Ulje bora – Ljekovitost, upotreba i nuspojave

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja bora uključuju njegovu sposobnost da smanji upalu i povezano crvenilo, štiti od sinusnih infekcija, čisti sluz, liječi stanja kože kao što su ekcem i psorijaza, potiče imuni sistem, bori se protiv gljivičnih i virusnih infekcija, stimulira um i tijelo i štiti vaš dom i tijelo od raznih bakterija.

Bor – Foto:Pixabay

Eterično ulje bora

Advertisement

Eterično ulje bora dobija se iz poznatog stabla bora, koje ima naučni naziv Pinus sylvestris. Vjeruje se da je ovo drvo nastalo u Austriji i Rusiji prije širenja u različite diejlove svijeta. Ako još niste sigurni na koje stablo mislimo, vjerovatno ste ga vidjeli kao božićno drvce širom svijeta! Jedan od razloga zašto je ulje bora postalo tako važan element u dopunskom zdravlju jeste njegova dostupnost. To je relativno lako napraviti a borove šume rastu u velikom broju po cijelom svijetu. Brojne zdravstvene prednosti eteričnog ulja bora učinile su ga jednim od najvažnijih eteričnih ulja koja se koriste u aromaterapiji. Eterično ulje bora dobro se uklapa sa drugim uljima uključujući ulje lavande, ružamrina, smreke, kadulje i zbog toga se može naširoko koristiti u aromaterapiji. Ima vrlo nisku toksičnost tako da je jedno od najsigurnijih eteričnih ulja, iako su neki ljudi osjetljivi i mogu patiti od blage iritacije disajnog sistema pri previše udisanja ovog moćnog ulja.

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja bora

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja bora pripisuju se njegovim antibakterijskim, analgetskim, diuretskim, antiseptičnim i aromatičnim svojstvima. U nastavku su objašnjene zdravstvene prednosti eteričnog ulja bora;

Briga o koži

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti eteričnog ulja bora je njegova uloga u liječenju različitih kožnih problema. Dermatolozi često propisuju ovo ulje za liječenje psorijaze, svrbeža, bubuljica, ekcema, kožnih bolesti, šuge, rana i buba. Daje uravnoteženu, glatku, obnovljenu i sjajnu kožu, a može djelovati i kao antioksidans za slobodne radikale koji negativno utiču na vašu kožu. Slobodni radikali napadaju zdrave stanice kože i uzrokuju njihovo mutiranje, što dovodi do preranog starenja, bora i opuštene kože. Eterično ulje bora može se boriti protiv tih negativnih faktora.

Kozmetičke primjene

Advertisement

Eterično ulje bora također ima očaravajuću esenciju i daje kozmetici slatki miris. Također se koristi za izradu parfema i mirisnih proizvoda. Nadalje, eterično ulje bora može ukloniti uši iz kose i naširoko se koristi kao masaža i ulje za kupanje. Zato često vidite ulje bora kao dio sapuna, pa čak i sredstva za čišćenje.

Povećava metabolizam

Eterično ulje bora također povećava metabolizam i povećava nivo aktivnosti. Također je korisno u pročišćavanju tijela zbog sposobnosti liječenja crijevnih problema. U prirodi je diuretik i pomaže ukloniti višak vode iz tijela kroz mokrenje. Stimulirajući učestalost i količinu urina, iz tijela uklanjate više mokraćne kiseline, višak vode, soli i masti. Također održava zdrave bubrege, jer ne moraju filtrirati više toksina odjednom. Eterično ulje bora se također koristi u slučaju trovanja hranom jer potiče tijelo da procesira, kao i da eliminiše toksine brže putem mokrenja.

Ublažava bol

Eterično ulje bora smatra se analgetikom i zbog toga je dobar lijek za osobe koje pate od bolova u zglobovima, artritisa i reumatskih stanja. Osim što je analgetik, također je protuupalno sredstvo, što znači da smanjuje upalu i crvenilo zahvaćenih područja, istovremeno eliminirajući bol.

Olakšava stres

Zdravstvene prednosti ulja bora također uključuju neke emocionalne koristi. Učinkovit je za uklanjanje mentalnog stresa iz bilo kojeg izvora. Također se koristi medicinski za uklanjanje umora nadbubrežne žlijezde i osvježavanje vašeg duha jer je to izvrstan pokretač za raspoloženje. Redovito masiranje borovim eteričnim uljem može vam dati mentalnu jasnoću, a ublažava tjeskobu i živčanu napetost. Konačno, pokazalo se da je vrlo korisno za osobe koje pate od slabe koncentracije i gubitka pamćenja. Iako su potrebna dodatna istraživanja na ovom području, ono se tradicionalno u tu svrhu koristi u mnogim kulturama.

Njega za oči

Sposobnost eteričnog ulja bora da neutralizira slobodne radikale kroz svoj antioksidativni kapacitet također predstavlja pozitivan učinak na zdravlje očiju. Makularna degeneracija, katarakta i brojne druge okolnosti povezane s vidom posljedica su prisutnosti slobodnih radikala u našem sistemu koji uzrokuju degradaciju naših stanica. Eterično ulje bora povezano je s poboljšanjem zdravlja očiju.

Smanjuje infekcije

Ulje bora je prirodni lijek za razne infekcije, uključujući infekcije mokraćnog sistema. Ovo zaštitno svojstvo još jednom se zasniva na antibakterijskim komponentama.

Tretira povrede

Eterično ulje bora je antiseptik i redovno se koristi za liječenje čireva, posjekotina, sportskih ozljeda i sportaša. To nije samo zbog svojih antiseptičkih svojstava, nego i zbog svojih anti-gljivičnih svojstava. Gljivične infekcije su neke od najopasnijih i najtežih uvjeta za liječenje, a ako postanu unutrašnje, mogu biti čak i fatalne. Zbog toga, korištenje eteričnog ulja bora za čišćenje vašeg sistema od bilo kakvih gljivičnih infekcija je vrlo dobra ideja.

Liječi probleme s disanjem

Eterično ulje bora je vrlo korisno za liječenje respiratornih problema i obično se koristi kao lijek za prehladu i kašalj. Zbog svojih sposobnosti dobar je za iskašljavanje, što znači da otpušta sluz iz disajnih puteva i omogućava njeno lakše uklanjanje. Smanjenjem količine taloženja u vašem respiratornom traktu, vaše tijelo je u stanju brže se boriti protiv početne infekcije i smanjuje se vrijeme oporavka. Eterično ulje bora je dobro za smanjenje upale žučnog mjehura i učestalosti žučnih kamenaca. Ulje bora također se dodaje mnogim proizvodima za kućanstvo zbog svoje vrlo ugodne arome. Ovo uključuje sprejeve za prostorije, hlapljive tekućine i osvježivače prostora.

Ulje bora – Nuspojeva i mjere opreza

Unutrašnja konzumacija eteričnog ulja bora može biti opasna jer postoji mogućnost oštećenja bubrega. Također se ne smije davati osobama koje boluju od bubrežnih poremećaja. Nadalje, eterično ulje bora može izazvati iritaciju na vrlo osjetljivoj koži, pa se mora koristiti samo u razrijeđenom obliku. Djeci i starijim osobama ne treba davati eterično ulje bora jer može uzrokovati hipertenziju i iritaciju. Normalno, eterično ulje bora dobiva se destilacijom pare. Za vađenje ulja najčešće se koriste svježe grančice i iglice. Borove šišarike koriste i mnogi proizvođači za dobivanje ulja, a kako su borovi u izobilju u prirodi, ulje je vrlo jeftino i široko dostupno.
Izvori:
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf990146l

Advertisement