehrambenih navika, ona može biti i model za očuvanje tjelesne težine.

Dijeta je bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima, sadrži uravnoteženu količinu ugljikohidrata, proteina i masti, pa nema straha od manjka određenih nutrijenata.

Nedostaci

Dijeta čišćenja organizma zahtijeva mnogo vremena za pripremu hrane, jer je preporuka da se konzumiraju svježe pripremljeni obroci. Ipak, uz dobre ideje mogu se osmisle obroci “za van” koji se mogu ponijeti na posao ili putovanje.

Mišljenje nutricionista pripremanje zdravog obroka

Dijeta čišćenja organizma po svom nutritivnom sastavu zadovoljava potrebe organizma, čak preporučuje unos kvalitetnih namirnica. Ovakvu prehranu je poželjno primjenjivati ​​što češće tijekom godine da bi se potaknulo lučenje toksina i obnova stanica i tkiva.

Ako se ne ograniči energetski unos, već se zadovolje dnevne potrebe za energijom, ova dijeta je dobra za stvaranje kvalitetnih prehrambenih navika.

Napomena stručnjaka

Ako se kroz duži period značajno smanji energetski unos i količina obroka, može doći do iscrpljenosti organizma i pada imuniteta. U slučaju da se provodi stroga dijeta (energetski unos je nizak), neka vam stručnjaci daju savjet i uzimajte potrebne nutrijente (posebno vitamine i minerale) u obliku dodataka prehrani.

Primjer jelovnika

Doručak: zobene pahuljice s jogurtom, čaj od koprive, kriška lubenice (jabuka).

Ručak: brancin na žaru, kuhani krumpir s blitvom, zelena salata s rukolom i maslinovim uljem.

Večera: salata od oslića s paprikom, krastavcima, maslinovim uljem, češnjakom, sokom od limuna.

Izvori:
Gentle Ways To Cleanse After A Major Holiday Indulgence
The 3-Day Cleanse Diet to Undo Holiday Damage

Advertisement
Advertisement