Simptomi srčanog udara koje žene često zanemaruju

Broj žena koje su dobile srčani udar poveća se posljednjih godina. Međutim, još uvijek postoje mnogi problemi s oblikovanjem dijagnoze prije nego što se simptomi srčanog udara nakupe. To nije samo zato što je srčani udar i teže otkriti kod žena. Zapravo, žene su često sporije tražiti medicinsku pomoć kad osjećaju nelagodu koja može biti povezana s srčanim udarom.

Srčani udar kod žena – Foto:Pixabay

Također, mnogi od ranih simptoma srčanog udara lako se zbunjuju s onima blažim i drugim zdravstvenim stanjima. A ta stanja vrlo rijetko zahtijevaju odlazak kod doktora.

Neki simptomi pojavljuju se tijekom nekog vremena. Korisno je paziti na ove moguce simptome srčanog udara.

Želimo podjeliti sa vama sedam glavnih simptoma srčanog udara koje žene često zanemaruju.

Osjećaj gušenja

Advertisement

Osjećaj gušenja ili gušenja je simptom koji obično dolazi ruku pod ruku s respiratornim uvjetima. Međutim, ako trenutačno nemate problema s disanjem, osjećaj gušenja je vjerojatno povezan s problemima vezanim za zdravlje srca.

 • Ako imate neugodu, budite svjesni da je to jedan od ranijih simptoma srčanog udara. To naročito vrijedi ako obavljate samo redovite dnevne zadatke.
 • Također, to osjećaj gušenja često prati osjećaj pritiska u prsima i ponavljajući kašalj.

Umor

Naravno, umor može biti rezultat bilo kojeg broja čimbenika. Na primjer, to može biti zbog poremećaja spavanja, slabe prehrane ili previše tjelesne aktivnosti. Međutim, ako se počinje očitovati ponavljajući i bez ikakvog razloga, to bi mogao biti znak problema s srcem i cirkulacijskim sustavom.

 • Nakupljanje kolesterola u arterijama ometa protok krvi i preopterećenjem srca povećava pritisak i dovodi do većeg rizika od srčanog udara.
 • Budući da se količina kisika koja dopire do stanica smanjuje, mišići funkcioniraju i kognicija dobiva negativne učinke.

Nesanica

Poremećaji spavanja kao što su nesanica obično nastaju zbog prekomjernog rada, produljenog korištenja elektroničkih uređaja i stresa.

Međutim, u slučaju žena, to se može dogoditi i kada postoje značajne hormonske promjene ili kada je funkcija srca ugrožena.

 • Često, oni koji su u opasnosti od hipertenzije i srčanog udara imat će poteškoća sa spavanjem. To je osobito istinito u danima neposredno prije srčanog udara. Dakle, budite oprezni s ovim drugim simptomima srčanog udara.

Hladan znoj

Nagla pojava hladnog znoja može biti jedan od nekoliko simptoma srčanog udara. Ili, to bi moglo biti povezano s nizom drugih kroničnih kardiovaskularnih poremećaja. Kao i drugi simptomi srčanog udara, ovo može biti posljedica velikog broja stanja. Ali vrijedi pogledati podrijeklo ovog simptoma.

 • U tom slučaju, to se događa jer tijelo množi svoje napore da regulira svoju temperaturu, jer pretjerano opterećenje srca uzrokuje nagle promjene temperature.
 • Može također biti popraćeno osjećajem vrtoglavice i opće slabosti uzrokovane smetnjama u normalnom protoku krvi u tijelu.

Bol u lijevoj strani tijela

Pojava neobične boli na lijevoj strani tijela je možda jedan od najčišćih i najpoznatijih znakova mogućeg srčanog udara kod žena.

 • One koji doživljavaju ovaj simptom mogu osjetiti bol u ruku, leđima i vilici na lijevoj strani tijela, čak i nekoliko dana prije srčanog udara.
 • Bol se može manifestirati postupno, od blage do kronične tijekom nekoliko sati.

Osjećaji tjeskobe

Kao što svi znamo, postoje mnoge situacije koje mogu uzrokovati epizodu iznenadne anksioznosti. Međutim, važno je obratiti pozornost na to kako se anksioznost manifestira. Zapravo, to može utjecati na brzinu otkucaja srca i vremenom povećati rizik od srčanog udara.

 • Ako su osjećaji anksioznosti popraćeni pojavom bolova u prsima ili vrtoglavice, najbolje je odmah otići liječniku.
 • Čak i kad se ne pojavi napad, važno je potražiti liječenje takvih osjećaja anksioznosti, jer njihovo ponavljanje može povećati pritisak na vaše srce.

Refluks kiseline

Prekomjerna proizvodnja želučanih sokova u želucu uzrokuje ono što znamo kao refluks. Ovaj simptom se očituje s gorućim osjećajem u abdomenu i prsima koji se često može zbuniti sa boli koja se javlja tijekom srčanog udara.

 • Iako je malo slučajeva zapravo zbog srčanog udara, važno je ne isključiti ga kao mogućnost, pogotovo ako je bol teška i često se javlja.

Zapitajte se sljedećih pitanja: Imate li obiteljsku povijest srčanog udara? Patite li od pretilosti ili imate sjedeći način života? Ako se ovi čimbenici rizika odnose na vas i ako osjetite gore navedene simptome, trebali biste otići liječniku što je prije moguće. Općenito, čak i ako smatrate da niste u opasnosti, pokušajte dobiti preglede i krvne pretrage kako biste provjerili stanje vašeg kardiovaskularnog zdravlja.

Advertisement