Smokve – Kao lijek – Zdravstvene prednosti

Zdravstvene prednosti smokava uključuju korištenje plodova u liječenju konstipacije, probavne smetnje, dijabetesa, kašlja, bronhitisa i astme. Smokve se također koriste kao brz i zdravan način za dobivanje na težine nakon teške bolesti. Smokva je član obitelji dudova, obično u Aziji. Osušeni oblik smokve dostupan je gotovo svugdje, tijekom cijele godine.

Nutricionističke činjenice o smokvama

Advertisement

Zdravstvene prednosti smokava dolaze iz prisutnosti minerala, vitamina i vlakana sadržanih u plodovima. Sadrže bogatstvo hranjivih sastojaka, uključujući vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, kalcij, željezo, fosfor, mangan, natrij, kalij i klor.

Smokve za šta su dobre

Smokve imaju mnoge nevjerojatne zdravstvene prednosti. Recimo nešto više o time zdravstvenim prednostima u nastavku.

Sprječavanje opstipacije

Postoji 5 grama vlakana u tri smokve srednje veličine. Ta visoka koncentracija vlakana pomaže u promicanju zdrave, redovne funkcije crijeva i sprječava zatvor. Vlakna rade za da bi poboljšala probavu, tako da ne samo da sprečava zatvor, već i uklanja proljev i nezdrave ili nepravilne pokrete crijeva.

Gubitak težine

Advertisement

Vlakna u smokvama pomažu smanjiti težinu i često se preporučuje za pretile ljude. Međutim, njihova visoka kaloričnost može također rezultirati povećanjem težine, posebno kada se konzumiraaju s mlijekom. Nekoliko smokava dovoljno je da dobije preporučenu količinu hranjivih tvari, stoga nemojte se prejedati.

Niže razine kolesterola

Smokve sadrže pektin, koji je topiv vlakno. Kada se vlakno pomiče kroz probavni trakt, uklanjaju se višak kolesterola i prenose ih u sustav izlučivanja kako bi se uklonili iz tijela. Kao topljivi vlakno, pektin iz smokava također stimulira zdrave pokrete crijeva. One mogu imati laksativni učinak, budući da su jedan od najvažnijih raspoloživih vlaknastih namirnica . Visoke količine vlakana u vašoj prehrani mogu imati koristi od vašeg cjelokupnog zdravlja sprečavanjem određenih vrsta bolesti, kao i raka debelog crijeva.

Spriječiti koronarne bolesti srca

Osušene smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove masne kiseline smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca. Nadalje, l ima inhibicijski učinak na trigliceride, što njihov ukupni broj padne. Trigliceridi su drugi glavni čimbenik raznih bolesti srca.

Liječenje raka debelog crijeva

Prisutnost vlakana pomaže stimuliranju eliminacije slobodnih radikala i drugih tvari koje uzrokuju rak, posebno u debelom crijevu, budući da vlakna povećavaju zdravo kretanje crijeva.

Spriječiti rak dojke

Poznato je da se sadržaj vlakana u smokvama štiti od raka dojke. Nakon menopauze, hormonska ravnoteža kod žena često može oscilirati. Tijelo je sustav tako međusobno povezano da ti hormoni utječu na imunološki sustav, što zauzvrat utječe na sposobnost antioksidansa da se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni čimbenici razvoja raka, stoga se smokve brinu o jednoj dodatnoj liniji obrane pružanjem vlakana tijelu.

Kontrolni dijabetes

Američka udruga za dijabetes preporučuje smokve kao tretman visokim vlaknima koji pomažu u promicanju funkcionalne kontrole dijabetesa. Smokve smanjuje količinu inzulina potrebnih kod pacijenata s dijabetesom koji moraju redovito uzimati injekcije inzulina. One su bogati kalijem koji pomaže regulirati količinu šećera koje apsorbira tijelo nakon jela. Velike količine kalija mogu osigurati da šećeri u krvi nema nagle padove, tako da smokve mogu pomoći dijabetičarima da žive normalan život.

Sprječavanje hipertenzije

Ljudi obično konzumiraju natrij u obliku soli , ali niska razina kalija i visoka razina natrija mogu dovesti do hipertenzije. Smokve su visoke u kaliju i imaju malo natrija, pa su savršena zaštita protiv učinaka hipertenzije. To ih čini i opuštajućom hranom koja može smiritiživce i donijeti mir u vašem danu.

Liječiti bronhitis sa smokvama – Čaj od lišća smokve

Prirodne kemikalije u listovima lišća smokava čine ih idealnom komponentom za bazu čaja. Čaj od smokvinog lista je popularno propisan za različite respiratorne bolesti kao što je bronhitis, a također se koristi kao način za sprečavanje i smanjivanje simptoma astme.

Jačaju kosti

Smokve su bogate kalcijem, što je jedna od najvažnijih komponenti u jačanju kostiju i smanjenje rizika od osteoporoze. Oni su također bogati fosforom koji potiče stvaranje kostiju i potiče ponovno rast ako postoji kvar ili degradacija kostiju.

Spriječiti gubitak kalcija u mokraći

Moguće je da osobe koje održavaju prehranu bogatu natrijem, poveća gubitak kalcija u urinu. Visoki sadržaj kalija u smokvama pomaže u izbjegavanju tog stanja i regulira sadržaj otpada u mokraći. To smanjuje gubitak kalcija dok sve više uklanja količinu mokraćne kiseline i drugih štetnih toksina iz vašeg tijela.

Spriječiti makularnu degeneraciju

Glavni uzrok gubitka vida kod starijih osoba je makularna degeneracija. Plodovi poput smokava su dobri u pomaganju da izbjegnete ovaj uobičajeni simptom starenja.

Oslobodite se bolova u grlu

Visoki sadržaj sluzi u smokvama pomaže liječiti i zaštititi od upale grla. Umirujuća priroda smokava i njihovih prirodnih sokova može ublažiti bol u grlu.

Upotreba smokava

Smokve su slatke i mekane, a njihova pasta često se koristi kao zamjena za šećer. Prerađene smokve koriste se za pripremanje pita, pudinga, kolača, pekarskih proizvoda, džemova, želea.

Smokve – Nuspojave – kada ih ne jesti

Jesti previše smokava može prouzročiti proljev. Nadalje, suhe smokve su visoke u šećeru i mogu uzrokovati propadanje zuba. Također, postoje i oni koji su alergični na smokve ili određene kemijske komponente unutar njih, a rezultirajuće alergijske reakcije mogu biti blage pa sve do teških. Kao i uvijek, prije nego što napravite veliku promjenu u svojoj prehrani, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Konačno, najbolje je da ne konzumiraju previše smokava u prvih nekoliko tjedana prije i poslije operacije, jer povremeno mogu uzrokovati krvarenje u probavnom traktu kod osjetljivih ljudi.

Advertisement