Spriječite nastanak karijesa na zubima

Osobe koje gotovo u potpunosti izbjegavaju slatkiše budu neugodno iznenađene kada otkriju da imaju karijes, jer su do tada smatrale, iako sasvim pogrešno, kako su slatkiši jedini uzročnici karijesa.

Zubi

Međutim, postoji nekoliko velikih zabluda po pitanju onoga što točno uzrokuje karijes i kvarenje zubi.

Advertisement

Kao i mnogi drugi sustavi u našem tijelu, oralno zdravlje u velikoj mjeri oslanja se na bakterije. Postoje milijuni bakterija koji žive u našim ustima, neke su dobre, a neke su loše. Ne postoji način na koji se potpuno mogu eliminirati loše bakterije u ustima, ali se njihov broj može ograničiti redovitim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem. Dobre bakterije čine dobre stvari kao što je jačanje imunološkog sustava, a loše bakterije uzrokuju karijes i parodontalne bolesti.

Ako je karijes uzrokovan lošim bakterijama, kako se to uopće odvija? Taj dio odnosi se na šećer. Ono što stavljate u jelo koje jedete izuzetno je važno, a ono što jedete i pijete izravno utječe na vas od trenutka kada dospije u usta. Suprotno uvriježenom mišljenju, šećer se ‘ne lijepi’ za zube i uzrokuje karijes, već kada popijete slatka pića ili jedete šećer i ugljikohidrate loše bakterije upravo te šećere i škrob koriste kao hranu. To znači da bilo koji ugljeni-hidrat može doprinijeti kvarenju zuba, čak i hrana koja djeluje potpuno bezopasno.

Kada loše bakterije pojedu ostatke čestica hrane u ustima, proizvode kiselinu koja uništava caklinu. To omekšavanje cakline početak je karijesa, a ako se ništa ne poduzme po tom pitanju, zub će biti sve jače oštećen. Onog trenutka kada karijes dotakne dentalni sloj (sloj ispod cakline), širi se i proces postaje sve brži i na kraju stiže do živca unutar zuba. Upravo zbog toga, važni su redoviti odlasci kod zubara jer što se karijes ranije uoči, to će šteta biti manja.

Konac za zube

Jedna trećina površine zuba nalazi između zuba, a to područje je teško dosegnuti četkicom. Zubni rendgen omogućuje da se to područje bolje pogleda i dijagnosticira kvar zuba, ako ga ima. Zubni je konac pak jedini način da pravilno očistite taj dio zuba, pa čak i ako koristite najbolju četkicu. Osim toga, zubni konac čuva desni zdravima.

Da bi vaši zubi ostali što duže zdravi, potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila. Naravno, genetika igra prilično veliku ulogu pa tako neki ljudi imaju prirodno jaču caklinu, a drugi imaju jednostavno veći broj loših bakterija. Valja imati na umu kako je karijes ‘zarazan’ pa tako loše bakterije mogu prijeći iz jednih usta u druga.

Korisne žvake bez šećera

Advertisement

Najlakši način umanjenja pojave karijesa pomno je četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem poslije obroka ili međuobroka. Također, ograničavanje šećera i ugljikohidrata uvelike će poboljšati šanse za održavanje jake cakline. Ako niste u prilici oprati zube, barem žvačite žvake bez šećera jer ćete tako potaknuti proizvodnju sline (ona neutralizira kiselinu) i pijte vodu kako biste isprali čestice hrane.

Ograničite unos kisele hrane i pića, poput citrusa i vina, a ako imate refluks kiseline, svakako biste trebali se posavjetujete s liječnikom. Bilo koja vrsta gaziranih bezalkoholnih pića, čak i običan sok nagriza caklinu, a ako ne možete ih se odreći, onda ih barem pijte na slamku kako biste ograničili izloženost zuba.

Ako imate već štetu na zubima nastalu kiselinom, fluor može pomoći jačanju cakline. Kada je riječ o oralnom zdravlju, postoje mnoge stvari koje možete učiniti po pitanju prevencije. Zubni karijes dio je života i starenja, ali kvalitetna njega i čišćenje zuba mogu znatno doprinijeti oralnom zdravlju.

Advertisement