Šta vaše oči govore o zdravlju?

Postoji izreka da su oči ogledalo duše, ali ispostavilo se da organi koji nam omogućuju vid zapravo mogu pružiti uvid u zdravstveno stanje cijelog našeg tijela! Oftamolog Mark Džekot objašnjava 5 načina kako oči mogu odati probleme sa zdravljem.

Oči govore o zdravlju

Stres

Advertisement

Centralna serozna retinopatija manifestira se kroz plikove u očima, a može biti posljedica stalnog emocionalnog stresa. Ovo stanje je ranije bilo tipično za muškarce, ali sada je učestalije kod žena, a kada se pojavi, znači da je nakupljeni stres počeo ostavljaozbiljne posljedice po zdravlje.

Ukoliko primijetite da vam je teško fiksirati pogledom predmet koji se nalazi u neposrednoj blizini ili vam igraju pismo pred očima dok čitate, posjetite oftamologa koji vam može prepisati odgovarajući tretman, ali imajte u vidu da i liječenje u mnogome ovisi od količine stresa u vašem životu.

Visok krvni tlak

Dok ste mladi, vaš krvni tlak vjerojatno nije ono na što će liječnici stalno kontrolirati i pratiti u odnosu na starije pacijente, ali očni pregled zapravo može identificirati ovakav problem u bilo kojoj dobi. Ukoliko oftamolog primijeti otok na krvnim sudovima u oku ili optičkom živcu, moguće je da se radi o povišenom krvnom tlaku.

Sindrom računalnog vida

Ukoliko dosta vremena provodite pred LED ekranom, to može biti pravi problem. A ovaj problem ima svoje simptome – izaziva suhoću i iritaciju očiju, a može i izazvati krakovidost i iscrpljenost, što će vam narušiti sposobnost koncentracije. Ni problemi s vidom nisu samo za starije osobe – Džekot kaže da broj pacijenata u dvadesetim godinama koji se žale na teškoće u koncentraciji i pate odpovećanog očnog umora stalno raste.

Dijabetes

Prošupljeni krvni sudovi u oku znače dijabetes ili stanje pred oboljevanje od ove bolesti. Poznato je da dijabetes može potpuno da uništi vid, pa je dobro dijagnosticirati problem na vrijeme, kako bi sesimptomi liječili, a bolest držala pod kontrolom.

Predstojeće zdravstvene krize

Tijekom pregleda, oftamolog ima priliku da iz blizine pogleda krvne žile oka i optički živac, koji su povezani s mozgom. Ukoliko su prisutni otoci ili sjene, to može ukazivati na probleme poputkrvnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar ili čak tumor.
Izvor:zenablic

Advertisement