Ubod komarca – Oteklina – Šta trebate znati

Iako nešto poput bezobziranog i jednostavnog kao ubod komarca može se činiti bezopasnim, može imati više posljedica nego što ste shvatili, pogotovo na vaše zdravlje. Prema entomologijskim stručnjacima na Sveučilištu u Floridi, do uboda komarca dolazi kada ženski komarac probe površinu vaše kože s proboscisom u blizini površine. Kada proboscis prodire u kožu, komarac oslobađa slinu.

Ubod komarca – Foto:Pixabay

Zapamtite da slina komarca sadrži određene bjelančevine koje će vaš imunološki sustav percipirati kao stranu supstancu. Stoga će vaše tijelo reagirati agresivno i odmah na mjestu uboda koje možete vidjeti oteklinu i počinje svrbež.

To se normalno događa nakon dana ili dva od uboda komarca, ali uz svrbež također može te imati alergijsku reakciju ili čak dobiti infekciju. Da biste primjetili da obični ubod komarca može dovesti do nečeg drugog, razmotrite sljedeće:

  • Osjećaj svrbeža javlja se kad vaša koža oslobodi tvar poznatu kao histamin. To pomaže u borbi protiv svih potencijalno opasnih tvari – poput slin od komarca.
  • Proizvodnja histamina uzrokuje oticanje krvnih žila oko mjesta uboda, uzrokujući da se formira oteklina. Također iritira živce i izaziva svrbež.

Kada je nešto više od samo uboda komarca?

Advertisement

Ako počnete osjećati umor nakon uboda komaraca, osim sljedećih simptoma, najbolje je posjetiti liječnik. Samo oni mogu odrediti je li to samo bezazleni ubod ili nešto što zahtijeva više pažnje.

  • Umor
  • Groznica – visoka temperatura
  • Slabost
  • Glavobolje
  • Osip
  • Opća nelagoda
  • Upala grla

Zašto komarci napadaju ljude?

Prema istraživanjima, komarci su u stanju otkriti prisutnost osobe na 30 metara udaljenosti. To je zahvaljujući ugljičnom dioksidu koji izlazi iz naših pluća kada izdahnete. Ovaj signal pokreće njihovu potragu za plijenom.

Signal neće voditi komarac izravno vama. Međutim, olakšat će joj pronalaženje mogućih izvora hrane. Komarac će slijediti miris ugljičnog dioksida, kako bi se utvrdio podrijetlo. Uvijek je oprezan dok leti.
Dok se približava, vrednuje sve moguće izvore hrane na putu. Ako ne otkrije daljnje tragove koji vas identificiraju kao čovjeka, nastavit će pretraživanje dok ne bude uspješan. Komarac može otkriti osobu na oko 10 metara udaljenosti. Međutim, samo na jedan metar udaljenosti može da osjetiti tjelesnu toplinu. Tada dolaze neki drugi čimbenici, poput vlage i mirisa. Zatim, komarac traži mjesto na vašem tijelu za ubdo, kao što su stopala ili gležnjevi. Kada je samo oko centimetar od vaše kože, može biti siguran da ste čovjek i ubode.

Prevencija uboda komarca

Postoji nekoliko opcija koje će vam pomoći da izbjegnete ubod komarca. Određeni biokemijski repelenti poput citronele su vrlo učinkoviti. To je zato što oni nemaju jak miris i neugodan osjećaj kao i drugi repelenti protiv komaraca.

Prirodni repelenti protiv komaraca poput ulja eukaliptusa ili ulja limuna također može dijelovati.

Još jedno dobro prirodno rješenje za borbu protiv dosadnih komaraca je kombinacija sastojaka. Ako dodate 5% DEET ( N-dietil-meta-toluamida ) na ulje vanilije ili citronele, povećavate će te dijelovanje vašeg prirodnog repelenta protiv komaraca. Osim toga, to je također bolje za vašu kožu.

Izvori:
https://www.webmd.com/allergies/mosquito-bites

Advertisement