Vodikov peroksid – načini upotrebe

Vodikov peroksid je germicid koji se smatra jednim od najučinkovitijih i najsigurnijih hemikalija za dezinfekciju. Ovaj proizvod ima sposobnost eliminacije mikroorganizama oksidacijom.Ali ova svojstva znače da je to i jedna od najboljih opcija za čišćenje vašeg doma. Što je još bolje, relativno je jeftin i ima višestruku upotrebu. Prije nego što vam kažemo o svim izvrsnim načinima na koje možete koristiti vodikov peroksid u svom domu, zapamtite da je većina otopina koje možete kupiti jačine 3%. Imajući to na umu, pripremite se naučiti 12 razloga zašto nikada ne biste trebali bez vodikovog peroksida kod kuće.

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid

Korištenje vodikovog peroksida na stolovima i drvenim daskama za rezanje

Advertisement

Drveni stolovi i daske za rezanje stvaraju savršeno okruženje za razmnožavanje mnoštva klica, poput salmonele, koja je prisutna u sirovom mesu. Samo pošpricajte te površine temeljito vodikovim peroksidom kako biste ih dezinficirali.

Voće i povrće

Voće i povrće koje kupujete na tržnici prekriveno je svim vrstama klica i kemikalija koje mogu negativno utjecati na vaše zdravlje.

Hladnjak i sudoper

Hladnjak i sudoper često koristimo za spremanje ili pranje hrane i drugog pribora za kuhanje. Budući da mogu akumulirati tisuće različitih vrsta klica, dobra je ideja napraviti sprej od vodikovog peroksida i povremeno premazivati unutrašnjost hladnjaka i sudopera. Ostavite da odstoji nekoliko minuta prije brisanja vlažnom krpom.

Spužve

Spužve koje se koriste u vašoj kuhinji također sadrže sve vrste bakterija zahvaljujući tome što se koriste za čišćenje ostataka hrane. Za čišćenje i dezinfekciju spužvi napravite mješavinu pola vodikovog peroksida i pola vode i jednostavno umočite spužve u nju.

Izbijeli odjeću

Vodikov peroksid izvrstan je za uklanjanje mrlja s bijele odjeće ili za uklanjanje mrlja od krvi na tepihu ili tkanini. Dodajte šalicu vodikovog peroksida vašem bijelom rublju u perilici rublja ili mrlje od krvi tretirajte izravno ovim snažnim dezinfekcionim sredstvom.

Gljivice stopala

Gljivice na noktima vrlo su česta bolest. Stručnjaci misle da se često razvija iz neliječenog atletskog stopala. Zapravo, vodikov peroksid također je vrlo koristan u borbi protiv gljivica na stopalima. Sve što trebate je otopina od 50% vodikovog peroksida i 50% vode u koju ćete svaku večer namakati stopala.

Infekcije

Vodikov peroksid može pomoći u borbi protiv gljivičnih i drugih kožnih infekcija

Grinje

Grinje se mogu nakupiti na mjestima gdje ih najmanje očekujete ili primjećujete i mogu ozbiljno pogoršati vaše zdravlje. Da biste svoj dom riješili grinja, napravite mješavinu pola vodikovog peroksida i pola vode i pošpricajte sva mjesta za koja mislite da biste mogli imati grinje.

Četkica za zube

Vodikov peroksid je odličan za dezinfekciju četikice za zube.

Zubobolje

Vodikov peroksid nema svojstvo ublažavanja bolova, ali je antivirusno, antibiotsko i ima antifungalna svojstva. Sve to može pomoći u borbi protiv infekcija u ustima.

Ispiranje kose

Ako želite da vaša kosa posvijetli nijansu ili dvije, pomiješajte 3% hidrogena s jednakim dijelovima vode i poprskajte kosu nakon tuširanja. Promjena nije previše drastična, a i dalje će izgledati prirodno.

Nadamo se da vam se svidio naš članak!

Advertisement