Sirutka za zdravlje jetre i mršavljenje

Ukoliko kod kuće pravite sir, kefir ili jogurt i bacate tekućina koja ostaje nakon cijeđenja, nemojte to više raditi, jer je sirutka drevni lijek koji je preporučivao i sam Hipokrat. Smatralo se da su Norvežanke dugovale svoju divnu put upravo ovom napitku.

Sirutka

Cijenjeni doktor Pavo Ariola preporučivao je suturku za dug i kvalitetan život. Dokaz za to je i Old Tomas Par, skromni engleski seljak, koji je doživio 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio sirutku svaki dan.

Sastav i ljekovitost sirutke

Advertisement

Ova namirnica je vrlo dobra za prehranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao zamjena za mlijeko u prehrani dojenčadi.

Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1% bjelančevina i preko 93% vode.

Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline. Sto grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak bolesnu jetru

Sirutka je snažan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku. Sadrži beta-laktoglobulin kojisnadbeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koji značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje sa BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Bogat je imunoglobulinima i lizosomi, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa. Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina. Kliničke studije pokazale su da je niska razina glutationa primijećen kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.
Glutation je snažan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, kroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Sirutka bi trebala biti dio svakodnevnog izbornika ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršavjeti, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti. Obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Glavna je sirovina za proizvodnju proteina, koji su neizbježan dio prehrane svakog sportaša. Omogućuje brži oporavak i rast mišića nakon vježbanja, smanjuje apetit i potiče mršavljenje.

Istraživanja pokazuju da doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni tlak. Debljina, visok tlak, umor i stres pošasti su modernogživota koje znatno možete ublažiti redovitim konzumiranjem sirutke.

Priprema i primjena sirutke

Sirutku možete napraviti sami od sirovog domaćeg mlijeka, nabaviti od lokalnih proizvođača, na tržnicama ili u trgovinama eko hrane. Najbolja je kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o životinjama koje nisu “pumpane” hormonima.

U prosjeku se od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke.

U početku sirutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička svojstva. Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postupno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Kod probavnih smetnji promiješajte žlicu sirutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka. Osim za liječenje, sirutku možete koristiti i za vanjsku njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija te u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
Izvor: alternativa-za-vas.com

Advertisement