Ulje kumina – Upotreba i prednosti za zdravlje

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja kumina mogu se pripisati njegovim svojstvima kao baktericidno, karminacijsko, probavno, diuretičko, antiseptičko, anti-spazmodično, detoksikativno, stimulativno, nervno i toničko sredstvo. Eterično ulje kumina se izdvaja iz osušenih i zdrobljenih sjemenki procesom destilacije pare. Kim(kumin) je znanstveno poznat kao Cuminum Cyminum. Kumin je vrlo popularan kao začin širom svijeta i teško da mu treba prezentacija. Međutim, za eterično ulje kumina treba. Gotovo sva ljekovita svojstva kima potiču iz eteričnih ulja koja su u svom čistom obliku daleko učinkovitija i korisnija od sjemenki kumina. Ima zapanjujuća ljekovita svojstva i zdravstvene prednosti.

Sjemenke kumina – Foto:Pixabay

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja kumina

Advertisement

Ubija bakterije

Eterično ulje kumina je dobar baktericid koji se može koristiti u liječenju proljeva i kolere, koje uzrokuju bakterije. Nadalje, može izliječiti unutrašnje bakterijske infekcije kao što su one u debelom crijevu, želucu, crijevima i mokraćnom sistemu, kao i vanjske infekcije na koži, ušima, očima i ranama.

Uklanja nadutost

Advertisement

Ulje kumina ima jaka karminacijska svojstva i učinkovito odvodi gasove iz crijeva. Također sprječava dalje stvaranje gasova.

Pomaže u probavi

Ulje kumina pomaže u probavi, ali ga treba uzimati u malim dozama. Visoke doze mogu učiniti obrnuto i također mogu uzrokovati povraćanje. Ulje također potiče pražnjenje žučnih i želučanih sokova i potiče peristaltičko kretanje crijeva. Njegov miris djeluje kao predjelo za stimuliranje apetita.

Potiče uriniranje

Ulje kumina povećava mokrenje, kako u učestalosti tako i u količini. To može zvučati ne toliko važno, ali može biti vrlo korisno za zdravlje. Uz mokraću, tijelo gubi i do 4% obima mokraće. Zbog toga je očito da što više mokrite, više ćete izgubiti masnoće. Uriniranje također potiče probavu i sprječava nastajanje gasova. Uklanja višak vode iz tijela i smanjuje oticanje. Njegov najveći doprinos je da pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Štaviše, smanjuje i krvni pritisak. To je razlog što većina lijekova za snižavanje krvnog pritiska izaziva učestalo mokrenje. Uriniranje također pomaže očistiti bubrege.

Liječi rane

Antiseptička svojstva ulja kumina ne dopuštaju da se vanjski i unutrašnjii rezovi i rane pretvore u septičke.

Tretira hrskavicu

Ovo ulje ima vrlo djelotvorna anti-spazmodična svojstva. Može se koristiti u liječenju gotovo svih vrsta grčeva i povezanih problema kao što su grčevi, konvulzije, neprestani kašalj i bolovi.

Detoksikacija tijela

Ulje kumina je djelotvoran detoksikator. Uklanja toksine, uključujući one koje tijelo proizvodi, kao što su višak hormona i metabolički nusprodukti, kao i oni koji ulaze u krvotok kroz hranu, kao što su mokraćna kiselina, insekticidi, sintetičke boje i gnojiva. Ono potiče znojenje i mokrenje, a time i uklanja toksine s njima.

Regulira menstruaciju

Ulje kumina može pomoći u održavanju redovnog menstruacijskog ciklusa i pomaže u sprečavanju neredovne menstruacije. Ono također pomaže u oporavljanju od sindroma post menopauze.

Poboljšava probavu

Posebno stimulira probavni i sistem izlučivanja te ih održava u redu.

Liječi tjeskobu

Ulje kumina je dobro za živce i pomaže u liječenju nervnih poremećaja kao što su konvulzije, tjeskoba i stres.

Djeluje kao tonik

Ulje kumina tonira mišiće, tkiva i kožu, kao i razne sistem koji djeluju u tijelu, kao što su respiratorni, cirkulacijski, živčani, probavni sistem. Ovaj tonički efekat pomaže u održavanju vaše mladosti.

Ostale prednosti

Eterično ulje kumina može se koristiti protiv  nadutosti i depresije.

Ulje kumina – Nuspojave

Nekoliko riječi upozorenja: ulje kumina pokazuje foto-toksičnost kada je izloženo sunčevoj svjetlosti i zbog toga se ne smije izlagati sunčevoj svjetlosti nakon vanjske primjene. Koristi se u niskim ili blagim dozama, jer vrlo jak miris može uzrokovati glavobolje i mučninu. Trudnice bi također trebale izbjegavati korištenje ovog ulja.

Miješanje: ulje kima dobro se uklapa s eteričnim uljima Angelice, kamilice, kima i korijandera.

Advertisement