Tajne jakoga imuniteta

Donosimo vam načine pomoću kojih ćete ojačati svoj ​​imunitet. Ovi načini su znanstveno dokazani i funkcionirat čak iu najkritičnijim trenucima, trenucima kada ste najviše izloženi virusima. Ipak, ključno je da se pazite, a potom slijedite ove savjete kako biste zaštitu podigli na još višu razinu.

Jačanje imuniteta

Budite na otvorenom

Advertisement

Ako ćete ostati u zatvorenom prostoru, na toplom iu društvu velikog broja ljudi, rizik od nastanka prehlade i gripe se značajno povećava. Druženja na zatvorenom vas izlažu neprekidnom kontaktu s drugim ljudima i njihovim bakterijama i virusima.

Osim što ćete izlaskom na svježi zrak uzeti pauzu od svih tih bakterija i virusa koji cirkuliraju u zatvorenom prostoru, također ćete ojačati svoj ​​imunitet. Aktivnosti na otvorenom djeluju kao prirodni ubojica bakterija i virusa.

Opustite se

Bezbroj je razloga zbog kojih bi trebalo da postane opuštanje svakodnevni ritual, ali i prioritet. Kada ste pod stresom, imunološki sustav slabi i ne može braniti tijelo. Na taj način se povećava rizik od nastanka gripe i prehlade. Kronični stres će uzrokovati kronično visoka razina hormona stresa u tijelu, a vaš imunitet će ispaštati.

Sve ovo značajno utječe na sposobnost tijela da proizvodi citokine koji signaliziraju imunološkom sustavu da je vrijeme za obranu tijela. Također ćete manje brinuti o sebi ako ste pod kroničnim stresom. Premalo ćete spavati, nećete jesti uravnoteženo i premalo ćete se pomicati. Sve ovo su ključni elementi jakog imuniteta.

Ruke uvijek trebaju biti čiste

Prehlada i gripa se lako prenose putem samo jednog dodira. Nemojte dodirivati ​​oči, usta i nos prije nego što operete ruke. Važno je da ruke operete kako treba. Voda i sapun su vaši najbolji prijatelji kada su u pitanju čiste ruke, ali dezinfekcijske maramice ili dezinfekcijska tekućina će također dobro doći ako niste u prilici oprati ruke na klasičan način.

Bakterije i virusi se nalaze na sapunima i na pipama. Redovito čistite umivaonik i operite sapun nakon korištenja. Još bolje bi bilo kada biste koristili tekući sapun. Ruke dobro istrljajte sapunom barem 20 sekundi. Važno je da ih dobro osušite, ali ne odjećom koju nosite jer je puna bakterija i virusa. Mokre ruke bolje prenose bakterije i viruse od suhih.

Naspavajte se

Povremena neprospavana noć neće narušiti vaše zdravlje i ne treba se oko toga brinuti. Ali, kronična neispavanost oslabljuje imunološki sustav. Iako je preporučena količina sna isključivo individualna, stručnjaci preporučuju da ne spavate manje od 7 sati dnevno. San treba biti kvalitetan, u komadu i bez buđenja usred noći.

Veliki broj ljudi ne zna da umiri misli kada pođe u krevet. Nažalost, rješavanje problema u svojim mislima negativno utječe na san. Za to je najbolji recept vježbanje 2 sata prije spavanja jer će temperatura tijela početi padati u trenutku kada vam to najviše treba i tijelo će se prirodnim putem pripremiti na spavanje

Advertisement