Susam ljekovitost – Recepti za zdravlje

Ulje sezama dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i ozljede, akne, čireve, opekotine. Omiljena namirnica orijentalnih i sjevernoafričkih naroda, sezam (Sesamum indicum), odavno se “udomaćila” i na našim prostorima i koristi se na mnogo načina. Kod mnogih tradicionalnih jela, kolača, slatkiša, namaza, kruha i peciva, sezam predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. A za njegovo ljekovito djelovanje protiv ćelavosti, peruti, zubobolje, zujanja u ušima, išijasa, poremećaja u dojenju … znali su još stari Egipćani, Asirci, Babilonci, Hindusi i Kinezi.

Susam

Danas se susam najviše uzgaja u Kini, Indiji i Sudanu, jer njegovo sjeme sadrži između 45 i 60 posto kvalitetnog ulja koje se koristi za kuhanje, spremanje salata i proizvodnju margarina. Sezam je visoka, jednogodišnja biljka s mahunastim plodovima, a sjemenke su izuzetno nutricionistički bogate i beru se zrele, a zatim suše. Sjeme sezama sadrži najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po kemijskoj strukturi nalik kolesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u prehrani, da reduciraju razinu kolesterola u krvi, poboljšati imunitet i smanjiti rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma. Inače, sjemenke predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u prehrani, dok se sezamovo ulje smatra iznimno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, ali i protiv dugotrajnog zatvora i neredovite stolice.

Preporučuje se i za odstranjivanje crijevnih parazita, čišćenja crijeva, kao i za liječenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini koriste ga i za saniranje ozljeda, akni, čireva, bradavica, opeklina …

Susam je izuzetno bogat željezom, pa je dovoljno unijeti 50 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila dnevna potreba čovjeka za ovim mineralom. Osim željeza, u velikim količinama prisutan je i kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E, snažan antioksidans, koji štiti stanice od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolin i lignana utječe na snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, a povećava razinu vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, također, važni sastojci za očuvanje zdravlja.

Istraživanja su pokazala da je susam djelotvoran i protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osjetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač probavnih organa. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propečemo ili proprži na tihoj vatri.

U zemljama u kojima se uzgaja, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju. Da bi se dobio napitak treba pomiješati sjeme susama i maka u istim količinama iu tu mješavinu dodati manju količinu sjemena koprive, luka i mrkve, kao i žlicu šećera. Sve sastojke samljeti u prah i pomiješati, a žličicu smjese rastvoriti u čaši vina i polako piti.

Ljekovitost

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu žlicu ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti natašte. Postupak ponavljati u kontinuitetu.

Za liječenje hemoroida treba samljeti žlicu sezamovog sjemena iu to dodati dvije žlice vode. Sve zajedno miješati dok ne nastane pasta i dodati žličicu maslaca. Sve dobro umutiti a zatim namazati na parče tosta i pojesti.

Protiv opekotina – dvije žlice sezamovog sjemena potopljene u čaši vode staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procijediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smjesu treba prelaziti preko upaljenih mjesta i opeklina više puta dnevno.