Šta uzrokuje širenje kandide?

Prije svega, važno je znati da svi već imamo kandidu. To je mikroorganizam koji se nalazi u crijevima, pospješuje rad probavnog sustava, a vama pomaže da ostanete vitki i zdravi. Ljudi, kada govore o kandidate, često misle na prekomjerno širenje kandide. Ako candida nije nešto što možete pokupiti kao, na primjer, virus, što onda može uzrokovati prekomjerno širenje kandide?

Gljivica kandida

Kandida i vaša prehrana

Advertisement

Moderni tip prehrane je savršeno mjesto za kandidu jer gljivice trebaju šećer da bi opstale i razmnožavale se. To uključuje sami šećer, hranu koja sadrži šećer i sve što se u tijelu pretvara u šećer. Rafinirani ugljikohidrati i procesuirana hrana načinjena od bijelog brašna, rafinirane žitarice i alkohol mogu doprinijeti širenju candide.

Zdrav imunološki sustav bi trebao spriječiti prekomjerno širenje kandide. Ipak, prehrana bogata šećerom oslabljuje imunitet i dozvoljava kanditi da se širi. Također treba izbjegavati hranu koja sadrži plijesan ili gljivice.

Kandida i antibiotici

Uzimanje antibiotika je najčešći uzročnik širenja kandide. Antibiotici će uništiti bakteriju za koju su predviđeni, ali i bakterije koje su dobre i prirodno se nalaze u vašem tijelu i crijevima. Iz tog razloga tijelo postaje osjetljivije, a Kandida se brzo širi.

Naravno da postoje trenuci kada su antibiotici uistinu neizbježni, ali u većini slučajeva su bespotrebni, kao što je obična prehlada ili upaljeno grlo. Prije nego što započnete s uzimanjem antibiotika, probajte zdravstveni problem riješiti prirodnim putem. Ako ih morate uzimati, svakako pijte i probiotike koji će održati bakterijsku ravnotežu.

Kandida i stres

Stres na vaše tijelo utječe na dva načina, a oba načina mogu uzrokovati širenje candide. Prva reakcija vašeg tijela je povećanje razine kortizola, hormona koji oslabljuje imunološki sustav i povećava razinu šećera u krvi. Kandida se hrani viškom šećera, a vaš imunitet je zbog stresa oslabljen i ne može joj se oduprijeti. Ubrzo narušava ravnotežu mikroorganizama koji se nalaze u crijevima.

Kroničan stres oslabljuje nadbubrežne žlijezde, koje su važan dio imunološkog sustava. One oslobađaju hormone koji reguliraju rad različitih sustava u tijelu i zaslužni su za proizvodnju hormona adrenalina. Ako nadbubrežne žlijezde ne rade kako bi trebale, osjećat ćete se umorno i vjerojatno ćete povećati unos kofeina. Vaš imunološki sustav postaje oslabljen i ne može se obraniti od kandide.

Kandida i kontracepcijske pilule

Širenje kandide može biti uzrokovano kontracepcijskim pilulama. Želudac je osjetljiv organ koji sadrži niz mikroorganizama i gljivica koji pospješuju probavu hrane. Njihov rad zavisi od kemijskim spojevima koji ih podržavaju. Sve ovo se može narušiti uzimanjem kontracepcijskih pilula.

Narušavanje ravnoteže stvara pogodno mjesto za širenje kandide. Estrogen, koji je glavni sastojak pilula, potiče razvoj gljivica. Ako i dalje treba dokaz da pilule mogu uzrokovati širenje kandide, pogledajte samo koliko žena, koje uzimaju kontracepcijske pilule, redovito pati od gljivičnih infekcija.

Živa u plombama

Srebrne plombe sadrže najmanje 50% žive, koja je otrovna za tijelo. Čestice žive se neprestano oslobađaju u tijelo dok žvačete, škrguće i četke svoje zube.

Živa značajno oslabljuje imunološki sustav i može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema, a jedan od njih je i kandida. Živa se oslobađa iz plombe i ubija dobre bakterije u vašim crijevima i na taj način dopušta candidi da se širi.

Ne postoji dobra, odnosno sigurna razina žive u tijelu, a držanje žive u ustima definitivno nije dobra ideja. Ako si to možete priuštiti, svakako zamijenite srebrne plombe.

Klor i fluor

Oni ubijaju dobre bakterije u vašim crijevima. To oslabljuje imunitet i dopušta candidi da se širi. Klor se nalazi svuda. U vodi koju pijete, u kojoj se kupate, u kojoj perete odjeću i koju potom nosite cijele dane.

Kao snažan dezinficijens, klor vodu čisti od svih patogena. Ipak, klor narušava crijevnu floru i oslabljuje imunološki sustav. Pametno bi bilo filtrirati vodu.

Kandida i dijabetes

Kandida je samo jedan od niza stanja koja mogu nastati kao posljedica dijabetesa. Žene, koje pate od dijabetesa, imaju povećan rizik od nastanka gljivičnih infekcija. Povišena razina šećera u krvi dopušta kandidate da se širi i naruši balans mikroorganizama u probavnom sustavu.

Advertisement