Ulje od maslačka – Ljekovitost i Kako napraviti?

Možda mislite da je maslačak obični korov koji raste u vašem dvorištu ali prava je istina da je svaki njegov dio ljekovit od korijena do lišća. Recimo da od cvjetova maslačka možete napraviti ljekovito ulje.

Maslačak – Foto:Pixabay

Ulje od maslačka je prirodan lijek koji možete koristiti za smanjenje bolova u zglobovima, bola u mišićima, smanjenje napetosti i odlično djeluje protiv stresa.

Ulje od maslačka – Zdravstvene prednosti

Advertisement

Maslaćak najbolje djeluje na ženskih bolesti kao što su: sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema sa dojenjem. Jedan od najboljih načina za sprečavanje i liječenje ovih bolesti je korištenje ulja od maslačka.

Jednostavno rečeno, ulje od maslačka je ljekovito ulje koje se dobiva od cvjetova maslačka. Povijesno gledano to je bio korišten lijek soljećima. Kada ulje od maslačka koristite za masažu, opušta mišiće i smanjuje napetost. Također je odlično za hidrataciju suhe kože.

Studija objavljena u časopisu KoreaMed sugerira da maslačak ima terapijsko djelovanje na olakšavanje upala i oteklina. Možete ga koristiti lokalno za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, napetosti leđa i vrata. Njegova protuupalna svojstva se koriste za liječenje artritisa i gihta.

Ulje od maslačka – Kako napraviti?

Maslačak je jako rasprostranjen takod a vrlo lako možete nabrati cvjetove od maslačka koje možete iskoristiti za pravljenje ulja od maslačka. Preporuka je da uzberete cvjetove maslačka, da se nalze daleko od cesta i saboračajnica gdje maslačak nije izložen štetnim pesticidima.

Za ulje od maslačka biti će vam potrebno:

  • Cvjetovi maslačka – svježe ubrani
  • Neko prirodno bazno ulje (maslinovo ulje, bademovo ulje,ulje sezema ili ulje sjemenki grožđa)
  • Cjedilo
  • Platno ili veći komad papira
  • Staklenka

Način pripreme ulja od maslačka

Advertisement

Uzberite dovoljnu količinu cvjetova maslačka tako da bi mogli napuniti pola staklenke. Nakon toga cvjetove od maslačka raširite po platnu ili većem komadu papire, da se suše barem 24 sata. Ako ne dopustite cvjetovima maslačka da se dobro osuše u valjem ulju može biti vode.

Nakon što se cvjetovi od maslačka osuše, sa snjima ispunite staklenku do pola. Nakon toga napunite sa uljem da prekrijete cvjetove. Uzmite viljušku i dobro izmješajte. Nakon toga zatvoire čvrsto sa poklopcem.

Ostavite staklenku na sunčano mjesto da stoji dva tjedna. (Tačno dva tjedna jer zbog vlage u maslačku, ako stoji duže može se pojaviti plijesan)

Nakon što ostoji dva tjedna, uzmite cjedilo, preko njega još dodatno stavite pamućnu gazu i procjedite ulje u čistu steriliziranu zdjelu. Obavezno stisnite cvjetove maslačka tako da iskapa svaka kap ovoga ljekovitog ulja. Nakon toga ulijte dobiveno ulje od maslačka u sterilnu sterilnu staklenu bocu. Napomena – Sva ulja mogu da se pokvare tako da je preporuka da ovo ulje od maslačka iskoristite u roku od 9 mjeseci.

Način primjene ulja od maslačka

Dovoljno je da umasirate ulje od maslačka na bolno mjesto dva to tri puta dnevno.

Ulje od maslačka – Dobro je da znate ovo

  • Maslačak cvjeta od ranog proljeća do ljeta, ovisno o tome gdje živite. No, bez obzira gdje živite, ako gga nemate u svom dvorištu, sigurno ga možete ga pronaći u neposrednoj blizini kuće. Opet, provjerite da cvjetovi maslačka koje uzberete nisu zagađeni pesticidima.
  • Označite svoje staklenke sa imenom i datumom, tako da možete utvrditi je li rok trajanja ulja istekao.
  • Obavezno svaki dan provjerite da li je se u vašem ulju pojavila plijesan, ako se pojavi malo plijesni uklonite je, ako vidite da je se u ulju od maslačka pojavilo puno plijesni onda nažalost morate baciti ulje.
  • Kako biste izbjegli razvoj plijesni bi provjerili svoje staklenke i poklopce potpuno suhi.
  • Čuvajte ulje od maslačka na hladnom i suhom mjestu. Ulje od maslačka možete koristiti nekih 9 mjeseci ako ga čuvate pravilno. Međutim ako se pojavi loš miris u ulju od maslačka to je znak da je se pokvarilo i da ga trebate baciti.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i recept pomoći da napravite ljekovito ulje od maslačka i da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima.

Advertisement