Sirup od majčine dušice protiv kašlja

Infekcije respiratornog trakta najčešće se javljaju kod djece ali i kod odraslih osoba, pogotovo u zimskom periodu. Postoji dosta priodnih lijekova koji vam mogu pomoći da olakšate simptome koji su vezani za: upaljeno grlo, kašalj, probleme sa plućima. Majčina dušica i MED je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje kašlja a ujedno uklanja i ostale probleme vezane za pluća. U prvom dijelu članka ćemo vam objasniti zašto su majčina dušica i med koristni ne samo za zdravlje pluća već za vaše cjelokupno zdravlje, a nakon toga ćemo podjeliti recept za sirup od majčine dušice čiji su glavni sastojci majčina dušica i med.

Majčina dušica

Majčina dušica – Zdravstvene prednosti za pluća

Majčina dušica (timijan)

se u ljekovite svrhe koristi još odavnina ali se koristi i kao začin. Timijan je bio korišten od starih Egipćana u procesu balzamiranja, Grci su ga koristili u svojim hramovima, a Rimljani su ga dodavali u alkoholna pića kako bi dobili aromu.

Otac moderne medicini, Hipokrat također je spomenu majčinu dušicu kao prirodni lijek za respiratorne probleme, ali i kao kulinarsku biljku koja može rasti u mnogim vrtovima.

Poznati travari, Maude Grieve i Maria Treven, preporučuju majčinu dušicu kao lijek za upale pluća, astme i hripavac, također se možete koristit za liječenje drugih bolesti u kombinaciji sa ljekovitim biljkama.

Majčina dušica ima jako dobro djelovanje protiv grčeva. To znači da jako dobro dijeluje protiv i u sprečavanju grčeva u organima. Djeluje umirujuće na kašalj i zaustavlja kašalj, a međuvremenu smiruje živčani sustav i potiče dobar san.

Antibakterijska i antivirusna svojstva majčine dušice dolaze od spojeve karvakrol, timol, camphene i caryophyllene. Oni se učinkovito bore protiv bakterija i virusa.

Eterično ulje majčine dušice se također može primijeniti na rane i čireve za sprečavanje infekcije.

Štoviše, majčina dušica potiče izlučivanje sluzi, i to sluzi iz dišnih puteva i čistia pluća, time oslobađa dišne puteve.

Kako med djeluje na zdravlje pluća ali i cjelokupno zdravlje

Jeste li znali da 60 000 pčela putovati oko 55 000 milja i skupljati pelud sa 2 milijuna cvjetova proizvesti dovoljno nektar za samo pola kilograma meda?

Med je jedan od najvećih prirodnih ljekovitih proizvoda, ali je i jako ukusan. Kao produkt rada pčela je poznat kao simbol blagoslova i bogatstvo odavnina.

Zdravstvene koristi od meda su brojne, ali spomenut ćemo one koji su važne za našu temu.

Med formira sloj u grlo i ustima, koji je zaštitna i olakšava(smanjuje) iritacije.

Djeca često pate od infekcije dišnog sustava, osobito u njegovom gornjem dijelu. Obično se simptomi infekcije mogu pogoršati tijekom noći, a to uzrokuje strašne probleme disanja i ne dopušta djeci da imaju miran san. Istraživanja su pokazala da med je odličan lijek za kašalj zbog sposobnosti smirivanja membrane oko sluznice i smiruje kašalj.

Kao što je navedeno u jednoj studiji iz časopisa Pediatrics od 2012. godine, med (dvije žličice) može smiriti uporan kašalj.
Kada se med, u tom iznosu, daje malo djeci (u dobi od 1- 5 godina), nekih 30 minuta prije spavanja, simptomi kašlja se ublaže.
Med ima protuupalna i antialergijska svojstva, tako da je super za borbu protiv infekcija i sprečavanje napada astme izazvane alergijama.

Med je osvježavajući naše tijelo kada se osjećamo umorni ili bolesni i za vrijeme napornih fizičkih aktivnosti zbog sadržaja glukoze, koji se brzo apsorbira u krvotok.

Med obiluje važnim mineralima poput selena, magnezija, mangana, te također u aminokiselinama i antioksidansima. To neizmjerno jača naš imunološki sustav i štiti nas od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati brojne bolesti. Također ima antibakterijsko i antifungalno djelovanjea to nas štiti od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Sirup od majčine dušice protiv kašlja – Recept

U nastavku je recept koji je vrlo jednostavan za napraviti i to je vrlo dobar prirodan lijek protiv kašlja od meda i majčine dušice.

Sastojci:

  • 20 grama osušene majčine dušice
  • ¼ staklenku meda

Kako to napraviti sirup od majčine dušice:

Napravite mješavinu od osušene majčine dušice i med u posudi, dobro promiješajte i ostavite ga na toplom mjestu za 2 tjedna. U slučaju da se čini da je smjesapregusta, možete dodati destiliranu vodu (50 mililitara) u staklenku. Morate promiješati eliksir jednom svaki dan. Nakon 2 tjedna, domaći sirup protiv kašalj treba procjediti sa gazom. Konzumirajte pola žlica domaćeg sirupa od majčine dušice protiv kašlja dva puta dnevno za smanjenje problema uzrokovanih respiratornim infekcijama.