Ublažavanje simptoma menopauze – Prirodni načini i savjeti

Osim pravilne ishrane i konzumiranja hrane koja Vam pomaže da upravljate simptomima menopauze, također se možete okrenuti alternativnim rješenjima. Provjerite 9 prirodnih rješenja koje Vam donosimo u nastavku.

Ginseng – Foto:Pixabay

Menopauza je važan period u životnom vijeku svake žene i uključuje neke od sljedećih simptoma:

Advertisement
  • Znjenje
  • Suhoća
  • Deblanje

Kakogod, svaka žena drugačije doživljava ovo stanje. Donosimo Vam prirodne načine za ublažavanje ovih simptoma menopauze.

Prirodni sokovi

Osim brojnih korisnih suplemenata, balansirana ishrana je ključ za dobro zdravlje. Zbog toga su svježi sokovi, pripremljeni u kućnoj atmosferi sa različitim voćem i povrćem, esencijalni za dobru ishranu. Svježi sokovi pružaju veliku količinu vitamina i minerala kao i vlakana, a što poboljšava crijevnu floru i procese kojim se Vaše tijelo čisti.
Na ovaj način možete izbjeći akumulirane toksine koju pogoršavaju simptome menopauze.

Chia sjemenke

Advertisement

Ako potopite chia sjemenke i ostavite preko noći, primjetiti ćete da se smjesa zgusnula i promijenila. Ovo se dešava zbog sluznog sadržaja sjemenki. Supstance koja pomaže u čišćenju Vaših crijeva.

Ako uzimate ovaj lijek dnevno, smanjit ćete veličinu Vašeg želudca. Ovo je naročito korisno ukoliko ste naduti i/ili imate problema sa zatvorom. Također, chia sjemenke možete dodati u smoothie, sokove, hljeb i krekere. Ovo je odličan način da ih dodate u dijetu i konzumirate u bilo kojem obliku.

Bijeli luk

Ako želite poboljšati sveukupno zdravlje i spriječiti simptome menopauze, možete imati koristi od bijelog luka. To je hrana koja čisti tijelo i poboljšava cirkulaciju. Bijeli luk se može jesti sirov ili kako dodatak hrani. Također postoje kapsule za ljude koje loše podnose miris bijelog luka.

Mahunarke

Mahunarke su vrlo korisna hrana za menopauzu iz dva razloga:

  • Kao prvo, bogate su proteinima i vlaknima, čime poboljšavaju crijevnu funkciju i pomažu u skidanju masnoća koje se nakupljaju oko struka.
  • Disbalans hormona je česta pojava u ovom periodu, a mahunarke su bogate fitoestrogenima (estrogenima na biljnoj bazi), koji pomažu u regulaciji istih.

Ginseng

Ginseng je ljekovita biljka koje je veoma dobra u tretmanima protiv depresije. Ipak se ne preporučuje za anksioznost ili arterijsku hipertenziju, jer stimulira Vaše tijelo.

Tretman možete koristiti 10 dana a zatim odmoriti ostatak mjeseca. Primjetiti ćete značajan napredak u raspoloženju.

Maca

Maca je gomolja iz zemalja Anda a koja Vam pomaže da prirodno regulišete hormone bez nuspojava. Osim toga, izvrsna je hrana za Vašu kožu i kosu ali i afrodizijak i za muškarce i za žene podjednako.

Pivski kvasac

Pivski kvasac je dobro poznat dodatak za liječenje kože, kose i noktiju. Isto tako, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina i minerala, preporučen je i kod simpotoma menopauze. Daje Vam energiju i reguliše nervni sistem.

Esencijalno ulje kadulje

Eterična ulja su efikasan izvor za balansiranje tijela i uma. Kada je u pitanju menopauza, jedno od najkorisnijih eteričnih ulja je kadulja, koja liječi tugu, razdražljivost, zadržavanje tekućine i arterijsku hipertenziju.

Bachov cvijet

Bachov cvijet – rješenja bazirana na vodi sa esencijom cvijeta, a tretiraju fizičke i emotivne poremećaje. Najbolje djelovanje pri menopauzi imaju:

  • Lonicera – pomaže da brže usvojite promjene
  • Divlja ruža – za energiju i vitalnost
  • Encijan – za liječenje depresije

Profesionalni terapeuti će Vam pomoći i preporučiti personalizirani recept za Vaš, konkretan problem.

Probajte neke od ovih prirodnih rješenja za ublažavanje simptoma menopauze!

Izvori:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044908/

Advertisement