Začepljeni sinusi – Ljekovita ulja koja mogu pomoći

Kada tkivo koje oblaže sinuse postane upaljeno, dolazi do stanja koje je poznato kao sinusitis. Normalni sinusi trebaju biti ispunjeni zrakom, ali ako se napune tekućinom ili postanju začepljeni, bakterije se razvijaju i uzrokuju infekciju.

Ljekovita ulja za sinuse

Ljekovita ulja za sinuse

Šta može uzrokovati začepljene sinuse?

Advertisement

Upala sinusa – Sinusitis

  • Akutni sinusitis – počinje simptomima poput hladnoće poput bolova u licu i curi, zagušljivog nosa. Može početi odjednom i traje od dva do četiri tjedna.
  • Kronična upala – simptomi obično traju najmanje 12 tjedana.
  • Subakutna upala sinusa – može trajati od četiri do dvanaest tjedana.
  • Ponavljajući sinusitis – javlja se nekoliko puta godišnje.

Funkcija sinusa

Oni proizvode sluz i izlučevine koji prolaze kroz nos svaki dan. Ova sluz ispire i čisti membrane, uklanjajući bakterije, čestice prašine i onečišćujuće tvari u zraku.

Također, oni utječu na vaš glas u smislu kvalitete i tonusa. Ipak, primarna funkcija sinusa je izlučivanje sluzi koja čisti i hidratizira nos iznutra.

Očistite začepljene sinuse sa ljekovitim uljima

Određena eterična ulja mogu spriječiti i liječiti infekciju sinusa. Oni će vam pomoći očistiti začepljene sinuse na prirodan način, čišćenje sluzi i uklanjanje mogućih infekcija. Evo najboljih eteričnih ulja za liječenje upale sinusa, kao i recept kako ih možete primjeniti:

Eukaliptusovo ulje

Anti-virusna i antibakterijska svojstva eteričnog ulja eukaliptusa čine ga snažnim prirodnim dekongestantom.

Svježi miris ovog australskog ulja traje dosta dugo. Možete ga koristiti za sprečavanje i smanjivanje simptoma upale sinusa, prehlade, gripe i bronhitisa.

Ima moćna protuupalna svojstva koja pomažu u ublažavanju bolnih i natečenih nosnih puteva. Stoga je sjajno za liječenje problema s disanjem.

Ulje ružmarina

Advertisement

Ružmarinovo ulje ima topao i oštar miris. Imajte na umu da ovo ulje ima najveći sadržaj vodika svih eteričnih ulja pa je to prilično snažno ulje. Budući da je imunološki stimulans, može pomoći u liječenju upale i začepljenih sinusa, bronhitisa,simptoma prehlade i gripe i drugih respiratornih zdravstvenih problema.

Ulje ružmarina pokazuje snažno dijelovanje za raliku od ostalih ulja, kada je riječ o liječenju začepljenih sinusa.

Napomena – Trudnice, osobe s visokim krvnim tlakom trebaju izbjegavati korištenje ovog ulja jer ima vrlo stimulativne učinke.

Ulje čajevca

Ulje čajevca pruža antibakterijska i antivirusna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju začepljenje i uplau sinusa. Sadrži Terpinen -4 – spoj čije antimikrobne osobine bore protiv bakterija. Štoviše, njegovi protuupalni učinci pridonose smanjenju otekline.

Ulje čajevca pomaže ukloniti simptome koji su povezani sa upalom sinusa, kao što su sinusni pritisak, hladnoća, glavobolja, začepljen nos i zagušenja u prsima zahvaljujući antiseptičkim svojstvima.

Ulje peperminta

Ulje peperminta djeluje kao dekongestant zahvaljujući mentolu u svom sadržaju. Pomaže u ublažavanju bilo kakvih zagušenja, uključujući začepljene sinuse.
Također, pomaže u liječenju drugih problema s dišnim putovima kao što su nosna zagušenja, astma, simptomi prehlade, gripe i bronhitis..

Napomena – Koristite razrijeđeno ulje peperminuta. Jedna ili dvije kapi dodane u vašu kupku dovoljne su za dobre rezultate.

Začepljeni sinusi – Ljekovita ulja – Inhalacija – recept

Sastojci:

  • 10 kapi ulja ružmarina
  • 70 kapi eukaliptusovog ulja
  • 10 kapi ulja čajevca
  • 10 kapi ulja peperminta

Upute
Dodajte sva ulja u malu bocu od 5ml i dobro protresite.

Najbolje je da ova ljekovita ulja za liječenje upale i uklanjanje začepljenih sinusa koristita za inhalaciju. Napunite posudu sa vrućom vodom i dodajte nekoliko kapi ove ljekovite mješavine ulja. Zatim se naslonite na zdjelu i pokrijte glavu ručnikom da udahne pare.

Napomena – Držite oči zatvorenim kako biste spriječili prodiranje aromatskih para u oči.

Advertisement