Sušenje ljekovitog bilja – Korisni savjeti

Za one koji koriste ljekovito bilje vrlo je važno znati kako sušiti to bilje je apsolutno presudno, pogotovo ako želite zadržati sve hranjive tvari i okuse svojih omiljenih ljekovitih biljaka. Svježe biljke, posebno one koje se koriste u kulinarstvu izvrsne su za pripremu jela odmah, ali za one s biljnim vrtovima vrlo je važno da se beru i spasi višak bilja za jesen i zimu. To je također sjajan način za uštedu novca, jer je uzgajanje vlastitih biljaka kod kuće jeftinija, no kupnja suhog bilja u trgovini može biti prilično skupo!
sušenje ljekovitog bilja
Uzgojem vlastitih biljaka i naučiti kako brzo sušiti ljekovito bilje, također će im pomoći da zadrže svoju kvalitetu u odnosu na sorte pohranjene u trgovini. Svrha sušenja naravno je zaštita bilja od kvasca, plijesni i drugog bakterijskog rasta koji se može pojaviti kada je voda prisutna. Sušenje ljekovitog bilja također će se zadržati svoje hranjive tvari i omogućiti da ih možete iskoristiti tokom cijele godine.

Prije nego što što ljekovito bilje stavite na sušenje, vrlo je važno da znate kada je pravo vrijeme za berbu ljekovitog bilja.

Kako sušiti ljekovito bilje?

Advertisement

Najpopularniji načini sušenja bilja uključuju sušenje zrakom, sušenje suncem i sušenje u pećnici. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke, ovisno o vrsti ljekovitog bilja i vašoj razini strpljenja.

Sušenje ljekovitog bilja zrakom

Vjerojatno najbolji pristup sušenju bilja, to uključuje sušenje vašeg bilja unutar kuće, daleko od sunčeve svjetlosti. Počnite uklanjanjem bilo kojeg mrtvog ili zamrljanog lišća iz dobivenih ljekovitih biljaka, a zatim vezati biljke u male snopove. Objesite ove biljke naopako u toplom i suhom prostoru kuće, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Izbjegavajte područja poput podruma, kuhinje ili kupaonice, jer ta područja su često vlažna i bude dosta vlage u zraku.. Kako se ljekovito bilje nastavlja sušiti, stabljike će se smanjiti, stoga stegnite vezice jednom svakih nekoliko dana bi izbjegli ispadanje biljaka. Omotavanje ljekovitih biljaka sa paprinom vrećicom će ubrzati proces sušenja. Iako ova metoda može trajati dane ili čak tjednima da biljke budu potpuno osušenje, bilje će zadržati visoku koncentraciju njihovih aktivnih sastojaka.

Sušenje ljekovitog bilja na suncu

Advertisement

Za većinu ljudi koji žele naučiti kako sušiti bilje, sunčevo sušenje je najočitiji pristup. U toplim klimatskim uvjetima, sušenje ljekovitog bilja na suncu je vrlo popularno, ali važno je ne izlagati bilje dužim razdobljima izravne sunčeve svjetlosti. To može uzrokovati izbjeljivanje biljaka i izgubiti mnoge njihove aktivne sastojke i ulja, jer je ovaj proces u osnovi polagano kuhanje biljke. Mnogi su čuli za metodu sušenja ljekovitog bilja na staklu ili prozoru, ali ovom metodom će biljke izgubiti mnoge aktivne sastojke.

Sušenje ljekovitog bilja u pećnici

Sušenje ljekovitog bilja u pećnici na niskoj temperaturi je jedan od najbržih načina sušenja ali morate znati da je vrlo moguće da ovim procesom sušenja biljke izgube neke svoje hranjive i ljekovite stastojke. Ako trebate brzo sušiti svoje ljekovito bilje, ovaj će pristup djelovati, ali dobiveni bilje neće imati jednako zdravstveni prednosti ili svježi okus.

Kako čuvati ljekovito bilje?

Razumijevanje načina kako čuvati i pohraniti ljekovito bilje je jednako važno kao i njihovo sušenje.

Čuvanje sušenog ljekovitog bilja

Suhe biljke će te najbolje očuvati ako se pohranjuju u hermetičanoj posudi ili spremniku na hladnom i suhom prostoru koji je udalje od izravne sunčeve svjetlosti. Još važnije, prije spremanja bilja, pazite da su potpuno suhe. Ako želite zadržati što više svježine, okusa i ljekovitih sastojaka, spremite biljke u svom cijelom obliku sve dok ih ne namjeravate koristiti. Uvijek označite datume kada ste spremili bilje, jer će većina bilja izgubi okus i ljekovit sastojke nakon 12-18 mjeseci.

Čuvanje svježeg ljekovitog bilja

Ako ste nabrali veće količine ljekovitog bilja ali ih ne namjeravate odmah upotrijebiti ili ih osušiti, jedna je jednostavna mogućnost da ih vezujete u srednje velićine snopove i postavite ih u malu zdjelicu ispunjenu dovoljnom količinom vode pokrije dno bilje. Zatim stavite plastičnu vrećicu na vrh ljekovitog bilja i staklenku; to bi vam trebalo omogućiti da ljekovito bilje ostane svježe do sedam dana.

Advertisement