Važnost emocija u očuvanju zdravlja

Veza između emocija i bolesti je poznata već hiljadama godina u kulturama širom svijeta. U Bibliji se kaže: “… radosno srce je dobar lijek, a slomljen duh suši kosti.” Tradicionalna kineska medicina (TCM) govori o sedam emocija za koje se smatra da imaju izravan uticaj na zdravstveno stanje čovjeka. U tradiciji joge, izraz Samskàru znači “suptilne impresije naših prošlih djela”, a praktikanti joge smatraju da se ti dojmovi formiraju u obrasce koji mogu uticati na zdravlje.

Emocije

Tek danas moderna nauka otkriva zapanjujuće detaljno kako određene emocije mogu imati izravan učinak na formiranje bolesti u našem tijelu ali isto tako i na ozdravljenje od istih.

Šta nauka kaže o emocijama

Advertisement

Da emocije imaju duboki efekat na zdravlje i životni vijek, dokazale su revolucionarne 10-godišnje studije objavljene u britanskom časopisu za psihologiju i psihoterapiju. Studija je objavljenja 1988. Istraživanje, koje je jednako relevantno i danas, došlo je do rezultata da je “emocionalni stres bio indikativniji za nastanak raka kardiovaskularnih organa od samog pušenja. Ovo zapanjujuće otkriće je pokazalo da su osobe koje su najviše pogođene stresom imale ukupnu stopu smrtnosti veću za 40% od sudionika koji nisu bili izloženi stresu.

Pojam psihosomatije obično se povezuje sa “izmišljenim bolestima”. Ustvari, ovaj pojam se ,jednostavno, više odnosi na fiziološke veze između uma i tijela. U savremenim naučnim terminima ta veza se događa kroz sićušne molekularne strukture. Ove strukture se nazivaju neuropeptidi.

Peptidi, su maleni komadići bjelančevina koje su proizvedene u cijelom tijelu. Oni se nalaze u hormonima, kao što su endorfini, serotonin, te inzulin, oni su ključni elementi za funkcionisanje našeg tijela. Neuropeptidi kreiraju put između mozga (preciznije naše emocije) i tijela.

Kada misao izaziva emocije, neuropeptidi prenose te osjećaje kroz neuronske puteve i izvanstanične tekućine. Na kraju ti peptidi bivaju povezani sa staničnim receptorima u cijelom tijelu gdje imaju uticaj na funkcioniranje tjelesnog sistema na svim razinama.

Naučnik Candace Pert, autor „Molekule Emocija“ i jedan od pionira psihoneuroimunologije, navodi: “Hemijska jedinjenja koja učestvuju u radu našeg tijela i mozga su ista ona hemijska jedinjenja koja učestvuju u kreiranju naših emocija.”

Kako vaše emocije utječu na vaše tijelo?

Ovdje su samo neki od načina na koji posebne emocije utiču na određene tjelesne funkcije:

Istraživanje na jednom univerzitetu u Arizonu pokazalo je da izražavanje srdačanih osjećaja prema svojim voljenima može sniziti holesterol.

Studija objavljena u International Journal of Psychophysiology otkriva da kada su ispitanici jednostavno podsjećeni na situaciju koja je bila početni uzrok stresa, krvni pritisak se značajno podigao. Druga studija na Sveučilištu Maryland Medical Center otkrila je da samo iščekivanje smijeha počinje da se smanjuje stres hormona kortizola i adrenalina.

Studija na Sveučilištu Linda Loma u Kaliforniji došla je do rezultata da kada su se ispitanici smijali uz humorističan film, razine beta-endorfina, odgovornih za podizanje raspoloženja, su se povećali. Osim toga, ljudski hormon rasta, koji se luči dok spavamo i doprinosi obnovi stanicaničnog popravka, porastao je za 87%.

Emocionalna čistota za bolje zdravlje

Kontrola emocija i stresa idu ruku pod ruku. Prije nego što doista budete čisti sa svojim emocijama, morate naučiti kako kontrolirati stres da biste smanjili nivo kortizola. Zapamtite, postoji direktna i dokazana korelacija između hronično visokog nivoa kortizola (tj. hroničnog stresa) i raka.

Kada osjećate unutarnji mir i osjećanja vezana za stresne situacije mogu tada isplivati na površinu kako biste se suočili s njima i izbrisali ih. Ovdje ćemo vam pobrojati neke od najboljih stvari koje sada možete učiniti da biste kontrolirali stres, smanjili nivo kortizola, te izbrisali potresne emocije tako da liječenje bude zaista učinkovito:

  • Razmišljajte o tome što vas drži pod stresom u životu i napravite promjenu. Razvod, smrt voljene osobe, financije, čak i sretni događaji, kao što su vjenčanja, mogu biti stresni. Glavni izvor trajnog stresa za mnoge Amerikance je posao. Istraživanje koje su vršili na Oxford studiju, pokazalo je da će 1 od 5 Amerikanaca ići na posao, uprkos tome što su bolesni, ozlijeđeni ili trebaju taj dan ići ljekaru. Razmišljajte o tome što je uzrok trenutnog stresa kod vas! Na ljestvici od jedan do deset, ocijenite vaš stres? Odlučite, želite li da ovaj broj ide dolje?! Zatim se opredijelite za sebe i za svoje zdravlje pozitivnim promjenama koje će voditi smanjenju stresa.
  • Koristite sigurne metode i istinske načine kako biste kontrolirali stres. Kada odlučite kako smanjiti stres, osmislite neke načine koji će vam pomoći da dođete do cilja! Razmislite o EFT kucanju, refleksologiji, tai chi-u, masaži, meditaciji, molitvi, vježbanju. To su sve stvari koje pospješuju smanjenje stresa. Zapamtite da je briga o sebi, zapravo briga i o emocijama. Vi ne morate isprobati sve navedene metode kako bi postigli rezultate. Jednostavno odaberite jednu ili dvije metode, a zatim ih isprobajte. Čak i uzimanje 10 minuta pauze za ručak i lagana šetnja, može biti korisno. Nemojte ići sami. Studij nakon ovog studija je pokazao da su oni, koji su imali potporu najmilijih, imali veće šanse od izlječena raka od onih koji su bili sami u ovom procesu. A Lissa Rankin smatra da: “Osobe koje prisustvuju vjerskim obredima redovno žive 7,5 godina duže od onih koji nisu nikad ili su rijetko prisustvovati vjerskim skupovima“.
  • Nemojte se bojati suočiti sa svojim emocijama. Emocije mogu doći niotkuda, i to je sasvim normalno. Nemojte se plašiti da sjedite sa svojim emocijama, suočite se s njima jer će one doista isplivati na površinu.. Kako god se osjećali u tom trenutku, ne zaboravite da te emocije neće trajati vječno. Naime, postoji velika šansa da ćete se osjećati bolje nakon što suze prođu! Studije su otkrile da suze sadrže puno supstanci hormona stresa i neurotransmitera, što je dovelo istraživače do zaključka da je plač jedan od načina da se tijelo oslobodi hemikalija koje nastaju zbog stresa. Na neki način, moderna nauka otkriva ono što su drevni ljudi znali još davno: emocionalna čistota je dio zdravog života, životnih vibracija i ozdravljenja!

Nadamo se da sada bolje razumijete kako emocije mogu utjecati na zdravlje. Nemojte zaboraviti podjeliti ovaj članak sa prijateljima.

Advertisement