Ulje sjemenki grožđa – Upotreba za kosu

Korištenje ulja sjemenki grožđa u tretmanima za kosu uobičajena je praksa zahvaljujući dugoj tradiciji kao prirodnom pojačivaču za zdravlje i izgled vaše kose.

Grožđe – Foto:Pixabay

Ulje sjemenki grožđa za kosu

Advertisement

Ulje sjemenki grožđa je nusprodukt vinske industrije. Proizvodi se prešanjem sjemenki grožđa koje su preostale iz procesa cijeđenja soka. Industrijski se koristi za očuvanje grožđica i popularno je ulje za kuhanje zbog vrlo laganog okusa i visoke točke isparavanja. Ulje sjemenki grožđa se također naširoko koristi kao tretman za kosi, zbog bezbroj pogodnosti koje pruža.

Prednosti ulja sjemenki grožđa za kosu

Ulje sjemenki grožđa je biljno ulje koje pomaže u sprječavanju ćelavosti, smanjuje perut, gubitak kose i vlaži suhu kosu. Pogledajmo detaljno prednosti.

Hidratizira suhu kosu

Suha kosa je problem za mnoge ljude, osobito u zimskim mjesecima. Od svih različitih ulja koje se preporučuju za hidrataciju vaše kose, ulje sjemenki grožđa ima vrlo lagan miris i ne čini vašu kosu pretjerano masnom, kao što to često čine ulja poput kokosovog ulja. Nanošenje ovog ulja također će pomoći u sprječavanju kovrčanja i ispucalih vrhova kose.

Smanjenje peruti

Advertisement

Suho vlasište može uzrokovati neugodno perut, crvenilo i iritaciju. Prema istraživanjima objavljenim u časopisu Research Journal of Topical and Cosmetic Sciences, korištenje biljnih ulja pomaže u liječenju peruti i poboljšava zdravlje kose. Nekoliko kapi ulja sjemenki grožđa redovito se utrljava u vlasište, ne samo da će hraniti vašu kosu hranjivim sastojcima i održavati kosu hidratiziranom, nego će također pomoći u povećanju cirkulacije krvi i regulaciji proizvodnje prirodnih ulja vašeg vlasišta.
Sprečavanje gubitka kose

Budući da se dobiva iz grožđa, ulje sjemenki grožđa ima antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Ti isti antioksidanti mogu blokirati tjelesnu proizvodnju DHT-a, koja je nadaleko poznata kao hormon gubitka kose. Pokušajte koristiti nekoliko eteričnih ulja s uljem sjemenki grožđa, kao što je lavanda, kako biste smanjili stres.

Smanjenje stresa blokira proizvodnju kortizola, koji može dodatno doprinijeti gubitku kose. Prema izvješću koje je objavio dr. Raquel Bloom na Sveučilištu Maryland, ulje sjemenki grožđa pokazuje anti-proliferativno djelovanje koje može smanjiti oksidativni stres i smanjiti rizik ne samo gubitka kose nego i drugih kroničnih bolesti.

Jačanje kose

Jedan od glavnih antioksidanata u ulju sjemenki grožđa je vitamin E. Vitamin E potiče proizvodnju linoleinske kiseline u tijelu, što jača vašu kosu i zdravlje kože. Dakle, ne samo da će ovo moćno ulje topički pomoći vašoj kosi poboljšavajući individualnu strukturu dlaka, nego će također dati vašem tijelu hranjive tvari koje su mu potrebne za rast novih, jačih dlaka kose.

Kako koristiti ulje sjemenki grožđa za kosu

Postoji nekoliko različitih načina za uključivanje ovog moćnog ulja u vašu dnevnu rutinu za njegu kose.

  • Regenerator za kosu: Da bi iskoristili ulje sjemenki grožđa kao prirodni regenerator za kosu, prvo nanesite ovo ulje na vašu kosu, ostavite je najmanje 10 minuta da dijeluje, nakon čega dobro operite kosu mlakom vodom
  • Tretman kosu tokom noći: Za tretman preko noći, prvo zagrijte ulje (da bude malo toplo), umasirajte ga u vlasište i kosu, zatim umotajte u ručnik i ostavite ga da dijeluje preko noći.
  • Masaža kose: Također, zavrlo brza prijmjena, jednostavno masirajte nekoliko kapi ulja sjemenki grožđa u vlasište.

Napomena: Zbog svoje lakoće, ulje sjemenki grožđa je izvrsno za upotrebu u preljevima za salatu i može se koristiti i u pečenju i kuhanju.

Pa što čekaš? Nanesite ovo ulje na kosu i vratite joj sjaj i čvrstoću.

Izvori:
https://drum.lib.umd.edu/handle/1903/9329
https://academicjournals.org/journal/AJB/article-abstract/D493C2E9275

Advertisement