Tri datulje dnevno – Evo šta čine za zdravlje

Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo ako počnete jesti datulje? Vjerojatno ne. Većina ljudi ne razmišljaju o datuljama i njihovom utjecaju na zdravlje. Ali, ukoliko počnete jesti po 3 datulje dnevno, evo što će se dogoditi.

Datulje – Foto:Pixabay

Evo šta datulje čine za zdravlje.

Advertisement

Hranjive su

Prva stvar koju ćete primijetiti je da datulje imaju neke odlične nutritivne prednosti. Ne morate uzimati dodatne vitamine ukoliko jedete 3 datulje na dan. One sadrže bakar, kalij, vlakna mangana, vitamin B-6 i magnezij.

Poboljšavaju probavu

Advertisement

Datulje su odlična hrana za probavu. Ako imate problema kao što su IBS, zatvor ili neke druge probleme probavnog trakta, datulje vam mogu pomoći. One sadrže vlakna koja su ljekovita i smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Datulje se čak preporučuju i kao tretman za hemoroide.

Datulje kao analgetik

Zbog tga što sadrže dosta magnezija, datulje mogu ublažiti bol i pomognu kod otoka. Studije su pokazale da magnezij u datuljama može pomoći u smanjenju arterijske upale i da smanjuje rizik od srčanih bolesti, kao i niz drugih zapaljenja.

Datulje za zdravu trudnoću

Jedna studija testirala je u kojoj mjeri datulje utječu na trudnoću i porođaj. Istraživači su testirali 69 žena i došli do zaključka da ako su žene jele datulje tijekom posljednje četiri tjedna njihov porod je bio bezbolniji. Datulje također pomažu i pri gubitku težine nakon trudnoće.

Datulje kao lijek za visok krvni tlak i moždani udar

Magnezij koji je sadržan u datuljama koristan je i kada je u pitanju smanjenje visokog krvnog tlaka. Kalij u datuljama je također koristan, jer pomaže bolji rad srca i smanjuje krvni tlak. Rađeno je i istraživanja da se utvrdi da li ili ne datulje imaju nekog utjecaja na rizik od moždanog udara. Sedam različitih studija je dokazalo da magnezij smanjuje rizik od moždanog udara za oko 10% na svakih stotinu miligrama magnezija ako se uzima svakodnevno. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition i jasno pokazuje da datulje mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Bolji rad mozga

Rađene su studije koje su ispitivale kako sastojci u datuljama utječu na zdravlje i rad mozga, i rezultati su pokazali da kada imate dovoljno vitamin B6 u vašem sustavu, vaš mozak zapravo radi bolje. To znači da imate više fokusa, precizniji ste i pristup informacijama brže. Datulje izoštravaju naš um, i ukoliko ih jedete poboljšat pamćenje.

IZVORI:
8 Proven Health Benefits of Dates
Eating Dates Produces Powerful Health Benefits, Religion and Science Agree
Are dates healthful?

Advertisement