Uspješno uzgojite đumbir kod kuće

Uzgajanje đumbira kod kuće može biti veoma korisno, jer nam je poznato da đumbir ima nevjerovatna svojstva i široku primjenu u cijelom domaćinstvu. U ovom članku ćemo vam opisati 8 jednostavnih koraka kako da uzgojite korijen đumbira u svom vlastitom domu.

Korijen đumbira

Korijen đumbira

Već su nam poznata nevjerovatna ljekovita svojstva đumbira. Vrlo je malo biljaka koje imaju toliku terapijsku tradiciju kao što ima ovaj začin u obliku korijena i sa blagim okusom limuna. Želite li uzgojiti svoj vlastiti đumbir kod kuće? Veoma je jednostavno, te ćemo vam to objasniti u ovom članku.

Zašto biste trebali uzgajati đumbir kod kuće?

Advertisement

Zato što je vrlo jednostavno

Možda ste dosad mislili da je đumbir egzotična biljka koja može jedino da raste na Istoku, ali istina je da on nije samo biljka nego je rizom ili korijen koji se može uzgajati u zatvorenim i otvorenim vrtovima. Đumbir je jednostavan gomolj (podzemni izdanak biljke) koji se veoma lako uzgaja a ima široku upotrebu, u salatama, umacima, nadjevima, kao i u raznim delicijama i slatkišima.

Zbog svojih terapeutskih svojstava

Advertisement

Đumbir ima odlična antiinflamatorna svojstva (protuupalna), te savršeno olakšava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a). On olakšava zadržavanje vode te se može koristiti i kao relaksant.

Može također olakšati i bolove.

Đumbir također u mnogome pomaže boljoj absorpciji hranljivih sastojaka iz hrane koju jedete.

Odličan je za probavu.

Jedući malo đumbira sa medom će smanjiti mučnine, gasove u vašim crijevima, te može u potpunosti eliminisati grčeve u želucu. Zato je to jedan divan korijen.

Pripremanje čaja od đumbira olakšava upalna stanja grla, simptome prehlade kao i gripe. Veoma je efikasan u tome.

Pripremanje tople kupke sa eteričnim uljima đumbira jako dobro pomaže u smanjenju bolova u zglobovima.

Kako uzgajati đumbir kod kuće

Bićete izenađeni kako je to ustvari jednostavno. Sve što vam je potrebno je da odete u market i izaberete jedan lijep korijen đumbira koji je debeo i ima čvrstu kožu, da ne djeluje isušeno. Pokušajte odabrati korijen đumbira koji nema puno suhih dijelova i nema puno bora. Najbolje je birati korijen koji je deblji u odnosu na ostale. Također, obratite pažnju na boju kore đumbira, je li svijetla ili je svijetlo bež boje.

Uputstva za uzgoj đumbira kod kuće

Pripremite đubrivo u saksiju. Saksija bi trebalo da bude široka jer đumbir voli da raste pod umjerenom svjetlosti, gotovo u prostoru između sunčeve svjetlosti i sjene. Zemljište mora biti stalno vlažno.

Zemljište mora biti vodopropusno i mora sadržavati jednu trećinu pijeska i dvije trećine zemlje. Stavite i nekoliko kamenja na dno saksije da biste dobili pravilnu drenažu. Sve navedeno dobro izmiješajte i napunite saksiju do tri četvrtine njene zapremine.

Sada napravite rupu u zemlji i stavite korijen đumbira do pola u tu rupu. Pronađite na korijenu klice te taj dio korijena zakopajte u zemlju.

Kada je sve to gotovo, stavite saksiju na mjesto između sunca i sjene, na indirektnu svjetlost. Zapamtite ovu činjenicu, da đumbir voli vrućinu, te su proljeće i ljeto idealni za sadnju ovog korijena.

Potrudite se da ispod imate dobru drenažu. Veoma je važno da se đumbir zalijeva svakodnevno ali pazeći da biljka ipak ne „pliva“ u vodi.

Đumbiru je potrebno otprilike 10 mjeseci da raste da bi postao jestiv. Veoma je važno sačekati otprilike dvije sedmice nakon što vidite prve izrasle stabljike. Zatim možete pogledati ispod površine zemlje da vidite gomolje. Vjerovatno će biti veoma mali ali se i tako mali mogu konzumirati.

Možete zasaditi đumbira onoliko koliko želite. S malo laganog svjetla, vrućine i malo vode svaki dan, za manje od godinu dana dobiti ćete ukusan i ljutkast korijen.
Naprosto ćete ga obožavati.

Advertisement