Šta vaš jezik govori o zdravlju?

Jezik je najjači mišić u ljudskom tijelu koji priprema hranu za žvakanje i primarni je organ okusa. A funkcija njegovog izgleda je mnogo važnija nego što mislimo, jer poput liječničkog kartona na njemu su po kineskoj medicini ispisana stanja našeg organizma.

Donosimo 10 promjena na jeziku pomoću kojih možete identificirati stanje svog zdravlja

1. Normalan jezik – ružičast, bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju sline.

2. Tanak bijeli površinski sloj, vidljivi tragovi nekoliko crvenih točkica – ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u tijelu koja uzrokuje umor, loš apetit i pretjerano znojenje. Ono se manifestira i na raspoloženje pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

3. Tanak žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidracije i kožnim bolestima. Sve se to manifestira na raspoloženje pa su osobe takvog jezika obično promjenjivog raspoloženja.

4. Masni bijeli sloj, otečeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sustava, kao i sklonost da se voda nakuplja u organizmu. Ove osobe se osjećaju malaksalo i bezvoljno.

5. Crne točkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u dijelovima tijela koji može uzrokovati probleme s venama, “teške” noge, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

6. Tanak bijeli sloj i crveni vrh jezika – ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u tijelu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

7. Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – pokazatelj je povišene tjelesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva, probleme s kožom čija je površina ljepljiva. Osobe s takvim problemima često su ljutite i ne osjećaju se udobno u vlastitom tijelu.

8. Gusti bijeli sloj po sredini površine blijedog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju ili ipak na upalu povezanu sa nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju blijed ten, bol u kralježnici i osjećaj koji često graniči s panikom.

9. Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u tijelu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

10. Jezik čija je površina blijeda i bez naslaga ukazuju na smanjen protok krvi u tijelu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti.