Visok krvni tlak u trudnoći – Uzroci – Simptomi – Prevencija

Često stanje za trudnice je visok krvni tlak u trudnoći, a može imati i niz opasnih nuspojava na majku i dijete. Postoji niz stanja povezanih s visokim krvnim tlakom koji utječu na trudnice, pa je važno razumjeti uzroke, rizika i metode liječenja ili prevenciju tih stanja.

Visok krvni tlak u trudnoći

Visok krvni tlak u trudnoći

Visok krvni tlak u trudnoći

Advertisement

Visoki krvni tlak tijekom trudnoće je stanje u kojem je krvni tlak iznad preporučene razine – 140/90. Hipertenzija tijekom trudnoće može biti uzrokovana hipertenzivnim problemima koje može imati čak i prije nego što zatrudnite ili može biti uzrokovana promjenama koje vaše tijelo prolazi tijekom trudnoće.

Za žene koje imaju visok krvni tlak tijekom trudnoće imaju iste opasnosti od hipertenzije, kao i povećan rizik od komplikacija tijekom porođaja i ujedno i rizik za zdravlje dijeteta. Dok krvni tlak za obične žene često kronična i dugotrajna bolest,za trudnica, hipertenziju treba odmah riješiti i pravilno liječiti.

Gestacijska hipertenzija – Visok krvni tlak u trudnoći

Mnoge žene imaju visoki krvni tlak nakon što zatrudne, stanje poznato kao gestacijska hipertenzija. Slično gestacijskom dijabetesu , gestacijska hipertenzija često se javlja pri kraju trudnoće, i često će nestati u danima i tjednima nakon porođaja. Ako imate gestacijsku hipertenziju, to može povećati rizik od razvoja visokog krvnog tlaka kasnije u životu.

Uzroci hipertenzije(visokog krvnog tlaka) u trudnoći

Visoki krvni tlak u trudnoći može biti uzrokovan fluktuacijama hormona, lošim prehrambenim navikama, pretilosti i dobi.

Hormonska fluktuacija – Razina hormona u tijelu tijekom trudnoće može uzrokovati povećanje krvnog tlaka, što može biti teško izbjeći.

Prehrambene navike – Ako već imate lošu prehranu – onu koja ima nisku razinu elektrolita, voća i povrća – rizik od povišenog krvnog tlaka značajno se povećava tijekom trudnoće.

Pretilost – Prekomjerna tjelesna težina je jedan od glavnih faktora koji pridonose hipertenziji, jer to može uzrokovati prirodnu upalu cijelog tijela, što dovodi do simptoma hipertenzije.

Dob – Kako starimo, krvne žile i arterije razgrađuju se i postaju slabije što dovodi do povišenja krvnog tlaka. Trudnice u dobi od 40 godina imaju puno veći rizik od gestacijske hipertenzije.

Rizici od pojave visokog krvnog tlaka u trudnoći

Čimbenici rizika za visoki krvni tlak u trudnoći uključuju cigarete, obiteljsku povijest, i blizanci.

  • Obiteljska povijest – Ako su se drugi u vašoj obitelji borili s hipertenzijom, bez obzira jeli se pojavila tijekom trudnoće ili ne, to može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, čak i ako slijedite odgovarajući način života i prehrambene savjete.
  • Cigarete – Jedan od najgorih čimbenika rizika za hipertenziju su cigarete, koje ima adstrigentno djelovanje na krvne žile i arterije, što vam može povećati krvni tlak.
  • Blizanci – Očekivanje blizanaca to znači da su vaši hormoni mnogo povišeni, kao i strain na vašem sustavu, tako da žene koje očekuju blizance ne bi trebale biti iznenađene dijagnozom gestacijske hipertenzije.

Simptomi – Visok krvni tlak u trudnoći

Najčešći simptomi visokog krvnog tlaka u trudnići uključuju brzo debljanje, glavobolje, bol u trbuhu, promjene u vidu, probleme s bubrezima, vrtoglavica, zvonjenje u ušima, mučnina, povraćanje ili problemi s funkcijom jetre.

Međutim, važniji od simptoma visokog krvnog tlaka u trudnoći su potencijalni učinci koje može imati na bebu, uključujući malu težinu bebe, prijevremeni porođaj ili placentarni poremećaj.

Mala težina bebe – Ako fetus ne može dobiti pravilan protok krvi i hranjive tvari koje se redovito isporučuju, to može utjecati na rast i razvoj, a često će rezultirati malom težinom bebe. To može biti opasno za djetete.

Prijevremeni porođaj– U ozbiljnim slučajevima gestacijske hipertenzije može potaknuti rani rad, što dovodi do prijevremenog porođaja i čitav niz zdravstvenih rizika koji uključuju potrebu za umjetnim disanjem za nerazvijena pluća djeteta.

Placentarna abrupcija – Placenta(posteljica) je organ u tijelu koji hrani i štiti fetus dok se razvija. Visoki krvni tlak može uzrokovati odstranjivanje posteljice iz stijenke maternice, kao i vaginalno krvarenje, te potreba za neposrednim carskim sekcijama, ovisno o težini stanja i i koji je mjesec trudnoće.

Vrste hipertenzije povezane s trudnoćom

Tri glavne vrste viskog krvnog tlaka povezane s trudnoćom su kronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija i kronična hipertenzija s preeklampsijom.

  • Kronična hipertenzija – To je oblik visokog krvnog tlaka koji se prenosi iz vremena prije nego što žena ostala trudna i obično uzrokuje pretilost.
  • Gestacijska hipertenzija – To je oblik visokog krvnog tlaka kojeg često doživljava žena koja je u zadnjim mjesecima trudnoće. Točan uzrok je teško odrediti, ali često nestaje u roku od nekoliko dana od poroda.
  • Kronična hipertenzija s preeklampsijom – Preeklampsija je stanje visokog krvnog tlaka koje neke trudnice dobiju, pogotovo ako su imale problema sa visokim krvnim tlakom prije trudnoće. U ovoj vrsti hipertenzije, također imaju bjelančevine u urinu i drugim uobičajenim znakovima hipertenzije u trudnoći.

Kako smanjiti krvni tlak u trudnoći?

Najviše preporučeni tretmani i strategije za snižavanje krvnog tlaka u trudnoći uključuju korištenje lijekova na krvni tlak, promjenu prehrane, redovito vježbanje, izbjegavanje alkohola i duhana te redovne preglede.

Vježba

Advertisement

Trudnoća ne znači da biste trebali prestati biti aktivni. Redovita vježba može smanjiti hipertenziju jačanjem kardiovaskularnog sustava i poticanjem oslobađanja dobrih hormona u tijelu.

Alkohola i duhana

I pušenje i pijenje mogu utjecati na krvni tlak, a iako su tradicionalno zabranjeni za trudnice, posebno je važno izbjegavati ove poroke ako imate gestacijsku hipertenziju.

Lijekovi

Iako upotreba lijekova protiv krvnog tlaka nije široko preporučljiva za trudnice, u nekim slučajevima, liječnici će je propisati lijekove za visok krvni tlak, sa upustvom za posebnu upotrebu tokom trudnoće.

Kako kontrolirati visok krvni tlak prije trudnoće?

Prije trudnoće ili prije dijagnoze gestacijske hipertenzije, tijekom trudnoće možete spriječiti i kontrolirati visoki krvni tlak odgodom trudnoće, zdravom prehranom i savjetovanjem s liječnikom prije trudnoće.

Zdrava dijeta

Prehrana više voća, povrća i hrane bogatih kalijem pomoći će smanjiti naprezanje na krvnim žilama i arterijama, istovremeno smanjujući brojne rizike visokog krvnog tlaka u trudnoći.

Odgoditi trudnoću

Ako ste pretili, možda je sigurnije da odgodite trudnoću dok se ne smanji tjelesna težina na razinu koja neće uzrokovati hipertenziju tako lako.

Advertisement