Vrtoglavica u trudnoći – Uzroci i Prevencija

Ako tijekom trudnoće imate vrtoglavicu, postoji niz potencijalnih uzroka i preventivnih mjera da spriječite vrtoglavicu i da smanjite njeno ponavljanje.

Trudnoća

Trudnoća

Vrtoglavica i nesvjestica u trudnoći

Advertisement

Osjećaj vrtoglavica u trudnoći prilično je uobičajena pojava i prvenstveno je posljedica drastičnih promjena na vašem kardiovaskularnom i krvožilnom sustavu tijekom trudnoće. U ranoj trudnoći, kako vaše tijelo brzo reagira na mnoge promjene koje prolazi, vaš krvni tlak će se smanjiti zbog prisutnosti progesterona koji može opustiti napetost u krvnim žilama. To može uzrokovati osjećaje vrtoglavice u prvom tromjesečju. Tokom sredine trudnoće može doživjeti vrtoglavicu, budući da vaša maternica nastavlja širiti, a krv polako polazi od donjeg dijela tijela, što može rezultirati osjećajem vrtoglavice, osobito kada se prebrzo ustajete.

Ova vrtoglavica često brzo prođe, ali u nekim slučajevima to može uzrokovati neuravnoteženost ili čak se možeteonesvijestiti. To može biti opasno, jer rizik od pada tijekom trudnoće znači veću šansu da naškodite svojoj trudnoći. Ako otkrijete da ste osjetljivi na vrtoglavicu u trudnoći, neophodno je da budete oprezniji i razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim lijekovima ili tretmanima.

Vrtoglavica u trudnoći – uzroci

Kada ste trudni, vaše tijelo počinje proizvoditi više krvi, vaše srce počinje brže kucati i krvni tlak često raste. Sve hormonske i fizičke promjene u vašem tijelu mogu opterećivati, ali također zahtijevaju više kisika u krvi. Nažalost, to može ponekad smanjiti protok krvi u mozak, što dovodi do vrtoglavice, ili čak osjećaja da ćete se onesvijestiti.

Dok su tijelo i živčani sustav oblikovani tako da uzimaju u obzir ove fiziološke promjene, ovi osnovni simptomi vrtoglavice, uključujući mučninu, vrtoglavicu i nesposobnost pravilnog hodanja, ipak se mogu pojaviti bilo kojoj trudnici. Daleko vjerojatnije da ćete doživjeti vrtoglavicu tijekom trudnoće ako niste jeli dovoljno hrane, ako ste ležali , a ustali prebrzo. Sve to može utjecati na vašu energiju, krvni tlak i razinu ravnoteže, osobito tijekom trudnoće.

Prevencija vrtoglavice u trudnoći

Neki od najboljih načina za sprečavanje vrtoglavice u trudnoći uključuju ležanje na strani(na boku), polagano ustajanje, redovito jedenje, normalna temperatura tijela, smanjivanje prekomjerne vježbe, kao i određeni prirodni lijekovi kao što su aromaterapija, akupunktura i masaža.

Lezite na stranu

Ako ležiš na leđima, cirkulacija krvi može se usporiti i neće prolaziti kroz tijelo tako učinkovito, što dovodi do većeg rizika od vrtoglavice kad ustaneš.

Normalna tijelesna temperatura

Advertisement

Ako je tjelesna temperatura povišena, vi ste daleko osjetljiviji na osjećaj vrtoglavice, a u kombinaciji s niskim krvnim tlakom ili niskim šećerom u krvi to može lako dovesti do vrtoglavice. Budite sigurni da imate hladnu vodu i potražite klima uređaj na posebno vrućim danima.

Ustajanje

Ako se prebrzo ustali, sila gravitacije može smanjiti protok krvi u mozak, a da se ne dovede krv natrag, to dovodi do osjećaja vrtoglavice. Pobrinite se da polagano ustajete pogotovo nakon dužeg ležanja, tako da vaše tijelo dobiva vremena da reagira na vašu novu poziciju.

Hrana

Morate jesti dovoljno hrane za sebe i za vaše dijete. Glad je jedan od glavnih uzroka vrtoglavice kod trudnica.

Dodatne informacije o vrtoglavici u trudnoći

Obratite se svom liječniku ako vam vrtoglavica ne prođe u roku od minutu ili dvije, ili ako imate vrtoglavicu svaki put kada ustajete. Nadalje, ako se onesvijestite, svakako posjetite liječnika, provjerite zdravlje djeteta i proaktivnije reagirajte na simptome vrtoglavice. Općenito, ovi simptomi su s vremena na vrijeme uobičajeni, ali ako su popraćeni teškim glavoboljama, zamagljenim vidom, utrnulosti, trncima, bol u prsima ili kratkoći daha, to bi moglo biti znak nečeg ozbiljnijeg i potražiti liječničku pomoć odmah.

Advertisement