Koje je ulje najzdravije za prženje?

Pržena hrana je uvijek bila popularna. Mnogi tradicionalni recepti traže ulje. Pržena hrana također je osnovni element u industriji brze hrane. Nažalost, duboko prženje nije baš najzdravija metoda kuhanja – pogotovo na industrijskoj razini. Prženje hrane kod kuće ne mora uvijek biti nezdrava opcija. Ono što je zaista nezdravo, najviše se svodi na vrstu ulja koju koristimo i kako ga koristimo.

Kokosovo ulje

Kako djeluje prženje?

Advertisement

Duboko prženje sastoji se od uranjanja hrane u vruće ulje. Idealna temperatura za prženje je oko 176-190 ° . Kada stavljamo hranu u ulje na ovoj temperaturi, njezina površina kuha gotovo odmah i tvori neku vrstu zaštitnog sloja, koju ulje ne može prodrijeti.

Istovremeno, vlažnost unutar hrane pretvara se u paru, tako da kuha hranu iznutra. Ako je temperatura ulja preniska, ulje će proći kroz hranu, čineći ga masnim . Međutim, ako je temperatura previsoka, može isušiti hranu i oksidirati ulje. Neka ulja mogu podupirati višu temperaturu od ostalih.

Više zasićene masnoće, to je stabilnije kada se zagrijava. Zato su zasićene i mononezasićene ulja najbolji za prženje. To je također razlog zašto bi trebali izbjegavati ulja koja imaju visoki polinezasićeni sadržaj masti.

Polinezasićene masti sadrže dvije (ili više) dvostrukih veza u svojoj kemijskoj strukturi. Ove dvostruke veze normalno reagiraju s kisikom i tvore štetne komponente kada su izložene visokim temperaturama. Okus, naravno, ovdje je važan. Općenito, kada smo d pržiti hranu, volimo više neutralnih ulja radi okusa.

Koja je najbolja ulja za prženje?

Kokosovo ulje obično čini najbolju opciju, što ga čini najzdravijim uljem za prženje hrane. Čak i nakon 8 sati neprestanog prženja na temperaturi od 180 ° C, njegova kvaliteta se ne pogoršava. Više od 90% masnih kiselina u kokosovom ulju zasićeno je, što ga čini vrlo otpornim na visoke temperature.

Zasićene masti imaju lošu reputaciju zbog nezdravosti, no nove studije pokazuju da su oni potpuno bezopasni izvor energije za ljude. Kokosovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti . Na primjer, može pomoći ubiti štetne bakterije i viruse. Kokosovo ulje može vam čak pomoći da smršavite.

Imajte na umu da neke vrste mogu dati okus kokosa ili miris, zbog čega biste trebali isprobati različite marke kako biste pronašli onu koju želite. Životinjske masti također čine izvrsne mogućnosti prženja. One imaju izvrstan okus, pružaju hrskavu teksturu i nisu štetni kada se koriste za prženje.

Većina masnih kiselina u životinjskim mastima su zasićene i mononezasićene, što ih čini otpornim na visoke temperature. Međutim, njihov sadržaj masnih kiselina može varirati ovisno o životinjskoj prehrani. Suprotno životinjama koje se uzgajaju na pašnjacima ili poljima, životinje koje sa hrane hranom koja sadrže zrna mogu sadržavati mnogo više polinezasićenih masnih kiselina u njihovim rezervama masti.

U svjetlu toga, trebamo uzeti u obzir samo masti prirodno hranjenih životinja kao zdravu mogućnost za prženje.

Ostala ulja koja možete koristiti za prženje hrane

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih ulja na svijetu. Ima velike količine mononezasićenih masnih kiselina, koje imaju samo jednu dvostruku vezu. Kao što je slučaj zasićenih masti, mononezasićene masti su vrlo otporne na toplinu. Maslinovo ulje možete koristiti u fritezu duže od 24 sata prije nego što se oksidira.

U teoriji, ovo ga čini prekrasnim izborom za prženje hrane. Međutim, njegov okus i miris možda neće biti dobro kada se suočava s dugim razdobljima visoke topline.

Ulje avokada

Advertisement

Sastav ulja avokada sličan je onom na maslinovom ulju. Iako uglavnom sadrži mononezasićene masti, također ima mješavinu zasićenih i polinezasićenih masti.

Ulje kikirikija

Ulje kikirikija je vrlo je popularan za prženje zbog ukusnog prirodnog okusa koje daje hrani. Osim toga, ona ne apsorbira okus hrane koja omogućuje korištenje mnogih mogućnosti za prženje različitih namirnica.

Međutim, gledajući s zdravstvenog stajališta, ulje kikirikija nije najbolja opcija . Njegov polinezasićeni sadržaj je znatno visok (oko 32%), što ga čini osjetljivim i na visoke temperature.

Palmino ulje

Ovo ulje uglavnom sadrži zasićene i mononezasićene masti, što ga čini izvrsnim mogućnostima za prženje.

Ljudi kažu da je okus palminog ulja prilično neutralan, naročito nerafinirana sorta poznata kao crveno palmino ulje.

Međutim, postoje ozbiljne zabrinutosti glede održivosti palminog ulja za berbu.

Masti i ulja koje ne biste trebali koristiti za prženje hrane

Postoji nekoliko masti i ulja koje biste trebali izbjegavati po svaku cijenu. To uključuje industrijska biljna ulja. Ova ulja su izvedena iz sjemena i prolaze kroz agresivne metode prerade. Oni imaju visoki polinezasićeni sadržaj i do 4% tih masti su toksične trans masti.

Ako koristite ove vrste ulja za prženje, vrlo dobro možete završiti s velikim količinama oksidiranih masnih kiselina i štetnih spojeva. Izbjegavajte ih poput kuge. Korištenje pogrešnih vrsta ulja za prženje je loše za zdravlje. Međutim, koristeći prave vrste ulja, s vremena na vrijeme možete uživati u prženim poslasticama (domaća je najbolja opcija).

Advertisement