Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

Jeste li se ikad zapitali zašto su muškarci manje skloni da im bude hladno? Jeste li znali da postoje znanstvene studije koje govore o tome? U ovom članku razmatramo zašto su ženama češće hladnije nego muškarcima. Uvijek se vjeruje da ženama hladnije nego muškarcima. Ali je li to istina? S obzirom na to pitanje, naučnici su odlučili istražiti.

Ženama hladnije nego muškarcima – Foto:Pixabay

Iako postoje novi dokazi, nisu svi slučajevi isti. Međutim, pokazalo se da većina žena osjeća više hladnoću nego muškarci. Prema izvorima BBC-a, nizozemska studija bila je u stanju pokazati razloge zbog kojih su žene manje vjerojatno da će tolerirati niske temperature. Posebno navodi da se žene osjećaju ugodno s temperaturama do 3 stupnja toplije temperature koja muškaracima odgovara.

Utjecajni čimbenici

Advertisement

Metabolizam

Metabolizam proizvodi i povećava energiju, uključujući toplinu. Kada odmaraš, brzina metabolizma je minimalna. To znači da je potrošnja energije (po jedinici vremena) minimalna kada ne radite nikakvu aktivnost. U prosjeku je metabolička stopa žena niža nego kod muškaraca.

Prema El Nacionalu, profesor u medicinskoj školi Warwick Paul Thornalley objasnio je kako metabolička stopa i proizvodnja energije variraju između muškaraca i žena. Thornalley kaže kako su žene udobnije na različitim temperaturama od muškaraca. To je zato što žene imaju manje mišićne mase.

Opća građa tijela

Advertisement

U većini slučajeva, žene imaju manja tijela od muškaraca i imaju manju mišićnu masu. To čini žene osjetljivijom na hladnoću. Temperatura tijela može biti jednaka u oba spola, ali veličina tijela utječe na odgovor tijela na promjene temperature. Muškarci su obično veći u visini i težini. Stoga se toplina može širiti brže kod muškaraca zbog veličine. Zbog toga brže reguliraju svoju temperaturu, dok žene treba duže vremena.

Više mišićne mase, više vrućine. Zato se žene osjećaju hladnoću više od muškaraca. Ljeti su muškarci osjetljiviji na toplinu. Zanimljivo je da se žene osjećaju hladnoću više nego muškarci jer kada je temperatura niska, toplina tijela koncentrira se u središnjim organima, pa krv manje cirkulira do ekstremiteta.

Menstrualni ciklus

Tijekom menstrualnog ciklusa, mijenja se temperatura tijela žene. To se događa zbog promjena u razinama hormona. Dane prije njezina razdoblja, njezine razine željeza opadaju, a time i crvene krvne stanice. Zato se snižava tjelesna temperatura. Također, razine željeza su utjecajni faktor jer taj mineral dozvoljava tijelu da radi kako treba.

Kako izbjeći osjećaj hladnoće

  • Tjelesna aktivnost (gibanja mišića). Znamo da se toplina proizvodi kad se povećava razina metabolizma kao rezultat održavanja tjelesne aktivnosti. Stoga je preporučljivo vježbati ili obavljati drugu fizičku aktivnost.
  • Jedite. Preporučuje se da nešto jedete kako nebi osjećali hladnoću. To je zato što tijelo koristi energiju i stvara toplinu za probavu hrane. Hrana s više kalorija osigurava toplinu mnogo brže od druge hrane.

Preporuke koje bi vam mogle biti od pomoći

Da biste izbjegli osjećaj hladnoće, od drugih u društvenim okupljanjima bilo koje vrste, najbolje je poduzeti određene mjere da vam promjene temperature ne smetaju.

  • Pijte puno tekućine. Možete popiti čaj, ali je također važno piti vodu na sobnoj temperaturi.
  • Jedite. Preporučljivo je jesti nekoliko obroka dnevno kako bi tijelo proizvodilo energiju. U svakom obroku trebate uključiti ugljikohidrate.
  • Redovito vježbajte. Bavite se sportom ili hodajte najmanje 3 puta tjedno kako biste povećali mišićnu masu.
  • Nemojte previše dugo biti u jednom položaju.

Izvori:
https://doctorsthatdo.org/why-do-women-typically-feel-colder-than-men

Advertisement