Trnjenje ruku i nogu – mogući uzroci

Trnjenje u rukama i nogama dolaze s nizom abnormalnih osjećaja koja nisu samo neugodna, već su i uzrok zabrinutosti ako se ne znate što uzrokuje trnjenje. Iako se trnci obično javljaju u različitim dijelovima tijela, najčešće se osjećaju u rukama, nogama, ili istodobno u rukama i nogama. U početku se može zanemariti, ali kada se dešava često i bez ikakvog razloga trnjenje ruku i nogu, to bi moglo ukazivati na to da nešto u vašem tijelu ne funkcionira dobro, što predstavlja simptom neke bolesti.

Trnjenje ruku – Foto:Pixabay

Trnci u nogama i rukama mogu biti simptom manje infekcije, ali može značiti i da bolujete od bolesti koja zahtijeva više pažnje . Zato je važno vidjeti liječnika ako se često osjećate trnjenje u rukama i nogama. U nastavku ćemo navesti neke od uobičajenih bolesti koje su povezane sa trnjenjem u rukama i nogama.

Hipoestezija

Advertisement

Trnjenje ruku i nogu može bi biti jedan od simptoma hipoestezije, gubitak osjetljivosti koji prati ovaj neugodan osjećaj. Ako imate ove simptome, morate biti vrlo pažljivi, jer to može biti više nego samo kratkotrajna bol.

Cirkulacijski problem

Kada pojedinac ima probleme s cirkulacijom, sasvim je moguće da osjećaju sporadične pojave trnjenja ruku i nogu. Također može isto biti uzrok umor živaca. Ako se problem trnjenja povećava i postaje nešto konstantan, to može značiti da se nešto ozbiljnije događa, a najbolje je konzultirati liječnik.

Buergerova bolest

Ova bolest povezana je s uporabom duhana; U početku se pojavljuje bol uzrokovan nedostatkom protoka krvi u ruke i noge, poznat kao klaudikacija. Pojedinac osjeća stalno trnjenje i utrnulost u rukama, najviše u prstima. Ovaj je slučaj prilično osjetljiv, a ako se ne liječi može se razviti u gangrenu.

Dijabetes

Dijabetes je jedan od najčešćih bolesti trenutno i nastaje kada se razina šećera u krvi poveća. Trnjenje je tipičan simptom ove bolesti, jer može uzrokovati nedovoljno protoka krvi koja bi kasnije mogla učiniti pojedincu osjećaj ove neugodne osjećaje trnjenja u rukama i nogama. Ovaj simptom može ukazivati na čireve, koje treba tretirati na vrijeme kako bi se spriječilo nastanak gangrene.

Multipla skleroza

Trnjenje u ruku i nogu je jedan je od prvih simptoma koji se pojavljuju kod pojedinaca koji boluju od multiple skleroze. Ova bolest može također uključivati povećanu osjetljivost. Ove trnjenje proizlaze sa nedostatnim protokom krvi u zahvaćena područja i problemima s živčanim sustavom.

Akutna upalna demijelinizirajuća poliradikuloneuropatija

Akutna upalna demijelinizirajuća polineuropatija, ili AIDP, jedna je od manje uobičajenih i prilično rijetkih bolesti koje sprečavaju živce da šalje signale mišiće u cijelom tijelu. Trnjenje je simptom ove bolesti, općenito se pojavljuje u stopalima i nogama, iako kako vrijeme prolazi, to se može proširiti i na ruke i šake.

Sindrom nemirnih nogu

Trnjenje u ekstremitetima(rukama i nogama) koji se općenito osjećaju noću mogu također biti povezani sa stanjem pod nazivom sindrom nemirnih nogu. Ovo je jedan od najčešćih simptoma, iako nije jedini. Pojedinci koji imaju sindrom nemirnih nogu također mogu osjetiti bol, grčeve i svrbež, uz probleme s nesanicom, budući da ti simptomi obično postaju lošiji noću. Ovaj sindrom može biti uzrokovan anemijom, zatajenjem bubrega ili perifernom neuropatijom, iako nije poznat točan uzrok.

Drugi uzroci trnjenja u rukama i nogama …

  • Sjedi ili stoji na istom mjestu tijekom duljeg vremenskog razdoblja.
  • Oštećenje živaca.
  • Pritisak na kralježnicu uzrokovan hernimim diskom.
  • Imajući abnormalne razine kalcija, kalija ili natrija u tijelu.
  • Nedostatak vitamina, prije svega vitamina B12.
  • Konzumiranje alkoholnih pića i / ili duhana, jer općenito oštećuje živce.
  • Ugrizi od insekata, krpelja, grinja i pauka.
  • Korištenje određenih lijekova.
Advertisement