Zašto trebamo jesti malo čokolade svaki dan?

Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u pravila za zdravi život – smatraju liječnici. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim postotkom kakaa blagonaklono djeluju na naše zdravlje, a osobito na srce i krvne žile. Trebate li dodatan razlog za uživanje u slatkim zalogajima?

Čokolada

1. Jača stanice srca i krvne žile

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidansa koji jača imunitet tijela i štiti ga od bolesti, a sadrži i tvari po imenu flavanoidi i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih žila.

Što je postotak kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbjegavajte mliječne i bijele čokolade koje obiluju upravim tim elementima.

2. Podstiče cirkulaciju

Studija objavljena u Journal of the American Heart Association u srpnju ove godine pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je provedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kisika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.

Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa dnevno mogli hodati 15 posto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.

3. Snižava krvni tlak i kolesterol

Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni tlak. U nekoliko svjetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo sniziti tlak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje 6 grama čokolade nakon 18 tjedana smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog tlaka za dva do tri posto.

4. Snižava kolesterol u krvi

Porast kolesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene prehrane, ali je i sastavni dio starenja. Ako imate problema s prevelikim razinom kolesterola u krvi – točnije s rastom “lošeg kolesterola” posegnite za tamnom čokoladom.
Jedna nizozemska studija pokazala je pad od 12 posto u razinama lošeg kolesterola nakon redovite konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabilježen porast dobrog ili HDL kolesterola.

5. Smanjuje stres

Stres

je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Biće vam drago pročitati da tamna čokolada djeluje i na ovom području i da redovito uživanje u čokoladi s visokim postotkom kakaa smanjuje količinu hormona stresa – kortizola u tijelu, kao i navale adrenalina.
Izvor:kurir