Smanjite kolesterol za 3 mjeseca

Povišeni kolesterol je jedan najvećih zdravstvenih problema današnjice. Razlozi za to su brojni – od nezdrave prehrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete promijeniti situaciju nabolje.

Maslinovo ulje

Donosimo vam top šest namirnica koje će vam pomoći da iz borbe s holesterolomm izađete kao pobjednk i to u svega tri mjeseca.

Advertisement

Vlakna

Vlakna su zapravo ugljikohidrati, ali za razliku od onih nezdravih poput šećera i škroba, biljna vlaka do kraja probave putuju netaknuta.

Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze npr.. grašak i kaša, au kategoriju netopivih npr.. pšenične mekinje. Vlakna su izuzetno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih stvari iz našeg tijela. Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju kolesterol u krvi, a mogu djelovati i preventivno. Grašak, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi svakako trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Koštunjavo voće (Orašasti plodovi)

Advertisement

Većina orašastih plodova, uključujući i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje kolesterola. Međutim, izbjegavajte slane orašaste plodove, posebno ako ste skloni visokom krvnom tlaku. Smatra se da se blagodeti orašastih plodova kriju u njihovom sastavu. Naime, sadrže sterole i mononezasićene masti koje štite krvne žile od oštećenja. Bogati su i vlaknima i vitaminom E. Nastojte da uvijek pri ruci imate orašaste

“Pametna” hrana

U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanola koje možete pronaći u biljkama. Oni su komponente koje imaju sličnu kemijsku strukturu kao kolesterol pa sprečavaju apsorpciju kolesterola. Mogu se pronaći u nerafinirani biljnim uljima, koštunjavo voće (orašasti plodovi), žitaricama, sjemenkama, ali iu jogurtima. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Naravno, svakog dana.

Soja

Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju razinu kolesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su vrlo zdravi i ljudskom organizmu donose niz blagodeti, uključujući i smanjenje kolesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovito konzumirati. Budući da soja ima specifičan okus, u prehranu je uvodite postupno – svaki dan malo više. Opskrbite se sojinim mlijekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua.

Stručnjaci kažu da ćete pozitivne rezultate primijetiti već nakon dva tjedna konzumiranja soje.

Zdrava ulja

Maslinovo ili ulje od repe ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadrže uglavnom mononezasićenih masti, što znači da niti povećavaju, ali i ne smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Međutim, pomažu i jačanju zidova arterija, a to znači da je malo vjerojatno da će ih oštetiti kolesterol. Istraživanja pokazuju da zamjena zasićenih masti (svinjske i maslaca) zdravim uljima rezultira smanjenjem kolesterola.

Zob

Zob sadrži spojeve beta glukana koji imaju zaštitnički učinak na ljudski organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sustava veže na sebe kolesterol i na taj način sprečava njegovu apsorpciju. Kolesterol se tada izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružit će vam redovita konzumacija zobi i to najbolje u obliku doručka od zobene kaše. Po mogućnosti, svako drugo jutro.

Advertisement