Vidac – Ljekovita biljka koja čuva vaš vid

Za vidanje očiju poklonici tradicionalne medicine preporučuju vidac (Euphrasia officinalis), biljku koju zbog potvrđene djelotvornosti zovu i vidova trava, Vidovčica, vidica … Pisani zapisi o ljekovitosti datiraju još iz 15 stoljeća. Vidac pomaže u liječenju konjuktivitisa, bistri rožnicu i poboljšava vid, regulira očni tlak, uklanja čmičak. Zaustavlja i suzenje očiju izazvano peludne groznice ili hunjavicom, a narodni vidari tvrde i da uklanja simptome glaukoma.

Ljekovita biljka Vidac

Istovremeno, djeluje i na bolesti dišnih organa, a prije svega na promuklost, gripu, prehladu, upaljene sinuse, začepljenost nosnica, rinitis. Pomaže i kod bolesti želuca i crijeva, prostate, glave, uva. Vidovčica je i odlično sredstvo za jačanje intelektualnih sposobnosti i prevenciju gubitka pamćenja.

Najdjelotvorniji je u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, ali s obzirom na to da sadrži toksične tvari, u primjeni vidove trave treba biti oprezan. Ne preporuča se osobama koje imaju zdravstvenih problema sa žuči, čirom na želucu i dvanaesniku, kao i sa bolestima jetre. Žene za vrijeme trudnoće i dojenja također ne bi smjele koristiti ovu biljku.

Zanimljivo je da je vidac poluparazitska biljka poput imele, koja se svojim usisnim korijenjem pričvrsti za biljku u neposrednoj blizini, i na taj način crpi njene minerale i druge hranjive sastojke.

ULJE ZA LICE

Advertisement

Sitno seckanom Vidovom travom napuniti dvije trećine staklenke, a zatim preliti da čaj ogrezne. Teglu dobro zatvoriti i držati na suncu ili toplom mjestu šest tjedana uz svakodnevno mućkanje. Na kraju procijediti i sadržaj čuvati u tamnim staklenim bočicama. Svako veče sa ovako spremljenim uljem čistiti lice, vrat i dekolte. Njegova djelotvorno djelovanje na kožu ubrzo će se ispoljiti.

Napravite ljekovite mješavine od biljke vidac

Za jačanje očne jabučice

Mješavina od dvije jušne žlice lista vidca i ružmarina i po dvije žlice cvjetova divizme i različka, sipa se u staklenu bocu ili staklenku, a zatim prelije sa 6 decilitara maslinovog ulja. Posuda se dobro zatvori i drži na suncu ili toplom mjestu 30 dana uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga se procijedi, a onda tri puta na dan, po jedna kap ulja stavlja na kapke i lagano masira. Uz ovaj tretman, prije spavanja obavezno isprati oči blagim čajem od kamilice.

Peckanje u očima

Pomiješati dvije žlice lista i cvijeta vidca sa žlicom kadulje, pa sve preliti s 3 decilitra ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Sadržaj zatim procijediti, a dobivenim čajem dva do tri puta dnevno ispirati oči. Navečer, vidac čaj treba držati kao oblogu na očima pola sata.

Upala kapaka

Pomiješati dvije žlice cvijeta i lista vidca sa žlicom nane, pa sve preliti sa 4 decilitra kipuće vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata, procijediti i ispirati očne kapke više puta dnevno.

Krmelji

Pomiješati žlicu cvijeta i lista vidca, isto toliko hajdučice, kao i žlicu cvijeta kamilice. Sve preliti sa 6 decilitara kipuće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i koristiti za čišćenje očiju vatom, više puta dnevno. Uz to, navečer i ujutro stavljati čajne obloge u trajanju od po 20 minuta.

Protiv hunjavice

Preliti žličicu vidove trave sa 2,5 decilitra vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta. Zatim procijediti iu čaj dodati pola žličice soli. Ovako dobiveni pripravak lagano usmrkivati ​​dva do tri puta dnevno, uvijek sa svježe pripremljenim čajem.
Izvor:Novosti

Advertisement