Sirup od koprive – Kako možete napraviti?

Mnogi od nas su probali dosta prirodnih lijekova koje su napravili od koprive. Kopriva je jako ljekovita biljka i pomaže u liječenju niza zdravstvenih problema. Najpoznatija je po tome što pomaže u liječenje anemije. Jedan od najboljih načina da iskoristite zdravstvene prednosti koje kopriva nudi jeste da pijete čaj od koprive.

Sirup od koprive

Ali za danas smo vam odlučili dati detaljne upute kako možete napraviti ljekoviti sirup od koprive. Prije toga ćemo reći nešto više o sirupu od koprive i koje su njegove zdravstvene prednosti.

Sirup od koprive – Zdravstvene prednosti – Kako pomaže zdravlju

Advertisement

Sirup od koprive je odličan za jačanje imuniteta. Pomaže i u ublažavanju simptoma artritisa. Neke studije su pokazale da sirup od koprive može poboljšati rad nadbubrežnih žlijezda , smanjiti mokraćnu kisalinu u zglobovima. Pomaže i u boljoj funkciji jetre,štitne žlijezde (štitnjače) i slezene.

Neke žene koriste sirup od koprive za ublažavanje simptima menopauze i menstrualnih bolova ( Mnoge imaju pozitivna iskustva sa ovom primjenom sirupa od koprive).

Ono sto je za muškarce jako bitno jeste da sirup od koprive smanjuje rizik od raka prostate.

Već odavno znamo da je kopriva jako dobra za ublažavanje alergija, tako da će vam ovaj sirup pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa.

A najbolje od svega sirup od koprive smanjuje upalne procese u organizmu.

Sirup od koprive – Kako možete napraviti – Recept

Prvo trebamo reći da koprivu koju ćete koristiti za pravljenja sirupa najbolje je da uzberete na mjestima koja su daleko od saobračajnica i ostalih zagađivaća.

Za pravljenje sirupa od koprive se koriste se tri popularna recepta.

Obični sirup od koprive – Jako jednostavno za napraviti

Za ovaj obični sirup od koprive biti će vam potrebni sljedeći sastojci:

 • 1 kilogram svježih listova mlade koprive
 • 2,5 litara vode
 • Neki prirodni zaslađivać – možete koristiti stiviju ili smeđi šećer – izbor je na vama.

Način pravljena običnog sirupa od koprive:
Potrebno je da operete listove koprive i nakon toga da ih ocijedite. Stavite ih u lonac,dodajte vodu i kuhajte na srednjoj temperaturi nekih sat vremena (povremeno dodajući vodu). Procjedite i dodajte zaslađivać koji ste odabrali dok se ne istopi u potpunosti. Dobiveni sirup od koprive ulijte u staklene boce i dobro zatvorite. Važno je napomenu da rok trajanja ovoga sirupa od koprive je šest mjeseci.

Sirup od koprive uz limun i med

Advertisement

Još jedan sirup od koprive koji je jednostavna za pripremu a dodaci su med i limun.

Za pripremu ovoga sirupa od koprive sa limunom i medom biti će vam potrebni sljedeći sastojci:

 • 400 grama svježih listova mlade koprive
 • Sok od šest većih limuna
 • Zaslađivać po želji – smeđi šećer
 • 5 žilica meda
 • 1 litar vode

Način pravljenja siprupa od koprive sa limunom i medom:
Listove od koprive operite i isjeckajte, nakon toga ih stavite u lonac sa vodom i dodajte smeđi šećer. Stavite na štednjak i povremeno mješajte. Kada prokuha ostavite da lagano kuha pet minuta. Ako se kojim slučajem pojavi pjena na površini uklonite je žilicom. Onda koprivu stavite u kramičku posudu i prelijte sa šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako deset minuta. Nakon toga dodajte sok od limuna i med. Rukama iscjedite sok i odvajajte listove koprive. Kada dobijete sirup od koprive procjedite ga kroz cjediljku ali možete koristiti i gazu. Nakon toga ovaj sirup ulijte u sterilizovane staklene boce, dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu.

Ovaj sirup od koprive kada pijete, u čaši neka bude ¼ sirupa od koprive i ¾ vode. Rok trajanja sirupa od koprive sa limunom i medom je šest mjeseci.

Sirup od koprive bez kuhanja

Vrlo zanimlji i jednostavan način pripreme sirupa od koprive bez kuhanja. Za ovaj sirup od koprive biti će vam potrebno sljedeće:

 • 2 litra vode
 • 60 vrhova svježe mlade koprive
 • 4 limuna

Način pravljenja sirupa od koprive bez kuhanja:
Isjeckajte koprivu (obavezno imajte rukavice na rukama) i limun na kockice, stavite u zdijelu sa dva litra vode. Ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata smjestu procjedite (zgnječite koprivu i limun). U dobiveni sok dodajte zaslađivać po vašem izboru.

Sve dobro promješati i ostavite da stoji tri do četri sata da bi se zaslađivać istopio. Nakon toga dobivenim sirup od koprive prelijte u dobro sterilizovane staklene boce. Ovaj sirup od koprive bez kuhanja ima rok trajanja od 3 mjeseca.
Odlično je osvježenje tokom ljetnih mjeseci.

Sirup od koprive – Mjere opreza – Nuspojave

Ukoliko koristite neke lijekove za razrijeđivanje krvi, onda nemojte piti sirup od koprive. Isto pijenje sirupa od koprive trebate izbjegavati ako koristite lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Ako uzimate antidepresive nemojte piti ovaj sirup. Sirup od koprive može djelovati i na lijekove za snižavanje šećera u krvi (ako imate dijabetes) i spustiti razinu šećera u krvi na kritičnu razinu.

Nadamo se da će vam ovi recepti pomoći da napravite ukusan sirup od koprive i da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima. Nemojte zaboraviti pridržavati se mjera opreza.

Advertisement