Upala jetre – Simptomi i Prirodni lijekovi

Upala jetre je bolest koju trebamo uzeti u obzir. To se događa kada jetra postaje upaljena, uvećana i ne može obavljati svoju funkciju i uzrokujući simptome kojih trebate biti svjesni. U današnjem članku ćemo govoriti o upali jetre – kako dolazi do toga, simptomima i prirodnim lijekovima.

Čičak (lat.Arctium lappa)

Zašto naša jetra postaje upaljena?

Advertisement

Kao što znate jetra obavlja osnovne i bitne funkcije: sintetizira vitamine, eliminira toksine, čisti tijelo,regulira tjelesnu razinu aminokisalina i masti… svi ti zadaci su jako važni da bi se osigurala pravilna funkcija vašeg tijela i uživali u kvalitetnom životu. Ali ponekad, iz jednostavnog razloga obavljanja toliko procesa, nešto može poći po zlu, nanose štetu do određenog dijela, mijenjajući svoju svrhu.

Postoje virusi i bakterije koji mogu uzrokovati upalu u jetri. Drugi uzroci upale jetre mogu biti loša prehrana, višak masti, alkohol, previše prerađene hrane ili neki lijekovi koji mogu da opterete i uzrokuju probleme sa jetrom.

Simptomi upale jetre

Simptomi poput gripe

Tijekom prvih dana upale jetre, uobičajeno je da osjećate iste simptome kao kada imate gripu. Umor, groznica, bolovi u mišićima, nelagoda u stomaku… no kako vrijeme prolazi simptomi postaju samo gori.

Oticanje trbuha

Advertisement

Budući da je upitanju upala, primjetit ćete da je vaš trbuh otekao i da je tvrd na dodir. Vi ćete osjećati bol svaki put kada završite sa jelom, vrlo neugodan osjećaj. Isto tako imat ćete osjećaj da vam je trbuh vrlo težak. Isto možete osjećati mučninu a probava će biti jako spora.

Problemi sa crijevima

Prilično čest pokazatelj upale jetre je promjena boje vaše stolice, to sigurno vidite svaki put kada idete u wc. Stolica postaje bijela. To je izravno zbog upale jetre koja je uzrokovana virusom. Isto boja urina će postati tamnija.

Loš okus u ustima

Metalan ili gorak okus u ustima je jedan od simptoma upale jetre. Ne možete osjetiti okus hrane i osjetite gora okus na nepcu. Primjetit ćete da imate i loš zadah,izgubili ste apetit i vaša usta su suha. Sve navedno su vrlo karakteristični simptomi upale jetre.

Bol i neugoda

Osim umora o kojem smo već govorili, uobičajeno je da ćete osjetiti neugodnu bol ispod rebara. Nešto što čini da izgubite želju za napraviti stvari, čini da se osjećate više umorno i pospano.

Boja kože

Jedan od simptoma koji nas odmah upozori na upalu jetre je boja kože i očiju, tj ako naša koža postane žućkasta. To je znak žutiće, znači da je jetra bolesna i da se trebate javiti liječniku.

Koji se testovi mogu napraviti za otkrivanje upale jetre?

Ne brinite većina problema sa jetrom se mogu liječiti i možete se oporaviti. Prva stvar koju će liječnik napraviti jeste opipati vaš trbuh da bi utvrdio da li postoji oteklina. Također će napraviti ultrazvuk da bi se utvordilo da li je jetra uvećana ili ne. Nemojte zaboraviti da danas ima dosta tretmana za liječenje upale jetre.

Upala jetre – Prirodni lijekovi koji pomažu

Osim tretmana koje propisuju liječnici, imate čivat niz tretmana koje možete napraviti kod kuće i koji će pomoći ozdravljenju vaše jetre. Obratite pažnju na sljedeće prirodne tretmane za upalu jetre:

  • Jedite više vlakana, pijte više tekućine, prirodnih sokova i smoothia od povrća. Izbjegavajte crveno meso, mlijeko, masti i hranu sa previše začina ili kemikalij.
  • Mlijeko čička – nekoliko ljekovitih biljaka su prikladne za jetru kao mlijeko čička. Ono liječi, detoksificira, regenerira stanice i smanjuje upalu. Možete ga pronaći u trgovinama prirodne hrane, u obliku tableta i vrećice čaja. Napravite čaj i pijte ga svaki dan, a vi ćete se osjećati bolje.
  • Zeleni čaj: već znate da je zeleni čaj pun nevjerojatnih svojstava za naše zdravlje. On pomaže probavu, diuretik, protuupalno djeluje, bogat antioksidansima i dobro prilagođen da se svako poslijepodne. Ne propustite priliku.
  • Maslačak: Imate li već kod kuće? To je jedan od bitnih biljaka za detoksikaciju jetre i briguo njoj; to je kao melem za ovaj organ, dobro bi bilod a pijete čaj od maslačka svaki dan poslije ručka. Ne oklijevajte, to je jednostavan lijek koji će učiniti mnogo dobra za vašu jetru.

Nadamo se da sada više znate o upali jetre, simptomima i prirodnim lijekovima. Nemojte zaboraviti ovaj članak podjelite sa vašim prijateljima. Hvala

Advertisement