Sok od krompira – Ljekovitost

Ovaj prirodni lijek je često zaboravljen, iako može može poboljšati zdravlje probavnog sustava i ublažiti tegobe kao što su zatvor, proljev i žgaravica. Sok od krompira također smanjuje razinu želučane kiseline.

Krompir

Za pravljenje ovog soka se preporučuju mladi i svježi krompiri.

Advertisement

Krompire treba oguliti, oprati i osušiti. Ukoliko primijetite da na krompiru ima malih crnih točkica, odmah takav krompir bacite. Baš iz tog razloga se ne preporučuje upotreba prezrelih krompira, kao i onih koji su proklijali. Nemojte ih koristiti jer mogu sadržavati toksična jedninjenja koji mogu naškoditi vašem zdravlju. Najbolje je koristiti sirove krompire jer će tada sadržavati sve hranjive tvari, koje se mogu izgubiti tijekom termičke obrade.

Mnogima se ne sviđa okus soka od krompira, a da bi ste poboljšali okus možete dodati neko voće ili povrće po vašem izboru. Sok od krompira možete miješati s limunom, peršinom, krastavcem, mrkvom, celerom, ciklom ili jabukom. Oni će poboljšati okus krompira i dat će vam dodatne prednosti za zdravlje.

Najvažnije blagodeti soka od krompira

Anemija

Krompir je odličan izvor željeza i folne kiseline koji su ključni u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Iz ovog razloga se sok od krompira može koristiti kao učinkovita prevencija ili liječenje različitih oblika anemije.

Artritis

Advertisement

Krompir je bogat izvor minerala, kalija i organske soli koji daju ovoj namirnici odlična antiupalna svojstva. Narežite krišku krompira, zajedno s korom i namočite u čašu vode, i popijte ujutro prije jela.

Koža

Može ublažiti iritaciju, opekline, osip, crvenilo ili svrbež. Krompir možete stavljati na kožu narezanog na kriške ili ipak kao sok. Efekt će biti isti.

Zatvor i hemoroidi

Kuvani krompir će vašu stolicu omekšati i potaknuti rad crijeva. Odličan je za ublažavanje zatvora, sprečavanje hemoroida i pretjeranog naprezanja crijeva.

Gastritis

Sok od krompira se najčešće koristi za ublažavanje simptoma gastritisa jer učinkovito smanjuje razinu želučane kiseline. Ako patite od gastritisa pijte pola čaše soka od krompira, i to 3-4 puta dnevno u razdoblju od mjesec dana.

Visoki krvni tlak

Krompiri su odličan izvor kalija koji pomaže u smanjenju i reguliranju visokog krvnog tlaka. Kalij će također smanjiti rizik od nakupljanja plaka u krvnim žilama.

Bol u zglobovima

Sok od sirovog krompira je odličan za ublažavanje boli u zglobovima, glavobolje i bolova uzrokovanih artritisom.

Umorne oči

Sirovi krompir je odlično rješenje za umorne oči. Stavite kriške krompira na oči najmanje 2 puta dnevno. One će postati odmorne, smanjit će se podočnjaci i vidljivost tamnih mrlja.

Mršavljenje

Mit je da krompiri debljaju. Naime, krompiri se često pripremaju u ulju koje uzrokuje debljanje. Krompir ne sadrži puno kalorija te je odličan za mršavljenje. Najbolje ga jedete kuhanog i začinite svježim biljem.
Izvor:steteskop

Advertisement