Top 10 najzdravija hrana na svijetu

U današnje vrijeme genetski modificirane hrane i namirnica koje su pune otrova, gotovo je nemoguće hraniti se zdravo ukoliko nemate poprilično dubok džep. Ipak, postoji rješenje. Nisu vam potrebne tisuće i tisuće dinara kako biste očuvali svoje zdravlje. Dovoljno je znati malen, ali vrlo značajan popis namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno djelovanje na organizam. Potrudite se da ih što češće imate na svojem tjednom izborniku kako biste bili zdravi i jaki.

Brusnica

Leća

Advertisement

Leća se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata.

Gljive

U pitanju je ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena i štite od raka dojke.

Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola vrlo je korisna za reguliranje probave.

Orasi

Nevjerojatna namirnica bogata omega -3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol.

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Posebna pogodnost je što maslac možete sami napraviti kod kuće.

Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom, pa samim time pruža tijelu veliku energiju.

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju kao i D vitamin koji je borac protiv raka.

Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno je koristno za jačanje krvnih žila. Borovnice su i bogat izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Advertisement