Venska tromboza u nogama – Simptomi – Prevencija

Mnoge žene pate od proširenih vena, to stanje ne samo da je estetski problem već može biti i opasno. Nikada nebi trebali zanemariti proširene vene. Bile one velike ili male, moramo obratiti pozornos i redovno posjećivati svoga liječnika, kako bi izbjegli moguću vensku trombozu, inače poznatu kao krvni ugrušak.

Venska tromboza u nogama

Jedan od uzroka proširenih vena je slaba cirkulacija, to ponekada dovodi do opasnog zdravstvenog stanja – ugruška, koji može ometati protok krvi. Kako možete spriječiti ovu bolest? Koji su to simptomi venske tromboze?

Danas ćemo vam odgovoriti na ta pitanja.

Šta je venska tromboza?

Advertisement

Ovaj jednostavan izraz je često zastrašujuće: duboka venska tromboza ili DVP. Uzrok ovog problema je uvijek krvni ugrušak u jednoj od tjelesnih vene. Nalazi se duboko i uvijek se javlja u područijima tijela sa najslabijom cirkulacijom.

Najveći je rizik da bi krvni ugrušak mogao bi doći do pluća i stvoriti stanje koje nazivamo plućnom embolijom. To može biti vrlo ozbiljan zdravstveni problem i toga morate biti svjesni.

Ovaj zdravstveni problem obično pogađa ljude između 50 i 60 godina starosti, ali taj problemi nebi trebale ni mlađe žene zanemariti, jer vaše zdravlje ovisi o stanju proširenih vena.

Liječnici nam govore da se venska tromboza može najčešće javiti u bedrima i gornjem dijelu nogu, stoga redovni pregledi su izuzetno važni da na vrijeme otkrijete vensku trombozu.

Simptomi venske tromboze u nogama

Ovo su neki od simptoma koji vam mogu reći da li imate vensku trombozu, tj krvni ugrušak. Postoje dvije različite vrste venske tromboze: površinska i duboka venska tromboza koja nosi i najveći rizik od komplikacija. Sada ćemo vamo objasniti simptome ova dva tipa venske tromboze.

Površinska venska tromboza

Ovaj tip venske tromboze je vrlo lako uočiti. Primijetit ćete da su vene povećane, plave i bolne na dodir. Vrlo je lako vidljivo i bolno. Morate biti oprezni sa ovim tipom venske tromboze,jer osim što je prvi korak prema dubokoj venskoj trombozi, također je podložna infekciji poznatoj kao flebitisa.

Duboka venska tromboza

Advertisement

Kada površinska venska tromboza, pređe u duboku vensku trombozu, što često i neprimjetimo. To je već ozbiljno zdravstveno stanje. Ovo su neki simptomi duboke venske tromboze:

  • Osjećaj velikog pritiska na zahvaćenim područijima i otečene proširene vene
  • Nepodnošljiv osjećaj topline na tome područiju nogu
  • Osjećate da su vaše noge teške i krute na dodir
  • Budite vrlo oprezni ako koža postaje plava ili postaje vrlo blijeda, to znači da je arterijska krv teško odlazi iz nogu.

Kako spriječiti vensku trombozu?

Gotovo sve proširene vene su uzrokovane genetski. Nasljedni faktori u kombinaciji s nezdravim načinom života, poput loše prehrane ili prekomjerne tjelesne težine, nesumnjivo će rezultirati proširenim venama.

Kada primjetite da su se proširene vene počele pojavljivati, trebate učiniti sve što možete da bi izbjegli vensku trombozu. Ovi neki savjeti vam mogu biti od pomoći u tome.

  • Vježbajte svaki dan – hodajte minimalno pola sata. Plivanje ili vožnja bicikla vam isto mogu biti od pomoći.
  • Hladan tuš
  • Izbjegavajte sol u prehrani, kao i šećer, masti, grickalice, bezalkoholna pića,bijelo rafinirano brašno .. svakaod ovih namirnica pridonose slaboj cirkulaciji.
  • Pijte puno tekućine, uključujući prirodne sokove i čajeve.
  • Divlji kesten je biljka koja se koristi za liječenje proširenih vena i neke vrlo djelotvorne kreme koristite kao glavni sastojak. Ona se može naći u ljekarnama te je vrlo učinkovita u liječenju proširenih vena.
  • Ako su vene vrlo primjetne i imaju plavu boju, posavjetujte se sa svojim liječnikom o mogućnosti operacije.

Nadamo se da će vam ovja članak pomoći da bolje razumijete vensku trombozu i kako je možete spriječiti.

Advertisement