Ubodi i ugrizi insekata kod djece

Otečena mjesta su reakcija kože na toksine, koje je insekt unio svojim ubodom, a promjene se mogu javiti i na dijelovima kože, koja su dalje od uboda. Promjene uglavnom nestaju nakon nekoliko dana, ako traju duže potrebno je obratiti se liječniku.

Komarac

Većina uboda insekata desi se na otkrivenim dijelovima tijela, kao što su lice i ruke. Nekada se javljaju i grupe ugriza, ako se insekt zavukao ispod odjeće.

Ubodi komaraca

Ubodi komaraca

su blagi, svrbež brzo prolazi i uglavnom ne prave veće neugodnosti. Problemi se javljaju ako je dijete alergično na ubod komarca, ili ako ima veliki broj uboda.

Alergija na ubod komarca može početi bilo kada. Na mjestu uboda javlja se otok i crvenilo. Posebno su izražene reakcije na mjestima gdje je koža osjetljivija poput očni kapci i mjesta gdje se koža graniči sa sluznicom. Dijete može biti jako uznemireno i razdražljivo zbog jakog svrbeža, a može se dogoditi i da raščeše kožu i napravi ranu.

Što raditi?

Ako je otok izražen, ili je u pitanju veliki broj uboda, konzultirajte pedijatra radi davanje sirupa antihistaminika. Lijek će smanjiti burnu reakciju organizma pa će se otok i svrbež umanjiti, a dijete će lakše spavati. Najčešće je dovoljno 2-3 dana da tegobe prođu.

Ako je dijete raščešalo kožu i napravilo ranice potrebno je dezinficirati promjene, podseći djetetu nokte i voditi računa o higijeni ruku. U rijetkim slučajevima pedijatri savjetuju uporabu antibiotskih krema.

Kod uboda komaraca rijetko je potrebna pomoć liječnika. Obratit te mu se svakako ako je otok blizu oka pa ometa vid (dijete može izgledati kao mali bokser poslije meča). Na ubod komarca rijetko se javlja alergijski odgovor cijelog organizma – simptomi su ubrzano disanje, kašalj i malaksalost. Ovakve tegobe zahtjevaju hitan pregled liječnika.

Ubod ose, pčele, stršljena

Gdje god ima hrane uglavnom ima i osa, a one su te koje ljeti prave najviše problema (pčele se kreću uglavnom u blizini košnica). Ovi ubodi su izuzetno bolni, a otok i crvenilo su po pravilu izraženiji. Najčešće su “na udaru” ruke i noge, jer ovi insekti napadaju uglavnom u samoobrani.

Što raditi?

Što prije na mjesto uboda staviti led, ili hladne obloge, to će umanjiti bol i otok. Ako je ostala žaoka ukloniti je (kod pčela žaoka nastavlja “upumpava otrov” i ako je pčela već uklonjena). Ako je reakcija umjerena nema potrebe za velikom brigom, nadalje se tretman mnogo ne razlikuje nego kod uboda komarca.

Kada je potrebno ići kod liječnika?

Obavezno ako je osa, ili pčela bila djetetu u ustima! Otok grla i korijena jezika može dovesti do prekida disanja! Ovo se rijetko događa, ali ako se desi nemojte “čačkati” djetetu po ustima tražeći tragove uboda jer možete ubrzati oticanje tkiva. U ovakvoj situaciji neophodno je hitno otići u najbližu ambulantu.

Ako se javi otok usana, očiju i ušiju. To je prvi pokazatelj alergijske reakcije cijelog organizma. Mogu se pojaviti crveni pečati po koži, a brzo dolazi do ubrzanog i otežanog disanja i stanje postaje alarmantno! Ovakva reakcija zahtjeva brzu reakciju i neodložnu liječničku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Ujed krpelja

Krpelji

se obično nalaze u travi pa se najčešće zakače djeci za noge, ali ih ima i na drveću pa se mogu naći i na vratu, rukama … Teško je izbjeći da krpelj dospije na dijete, za svaki slučaj se pridržavajte pravila da ne šećete po visokoj travi i sl.. Ako idete s djetetom u prirodu u sezoni krpelja, zaštititi ga nanošenjem nekog preparata za odbijanje insekata.

Svako veče tijekom tuširanja pregledajte cjelokupnu kožu djeteta, a posebno “prevoje” – pod pazuhom i prepone. Važno je pravovremeno otkriti krpelja, ako se već zakačio na kožu vašeg djeteta!

Što raditi?

Da bi se krpelj izvadio najbolje je otići u zdravstvenu ustanovu! Krpelja ne valja vaditi na silu jer se tako može dogoditi da ga pokidate, pa da ostane glava zabodena u kožu.

Zašto je krpelj opasan?

Krpelji prenose izuzetno opasnu bolest – boreliozu; poznatiju kao Lyme bolest! Zbog toga se preporučuje uporaba antibiotika nakon svakog uboda krpelja. Terapiju određuje liječnik!

Ako ste prisiljeni sami izvadite krpelja nemojte ga “opijati” nikakvim preparatima (alkohol, benzin …) jer zaraženi krpelj tako može izlučiti veću količinu zaraženog sadržaja u kožu.

Pauci

Pauci rijetko prave ozbiljne problem. Reakcija na ubod pauka slična je kao na ubod komarca, samo malo jača. Otok je nešto veći i tvrđi i traje koji dan duže.

Buhe

Na selu su buhe česta pojava, a na dijete mogu prijeći i ako je bilo u kontaktu s nekim kućnim ljubimcem. Kod kontakta s buhama ubodi su sitni i grupirani. Jako svrbe. Nakon nekog vremena dobiju ljubičastu boju, a mogu trajati i po desetak dana. Rijetko se iskomplikuju.
Izvor:superdete.com