Šta stopala govore o zdravlju?

Promjene na koži i noktima, kao i grčevi mogu biti znakovi ozbiljnih problema, poput gljivično infekcije, dehidracije, hipotireoze, dijabetesa i mnogih drugih. Promjene na koži i noktima mogu biti znakovi ozbiljnih problema. Simptomi, ako ih uočite na vrijeme, mogu vam spasiti život. “Naša stopala će biti prva na udaru ako dođe do problema u živčanom sustavu, jer su najudaljenija od srca i kralježnice”, objašnjava dr. Carolyn McAloon.

Stopala

Još jedan razlog da ih nikada ne ignorirate – jako su ugrožena kada nam tijelo pati, jer krv prvo ide do unutarnjih organa, a tek potom ekstremiteta.

Stopala i prsti bez dlaka

Što bi to moglo značiti: Ozbiljni problemi s cirkulacijom
Tijekom sezone sandala, nisu estetski privlačne, ali dlake na prstima i stopalima dobar su znak. Iznenadan gubitak istih mogao bi značiti da stopala ne dobivaju dovoljno krvi kojima bi se održavao rast dlačica.

Česti grčevi

Što bi to moglo značiti: Dehidracija i nedostatak hranjivih tvari
Nasumični grčevi mogli bi ukazivati ​​na ozbiljne probleme poput loše cirkulacije i živčanih problema, ili nešto bezopasnije poput nedostatka hranjivih tvari. Ako vježbate, svakako pijte puno vode, jer dehidracija često dovodi do grčeva. Također, možete povećati unos kalija, magnezija i kalcija. Za olakšanje, natopite noge u toploj vodi i podižite stopala prema gore, nikako prema dolje.

Rane koje neće zacijeliti

Što bi to moglo značiti: Dijabetes ili rak kože
Tvrdokorne rane upućuju na dijabetes. Nekontrolirano razine glukoze u krvi dovode do oštećenja živaca u nogama, što znači da ni najmanju posjekotinu, ubod ili ranu nećete osjetiti. A, ako dođe do infekcije, najgori scenarij je amputacija.

Rane koje ne zacjeljuju mogu biti znak raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gdje na koži, čak i između prstiju, pa budite sigurni da redovito pregledavati kožu.

Stalno hladne noge

Što bi to moglo značiti: Hipotireoza
Najčešći znak slabe štitne žlijezde su stopala koja se ne mogu ugrijati. Ako imate preko 40 godina, velika je vjerojatnost da niste ni svjesni problema sa štitnjačom. Na žalost, hladna stopala su u tom slučaju najmanji problem – hipotireoza može uzrokovati i gubitak kose, umor, neobjašnjeno debljanje i depresiju. Prvo što morate učiniti je test krvi, pa će vam nakon propisane terapije i noge biti toplije.

Odjednom natečeni nožni palac

Što bi to moglo značiti: Kostobolja ili drugi upalni problemi
Iznenadno oticanje, crvenilo i natečenost zglobova zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Tipični uzroci mogu biti upalni artritis, infekcija ili trauma.

Utrnuće

Što bi to moglo značiti: periferna neuropatija ili uklještenje živca
Ukočenost u obje noge poznata je kao periferna neuropatija, najčešće uzrokovana dijabetesom, kroničnim alkoholizmom ili kao nuspojava kemoterapije. Ako imate neurom (izraslina na živcu i njegovom omotu) ili osjećate ukočenost samo u jednoj nozi, to bi mogao biti znak uklještenja živaca u stopalu, gležnju ili leđima. To je najvjerojatnije uzrokovano nošenjem uskih cipela dugi niz godina.

Deformacije stopala

Što bi to moglo značiti: Nasljedna loša struktura stopala
Ako ste mislili da ste deformacije dobili samo zbog nošenja visokih potpetica, možete prestati ih krivite. Deformacije su, zapravo, znak defektne strukture stopala koja je često nasljedna i samo donekle pogoršana neprikladnim cipelama. Takve deformacije mogu biti bolne i ružne, ali je jedini način da ih se riješite operacija.

Bolovi u peti

Što bi to moglo značiti: Plantarni fascitis
Ne možete pogriješiti – lako ćete prepoznati oštar bol u peti kada ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Riječ je o istegnuću ligamenata koji podupiru luk pete.

Svrbež ili ljuštenje kože

Što bi to moglo značiti: Gljivična infekcija
Najčešći simptom gljivične infekcije su svrbež i ljuštenje kože, a možete ih tretirate kremama protiv gljivica, te držati noge na hladnom i suhom koliko je moguće tijekom dana. Ako nisu u pitanju gljivice, možda je riječ o ekcemu ​​ili psorijazi, što trebate dijagnostifikuje vaš liječnik.

Žuti nokti

Što bi to moglo značiti: Gljivice ili pretjerani pedikuru
Žuti nokti mogu pojaviti i ako mjesecima bez prekida stavljate lak za nokte. Ako su uz to i lomljivi, ili se listaju, vjerojatno imate gljivičnu infekciju.