Uzgoj limuna iz sjemena kod kuće

Stabla limuna cvjetaju tokom cijele godine na otvorenom, u područjima gdje je klima topla i sa puno sunca. Mnogo ljudi ne zna da je veoma lako i moguće uzgojiti stablo limuna u kući poput svake druge sobne biljke, te uživati u dragocjenim plodovima koji su jako dobri za naše zdravlje. Ako imate mogućnosti da dobijete grančicu ili reznicu od stabla limuna, posao oko uzgajanja je mnogo lakši i imat ćete plodove za mnogo manje vremena. Kako god, reznicama je potrebno mnogo vremena da započnu svoj rast mi samim tim zahtijevaju mnogo brige da bi se došlo do dobrih rezultata.

Limun

Uzgoj limuna

Iz druge ruke, ako uzgajate stablo limuna iz sjemenke, proći će otprilike između tri i šest godina dok dobijete prve plodove limuna. Kakogod, to je jedno veoma zahvalno iskustvo.

Citrusno voće, kao što je i sam limun, daju mnoge dobrobiti za vaše zdravlje a samimtim i velika prednost ovog voća je što ga možete uzgajati u vašem vlastitom domu. Plodovi koje uzgojite kod kuće biće svježiji, zdraviji i sigurni bez ikakvih dodanih hemikalija.

Da li želite naučiti kako da uzgojite stablo limuna iz sjemenke u svom vlastitom domu? Onda nastavite čitati naš vodič i saznajte kako to uraditi.

Šta vam je potrebno za uzgajanje stabla limuna?

Advertisement

Limun

Za početak je veoma važno da imate jedan limun iz organskog uzgoja jer limun iz anorganskog uzgoja često može biti sterilan. Ustvari, svaka sjemenka limuna iz organskog uzgoja će djelovati ali ako imate problema s prostorom ili klimom onda je najbolje da započnete sa specifičnom sortom kao što je Meyer. Ova vrsta limuna je nešto malo manja od ostalih vrsta i koristi se najčešće kao ukras i što se odlično poklapa za sjetvu limuna u saksije u unutrašnjosti vašeg doma.

Zemlja za saksiju

Advertisement

Bilo koja vrsta zemlje će biti dobra za sjetvu ali se preporučuje da se upotrijebi mješavina tresetne mahovine, perlita ili vulkanskog pijeska, vermikulita (obavlja funkciju drenaže) i organskih gnojiva.

Posude

Za klijanje je dovoljno imati jednu posudu s rupama za drenažu, za višak vode, dubine od oko 12-15 cm i promjera tek nekoliko centimetara. Ali imajte na umu činjenicu da ćete svoje stablo limuna presaditi nakon faze klijanja kao i tu činjenicu da stablo limuna preferira posude koje imaju veću širinu u odnosu na dubinu.

Sunčeva svjetlost

Drveće limuna zahtijeva da ima mnogo sunčeve svjetlosti, naročito u fazi kada klija. Najbolje je da svoju saksiju sa stablom limuna postavite u blizini prozora ili u vrt gdje će moći primati dovoljno dnevne svjetlosti. Ako ipak ne živite u mjestu gdje će imati dovoljno sunčeve svjetlosti, možete upotrijebiti i lampe za nadoknadu dnevne svjetlosti.

Kako da sjemenka limuna isklija

Prvo, zalijte dobro saksiju sa zemljom. Stavite dio zemlje u kantu sa vodom ili jednostavno možete dodavati vodu u saksiju dok zemlja ne bude dovoljno i temeljno zalivena i natopljena.

Isijecite limun i izaberite sjemenku za koju mislite da je „puna života“ i da će najprije isklijati.

Zatim stavite sjemenku u svoja usta i bukvalno isisajte sav sok iz nje dok ne nestane sva aroma limuna. Nemojte zaboraviti to da sjemenka mora ostati vlažna da bi mogla proklijati te je čuvajte u svojim ustima do momenta sadnje.

Zasadite svoju sjemenku u zemlju na dubinu od otprilike 1-2 cm i prekrijte slojem zemlje. Zalijte sa vodom iz sprej boce, tj. pošpricajte.

Prekrijte vašu posudu sa plastičnom folijom kako bi vaša sjemenka imala dovoljno toplote i vlažnosti. Možete upotrijebiti tanku plastičnu foliju ili prozirnu plastičnu vrećicu sa nekoliko otvora.

Zapamtite da stavite vašu saksiju na toplo i osunčano mjesto. Poželjno je provjeravati saksiju često kako ne bi došlo do isušivanja zemlje. Morate imati na umu i to da prekomjerna vrućina ili vlažnost mogu dovesti do truljenja sjemenke.

Nakon dvije do tri sedmice, bićete u mogućnosti vidjeti kako vaše stablo limuna klija iz zemlje. Tada možete ukloniti plastičnu vrećicu i premjestiti vašu malu biljku na mjesto direktne sunčeve svjetlosti.

Zapamtite to da svakodnevno vodite brigu o svojoj biljci i da joj obezbijedite dovoljno vode, sunčeve svjetlosti i organskih đubriva.

Advertisement