Upala krajnika kod djece – Sve što trebate znati – Prirodni lijekovi

Imate li problema s upalom krajnika kod svog djeteta? Prije nego što posjetite liječnika, možete isprobati ove pouzdane kućne lijekove kako biste olakšali bol u grlu svog djeteta. Mala djeca često su sklonija infekcijama, budući da nemaju potpuno razvijen imunološki sustav. Neki od čestih problema koji muče djecu su bol u grlu, infekcije uha, gastroenteritis, gripa i upala krajnika.

Upala krajnika kod djece

Upala krajnika kod djece

Što je upala krajnika?

Advertisement

Upala krajnika je jedno od najbolnijih i najsmetnijih stanja kod djece. Srećom, postoji nekoliko učinkovitih kućnih lijekova za upalu krajnika kod djece. Pogledajmo simptome upale krajnika kod djece, kako spriječiti upalu krajnika te kućne lijekove za upalu krajnika kod djece.

Simptomi upale krajnika kod djece:

 • Kašljanje
 • Poteškoće pri gutanju
 • Povišena temperatura
 • Drhtavica
 • Bol u grlu
 • Osjetljivost u čeljusti i vratu
 • Bol u uhu
 • Glavobolja

Dijagnoza upale krajnika:

Ovo oboljenje možete dijagnosticirati i kod kuće. Zamolite svoje dijete da izvuče jezik i svjetlom zasvijetlite stražnji dio grla. Ako krajnici izgledaju crveno i upaljeno, vrijeme je da odvedete dijete liječniku.

Prevencija upale krajnika kod djece:

Možete spriječiti infekciju upale krajnika slijedeći neke mjere: Osigurajte da su ruke vašeg djeteta čiste, potaknite ga da tijekom dana pije toplu vodu ako je sklon infekcijama grla. Topla i hranjiva hrana također igra ulogu u sprečavanju ovih infekcija.

Kućno liječenje upale krajnika kod djece:

Iako postoje lijekovi za liječenje upale krajnika, kućni lijekovi su se koristili generacijama kako bi se riješio ovaj problem. Topao čaj, grgljanje slanom vodom i nekoliko začina koje koristimo u kuhinji pokazali su se učinkovitima u borbi protiv ovog problema.

Evo šest učinkovitih kućnih lijekova za upalu krajnika.

Grgljanje slanom vodom:

Advertisement

Pomiješajte žličicu soli s mlakom vodom. Naučite svoje dijete kako da grglja ovu smjesu kako bi umirilo bol u grlu. Topla voda poznata je po tome da uklanja virus koji uzrokuje infekciju. Sol će umiriti upalu grla. Pazite da dijete ispljune vodu nakon ispiranja.

Kurkuma:

Kurkuma ima snažna antiseptička i protuupalna svojstva, što je čini savršenim izborom za borbu protiv upale krajnika. Pomiješajte pola žličice kurkume u toplu vodu i grgljajte. Također možete napraviti napitak od dvije prstohvata kurkume, pola žličice mljevenog crnog papra i pola žličice šećera od palme u čaši tople mlijeka. Dajte ovaj napitak djetetu prije spavanja. Mlijeko će pomoći boljem snu, dok će kurkuma brinuti o infekciji.

Limun:

Hrana bogata vitaminom C poznata je po borbi protiv bolova u grlu i prehlade. Limuni su dobri izvor vitamina C. Pomiješajte žličicu limunovog soka s pola žličice meda u toploj vodi. Potaknite svoje dijete da redovito pije ovu smjesu kako bi poboljšalo imunološki sustav i spriječilo infekciju upale krajnika.

Bazga:

Bazga ima antivirusna i protuupalna svojstva koja pomažu u liječenju infekcija grla. Prokuhajte nekoliko listova bazge u vodi oko 10 minuta. Procijedite i pomiješajte s limunovim sokom. Dajte djetetu tri puta dnevno radi olakšanja.

Cimet:

Još jedan sastojak koji može pružiti olakšanje od upale krajnika dolazi iz kuhinje, cimet. Pomiješajte prstohvat cimeta s toplom vodom. Dodajte malo meda da zasladite, ako je potrebno. Potaknite svoje dijete da pije ovu smjesu jednom dnevno tijekom tjedan dana kako bi olakšalo simptome.

Ajovan prah:

Napravite napitak miješanjem tople mlijeka, prženih kimenih sjemenki i prstohvata kurkume. Ovaj napitak pomaže u jačanju imunološkog sustava djece.

Osim ovih šest kućnih lijekova, postoje i drugi kao što su listovi mente, gorušica i čaj s medom. Neki od ovih lijekova mogu se koristiti više puta dnevno kako bi se olakšali simptomi upale krajnika.

Napomena: Djeca mlađa od godinu dana ne bi smjela konzumirati med.

Kada posjetiti liječnika:

U većini slučajeva, upala krajnika kod djece uzrokovana je virusima. Ali ponekad i bakterije poput streptokoka mogu uzrokovati infekciju krajnika.
Posjetite liječnika ako vaše dijete:

 • Ima problema s disanjem i pojačanim hrkanjem
 • Ima poteškoća s gutanjem sline
 • Odbija piti tekućinu
 • Žali se na ukočenost vrata i/ili čeljusti
 • Ima jake glavobolje
 • Djeluje blijedo i pospano

Većina djece s upalom krajnika dobro se oporavi uz kućne lijekove, odmor i dovoljno tekućine. Međutim, neki od njih mogu zahtijevati skrb specijalista za djecu. Ako ste zabrinuti za zdravlje svog djeteta, konzultirajte se s pedijatrom što je prije moguće.

Advertisement